22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Patentli teknolojinin demir yollarındaki ihracat seferi başladı

5 patente konu olan "akustik tabanlı demir yolları ray kırıklarını algılama sistemi" geliştiren Türk teknoloji şirketi Enekom, ilk ihracatı kapsamında dünyanın en uzun demir yolu hatlarından birine sahip olan Hindistan'da kurulum aşamasına geldi.

Demir yollarında ray kırıkları ve küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan yeni nesil tehditleri tespit etmek için geliştirilen yenilikçi demir yolları güvenlik sistemi, ilk ihracat kapsamında 120 bin kilometre uzunluğundaki Hindistan demir yollarında görev yapmaya başlıyor.

Teknopark Ankara’da faaliyet gösteren Enekom, ray üzerindeki kırık ve çatlakları uzaktan, titreÅŸim yoluyla algılamak için çıkılan yolculukta, alanında tüm dünyada ilgi gören bir çözüme ulaÅŸtı.

Enekom Genel Müdürü Haluk Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demiryolu Hatboyu Trafik GüvenliÄŸi Durumunu Ä°zleme ve Alarm Sistemi’nin (RailAcoustic) dünyada bir ilk olduÄŸunu ve AR-GE çalışmalarıyla bu noktaya geldiklerini söyledi.

Demir yolu hat güvenliÄŸiyle ilgili bir açık olduÄŸunu fark edip 2013’te çalışmalara baÅŸladıklarını anlatan Gökmen, o zamana kadar bu alanda kullanılan çözümlerin elektriksel yapılar üzerine inÅŸa edildiÄŸini ancak bunun bazı açıkları bulunduÄŸunu ve belirli koÅŸullarda hat üzerinde trafik güvenliÄŸini tehdit eden durumların algılanamadığını dile getirdi.

Yunuslar, demir yolu güvenlik teknolojisine esin kaynağı oldu

Farklı bir yöntem deneyerek bütün sinyal seviyelerini elektriksel yapıdan akustik yapıya taşımaya karar verdiklerini ifade eden Gökmen, şöyle konuştu:

“Burada deniz memelilerinden esinlendik, balinalar, yunus balıkları… Bunlar akustik sinyallerle çok uzak mesafelerden haberleÅŸebilmekte hatta önlerindeki engelleri gönderdikleri akustik sinyallerin yankılarını deÄŸerlendirerek tespit etmekte ve yönlerini bulabilmekte. Demir yollarında rayın gövdesi içinde aynı tekniÄŸi kullanmayı öngören bir teknolojik yaklaşım geliÅŸtirdik. 2013 yılında Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı’nda ilk testlerini yaptık ve burada baÅŸarılı sonuçlar aldık. Bu testler süresince bazı buluÅŸlar ortaya çıktı. Bunları ulusal ve uluslararası patentle kayıt altına aldık. 2017’de TCDD’nin desteÄŸiyle bu teknolojimizi Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı’nın 90 kilometre çift hatlı kesiminde uygulama ÅŸansını elde ettik. Bu çok önemli bir aÅŸamaydı. Sistem 2018 sonunda devreye alınmış oldu. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’nin Yerköy-Sivas arasındaki tünellerinde bir teknolojik sorun vardı, soruna uluslararası sinyal ÅŸirketi çözüm üretemeyince yerli teknoloji orada da devreye girdi. Tüm bu süreçte patent baÅŸvurularımız 5’e çıktı.”

Ä°hracat konusunda da adımlar atmaya baÅŸladıklarını, söz konusu sistemin Hindistan’da kullanılacağını belirten Gökmen, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Mısır, Ä°spanya, ABD’de yürüttükleri görüşmelerin de son aÅŸamaya geldiÄŸini bildirdi.

Sistemin Türkiye’deki tüm demir yollarında hizmete alınması için göreve hazır olduklarını dile getiren Gökmen, bunun için de gerekli giriÅŸimlerde bulundukları kaydetti.

