29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

OÄ°B BaÅŸkanı Çelik’ten ‘serbest ticaret’ açıklaması

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği Başkanı Çelik, "Sektör için güzel bir sürpriz oldu. İngiltere ile bugün yapacağımız STA ile de bu ülkeye gümrük vergisiz ihracat avantajımızı korumaya devam edeceğiz." dedi.

UludaÄŸ Otomotiv Endüstrisi Ä°hracatçılar BirliÄŸi (OÄ°B) BaÅŸkanı Baran Çelik, BirleÅŸik Krallık’la imzalanan serbest ticaret anlaÅŸmasına (STA) iliÅŸkin, “Sektör için güzel bir sürpriz oldu. Ä°ngiltere ile bugün yapacağımız STA ile de bu ülkeye gümrük vergisiz ihracat avantajımızı korumaya devam edeceÄŸiz. Böylece Ä°ngiltere’nin otomotiv ihracatımızdaki önemi devam edecek.” dedi.

Çelik, bugün imzalanan STA‘nın otomotiv ihracatına ve sektöre yapacağı etkilere iliÅŸkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

BirleÅŸik Krallık’ın Türkiye otomotiv ihracatının üçüncü büyük pazarı durumunda olduÄŸunu dile getiren Çelik, BirleÅŸik Krallık’a otomotivde 2018 yılında 3 milyar dolar olan ihracatın, 2020 yılında 2,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸeceÄŸini bildirdi.

BirleÅŸik Krallık’ın Türkiye otomotiv ihracatından yaklaşık yüzde 10 pay aldığını aktaran Çelik, “Özellikle ana sanayinde bizim için çok önemli bir ihracat pazarı. Tedarik endüstrisinde de Ä°ngiltere’ye yıllık 500-600 milyon dolar ihracatımız bulunuyor. Ä°ngiltere bizim için olduÄŸu kadar, biz de Ä°ngiltere için önemli bir konumdayız. Özellikle binek otomobiller ve tedarik sanayinde Ä°ngiltere için önemli bir ithalat merkeziyiz.” ifadelelerini kullandı. 

“Son geliÅŸmeler ve imzalanacak STA ile tehdit giderilmiÅŸ oldu”

Brexit nedeniyle BirleÅŸik Krallık’a ihracatın son yıllarda belirsizliÄŸini koruduÄŸunu belirten Çelik, ÅŸunları kaydetti:,

“AnlaÅŸmasız bir ayrılıkta, Ä°ngiltere’ye yönelik tedarik sanayi ihracatında yüzde 5, binek ve ticari araçlarda yüzde 18’lere varan gümrük bariyerleri söz konusu olacaktı. Bu anlamda AB ile Ä°ngiltere’nin anlaÅŸması sevindirici oldu, dört yıldır beklediÄŸimiz bir süreçti bu. Sektör için güzel bir sürpriz oldu. Ä°ngiltere ile bugün yapacağımız STA ile de bu ülkeye gümrük vergisiz ihracat avantajımızı korumaya devam edeceÄŸiz. Böylece Ä°ngiltere’nin otomotiv ihracatımızdaki önemi devam edecek. AB ile anlaÅŸmasız ayrılık ve Ä°ngiltere’nin üçüncü ülke konumuna düÅŸmesi halinde gümrük vergileri gündeme gelecekti. Bu durum da Ä°ngiltere’ye yönelik ihracatımızı ciddi oranlarda aÅŸağıya çekebilirdi. Son geliÅŸmeler ve imzalanacak STA ile bu tehdit giderilmiÅŸ oldu.”

“GeçiÅŸ sürecinin de bazı özel düzenlemeler ile kolaylaÅŸtırılması gerekiyor”

Baran Çelik, anlaÅŸmada sektör için önemli olan konulara da deÄŸindi.

“Bizim açımızdan en önemli konu imzalanacak STA ile Gümrük BirliÄŸi ÅŸartlarının korunacak olması.” diyen Çelik, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Yani sanayi ürünlerinde karşılıklı ticaret gümrük vergisiz olarak devam edecek. Böylece Ä°ngiltere pazarındaki rekabetçiliÄŸimizi koruyabileceÄŸiz. Tabi anlaÅŸmanın bir iç onay süreci olacak. Bu nedenle birkaç hafta, belki bir ay sürecek bir geçiÅŸ dönemi yaÅŸanacak. Bu sürecin de bazı özel düzenlemeler ile kolaylaÅŸtırılması gerekiyor. Bu konularda Ticaret Bakanlığımızın çok hassas çalıştığını biliyoruz, geçiÅŸ dönemi için de gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Kısa sürecek olsa da, bu geçiÅŸ döneminde ticaretin gümrük vergisiz sürdürülebilmesi, karşılıklı ticarette kesinti yaÅŸanmaması önemli olacak. Ä°ngiltere ile STA sürecinin hızlı bir ÅŸekilde yürütülmesini saÄŸlayan Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a ve Bakanlık yetkililerine otomotiv ihracatçıları adına teÅŸekkür ediyoruz.” 

