27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ortalamanın yaklaşık 9 katı alan kül oldu

Akdeniz coğrafyasında ve Türkiye'de önceki yıllara oranla çok daha sert bir yangın sezonu geçirilirken, son yangınlarla Türkiye'de bu yıl yanan alan büyüklüğü ortalamanın yaklaşık 9 katına çıktı.

Son günlerde çok sayıda yangınla mücadele eden Türkiye‘de bu sabah itibarıyla 208 yangından 196’sı kontrol altına alındı.

Ä°stanbul Ãœniversitesi-CerrahpaÅŸa Orman Fakültesi’nde yapılan çalışmaya göre, orman yangınları tüm Akdeniz havzası için çok ciddi bir tehdit haline gelirken, büyük yangınlar hayatın bir parçası olmaya baÅŸladı. 2017’de yalnızca Portekiz’de yarım milyon hektardan fazla arazi yanarak hem sivil hem de itfaiyeci olmak üzere 118 kiÅŸinin ölümüne neden oldu. 2018’de Yunanistan’da, orman yangınları nedeniyle 102 kiÅŸi öldü.

Geleneksel olarak orman yangınlarına yatkın olmadığı düşünülen ülkeler bile ağır ÅŸekilde etkilendi. Ä°sveç’te 23 bin hektardan fazla alan yandı. Akdeniz’de orman yangını sezonları son yıllarda uzadı, beklenenden daha erken baÅŸladı ve daha uzun sürdü, yangın sayısı ve yanan alan sayısı uzun dönem ortalamalarını aÅŸtı.

Bu yıl ise çok daha kötü geçiyor. Tüm Akdeniz coÄŸrafyasında ortalamanın üzerinde, Türkiye’deyse çok daha üzerinde bir yangın sezonu geçiyor. 1 Ocak-5 AÄŸustos yanan alan ortalaması (2008-2020 dönemi) 17 bin 578 hektar iken bu yıl aynı dönemde 157 bin 482 hektar alan yandı. Buna göre son yangınlarla bu yıl yanan alan büyüklüğü ortalamanın 8,9 katına çıktı.

Çalışmayı AA muhabirine deÄŸerlendiren Ä°stanbul Ãœniversitesi-CerrahpaÅŸa Orman Fakültesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, Türkiye’nin son yılların en büyük orman yangını felaketini yaÅŸadığına deÄŸinirken, afet yönetim sürecinin “güven yaratıcı” yani “veri ve bilgiye dayalı”, aynı zamanda “ÅŸeffaf” olması, “gönüllüleri kapsaması” ve hem sahada çalışanların hem de onları destekleyen halkın, yangın yöneticilerine tam anlamıyla güvenmesi gerektiÄŸinin altını çizdi.

Orman yangınlarının hızlı artışında iklim değişikliğinin önemli pay sahibi olduğunu belirten Serengil, şunları söyledi:

“Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini tahmin edilenden çok daha sert ve erken görmekteyiz. Artan sıcaklıklar buharlaÅŸmayı artırmakta, yağışlardaki düzensizliklerle birleÅŸtiÄŸinde yangın sezonunun uzamasına yol açıp yangınla mücadeleyi zorlaÅŸtırmaktadır. Ayrıca yerleÅŸim alanlarının geniÅŸlemesi nedeniyle ev ve sanayi birimlerinin ekosistemlere (doÄŸal ekosistemlere veya bitki ve yaban hayvanlarının doÄŸal yaÅŸam alanlarına) yakınlaÅŸması, artan nüfus nedeniyle ormanlara olan talep ve kullanım baskısının artması (piknik vb.), orman içi ve yakınından geçen yeni yollar ve yeni altyapı yatırımları da yangın riskini artırmaktadır (yüzey altı ve havai elektrik, doÄŸal gaz, petrol vb.). Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin ortaya çıkardığı riskler ile orman yakınında artan insan faaliyetleri yangınları tetiklemiÅŸtir.”

“Dumanı zamanında tespit etmek, orman yangınlarını önlemede esas”

Dr. Ufuk Özkan da önleyici tedbirlerle felaketin büyümesinin önüne geçilebileceğini vurgulayarak, şu önerileri sundu:

“Yangınla mücadele eden birçok ülke yangın söndürmenin ortaya çıkardığı maliyetler ve riskler nedeniyle artık önleyici çalışmalara yatırım yapmaya baÅŸladı. Bu çalışmalarda amaç yangının oluÅŸumunu önleyici ve azaltıcı önlemler yanında yangına dirençli ormancılık ve orman içi/yakını yerleÅŸimler oluÅŸturulmasıdır. Öncelikle, yangın sezonu içerisinde orman yangını riski kritik olan dönemlerde insanların ormanlara giriÅŸ çıkışları önlenmeli veya azaltılmalıdır. Orman içerisindeki her insan potansiyel bir yangın riski anlamına gelir. Bu bazen bir ateÅŸ, bazen bir izmarit, bazen egzozdan çıkan bir kıvılcım, bazen de bir cam parçasıdır.

Ä°kincisi, yangını önleyici veya zorlaÅŸtırıcı bir orman yönetimi uygulamalarıdır. Bunlar yöreden yöreye deÄŸiÅŸmekle beraber orman yolları, emniyet ÅŸeritleri, yangın gözetleme kuleleri ve kameraları, yakıtın azaltılmasını veya yangının tepe tacına ulaÅŸmasını engelleyici teknik ormancılık uygulamalarıdır. Üçüncü önemli konu ise orman içi ve yakınındaki yerleÅŸimlerdir. Bu yerleÅŸimlerin yangın çıkarma riski (çatıdan çıkan kıvılcımlar, ateÅŸ vb.) ve yangından etkilenme riskleri en aza indirilmelidir. Ayrıca yaban hayvanlarının yangından kaçış güzergahları ve yaban hayvanlarını bu kaçış güzergahlarına yönlendirecek yöntemler acil durum planlarında yer almalıdır. Bunlar ulusal yangın önleme sistemi içerisine eklenmeli ve her yıl güncellenerek geliÅŸtirilmelidir. Sözün özü: YaklaÅŸmakta olan orman yangını tehlikelerin farkında olmak ve dumanı zamanında tespit edip müdahale etmek, orman yangınlarını önlemede esastır.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Duman İzmir semalarına ulaştı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.