“OÄ°B olarak ihracat hedefimizi 25 milyar dolar olarak revize ettik”

Otomotiv sektörünün 2020 yılı performansını da deÄŸerlendiren OÄ°B BaÅŸkanı Çelik, ÅŸunları söyledi:

“Bu yıl hem ülkemiz hem de dünya için zor bir yıl oldu. Türkiye otomotiv endüstrisi olarak 2020 yılına 32 milyar dolarlık ihracat hedefi ile baÅŸlamıştık. Ancak Kovid-19 pandemisi nedeniyle özellikle mart-nisan-mayıs döneminde çok ciddi ihracat düÅŸüÅŸleri yaÅŸadık. Haziran ayında yeni normalin baÅŸlamasıyla ihracatta toparlanma baÅŸlasa da, Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliÄŸi OÄ°B olarak ihracat hedefimizi 25 milyar dolar olarak revize ettik. Aralık ayının ilk 24 gününde geçen seneye göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artışımız var. Aslında son dört ayda geçen yıla göre artışımız söz konusu. Son aylarda pandeminin etkisini görmüyoruz. Bu yılı 25,5 milyar dolar ihracatla kapatmayı planlıyoruz. Ama pandemi, yıllık otomotiv ihracatımızda yaklaşık yüzde 17’lik bir kayba sebep olacak.”

2020 yılında yüz yüze tüm heyet ve fuar organizasyonlarımızı salgın nedeniyle iptal ettiklerini ve fiziki etkinliklerin yerine online etkinliklere yöneldiklerini anımsatan Çelik, bu kapsamda Meksika, Almanya ve BirleÅŸik Krallık’a yönelik Dijital Sektörel Ticaret Heyetlerinin yanı sıra çeÅŸitli sanal fuarlar düzenlediklerini dile getirdi.

“2021 yılında daha iyi ihracat rakamları bekliyoruz”

Çelik, 2021 yılı beklentilerine iliÅŸkin ise “2021 yılında, bu seneden daha iyi ihracat rakamları beklediÄŸimizi söyleyebiliriz. Aşı tedavisinin baÅŸlamasıyla salgının etkisini yavaÅŸ yavaÅŸ kaybetmeye baÅŸlayacağını öngörüyoruz. Bu da dünya ticaretinde normalleÅŸmeyi baÅŸlatacaktır. 2021 yılının bir bölümünde daha etkinliklerimizin dijital olarak devam edeceÄŸini düÅŸünüyoruz. Ancak salgının seyrine göre yüz yüze etkinliklerimize da baÅŸlamayı hedefliyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Ülkemizde üretim yapan OEM’ler hibrit araç yatırımlarına yöneldi”

Pazarlar açısından bakıldığında ise AB ülkelerinin öneminin orta vadede deÄŸiÅŸeceÄŸini düÅŸünmediklerini belirten Çelik, “Yüzde 75-80 aralığındaki ihracat payı bir süre daha devam edecektir. Ülkemizde üretim yapan OEM’ler AB’deki talep doÄŸrultusunda hibrit araç yatırımlarına yöneldiler. Dolayısıyla hibrit araçların ihracatımız içerisindeki payı giderek artıyor. Elektrikli araçlara talep arttığında bu yönde de yatırımların yapılacağını düÅŸünüyoruz. Tedarik endüstrisi de bu doÄŸrultuda dönüÅŸüm yaÅŸanacaktır.” dedi.

DiÄŸer taraftan konvansiyonel araçlara yönelik talebin Orta DoÄŸu, Kuzey Afrika, Latin Amerika Ülkeleri ile Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde daha uzun süre devam edeceÄŸini düÅŸündüklerini de aktaran Çelik, “Dolayısıyla Türkiye otomotiv endüstrisinin bir taraftan geliÅŸmiÅŸ ülkelerdeki talep doÄŸrultunda dönüÅŸümüne devam ederken, diÄŸer taraftan geleneksel araç üretimindeki güçlü konumunu da devam ettireceÄŸine inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda otomotiv endüstrimizin çok yönlü bir ÅŸekilde geliÅŸmeye devam edeceÄŸini ve farklı araç tiplerini, aksam ve parçaları aynı anda üretip, ihraç edeceÄŸini düÅŸünüyoruz. Bu da otomotiv endüstrimizin yoluna daha güçlü devam etmesini saÄŸlayacaktır.” ÅŸeklinde sözlerini tamamladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 20 bin 388 oldu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.