Toprak kaymaları ve kum fırtınalarında tehlikeyi haber veriyor

Haluk Gökmen, demir yollarındaki temel problemlerden birinin kırılan veya çatlayan rayların tren gelmeden algılanabilmesi olduğunu söyledi. Akustik tabanlı çözümde 2-3 kilometreye aralıklara yerleştirilen sensörlerle bu noktaların tespit edilebildiğini ve fiber optik haberleşme sistemi ile kumanda merkezinin bilgilendirilebildiğini ifade eden Gökmen, tehlikenin boyutuna göre trenin yavaşlatılıp durdurulabildiğini belirtti.

Gökmen, sistemi tren tekerlerindeki geometrik kusurları, sel, toprak kayması sonucu ortaya çıkan ray altı boÅŸalması gibi tehditleri de algılayabilecek bir seviyeye getirdiklerini ve bunları da devreye almaya baÅŸladıklarını söyledi. Gökmen, “Avrupa’da son yıllarda küresel ısınmayla beraber sel ve toprak kayması gibi sorunlar artmaya baÅŸladı. BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Mısır’da büyük fırtınalarda oluÅŸan kum hareketleriyle demir yolu hatları bloke hale geldi. Demir yolu trafiÄŸinde yeni nesil tehditler söz konusu. Bu tehditlerin hepsine akustik tabanlı olarak çözüm üretebiliyoruz. Bu konuda dünyada en ilerde olduÄŸumuzu söyleyebilirim. Dünya pazarlarından bize gelen bildirimler bu konuyu çözen yegane ÅŸirket olduÄŸumuz yönünde. AR-GE çalışmalarıyla da yeni çözümler peÅŸindeyiz.” dedi.

Sistemin mekanik, elektronik ve yazılım bileÅŸenlerinden oluÅŸtuÄŸunu anlatan Gökmen, “Fizikten matematiÄŸe, yazılımdan elektroniÄŸe ve malzeme bilimine kadar birçok unsuru bir araya getirdik. Çalışma grubumuzda makine, elektronik, yazılım ve malzeme mühendisi, akademik nitelikli personelimiz var.” diye konuÅŸtu.

“Onlarca sene götürebilecek bir pazar”

Haluk Gökmen, Hindistan’da ray kırıklarına baÄŸlı olarak art arda yaÅŸanan tren kazalarının sonrasında 2017’de davet aldıklarını ve ülkeye gidip çözümlerini anlattıklarını söyledi.

Hindistan hükümeti ve demiryollarının da desteÄŸiyle Hintli bir firmayla ilk anlaÅŸmayı yaptıklarını aktaran Gökmen, bu ortakla Hindistan’da montaj ve bakım faaliyetleri yürüteceklerini belirtti.

Hindistan’da 110-120 bin kilometre demir yolu bulunduÄŸuna ve yoÄŸun ÅŸekilde hızlı tren yatırımları yapıldığına iÅŸaret eden Gökmen, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°lk aÅŸamada tüm sistemi Türkiye’den saÄŸlayacağız. 2 sene sonra mekanik aksamlarının bir kısmı ‘Hindistan’da üret’ programı doÄŸrultusunda lisans altında Hindistan’da üretilecek. Yazılım ve elektronik aksamlar da Türkiye’den ihraç edilecek. Benzer bir anlaÅŸma için ABD’de adım atmaya baÅŸladık. BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Mısır’da da bu yönde adımlar atmak üzereyiz. Hindistan bizim için örnek teÅŸkil etti ve çok büyük bir pazar. Bizi onlarca sene götürebilecek büyüklükte bir pazar. Ãœretimlerin bir kısmının orada olması da üretim kapasitemiz açısından bize çok destek olacak. Çok hızla teknolojimizin pazarda geniÅŸ bir kapsama ulaÅŸmasına olanak saÄŸlayacak. Ãœretimlere baÅŸlıyoruz, 4 ay içinde Hindistan’da kurulumlarımız baÅŸlayacak, sonrasında hızlanarak devam edecek. Amacımız 120 bin kilometrelik hattın tümünü yapmak. Oradan Avrupa ve Asya pazarlarına açılmak istiyoruz. Hindistan bizim için önemli bir üretim kapasitesi de saÄŸlayacak ama teknolojinin temeli burası.”

Muhabir: Göksel Yıldırım

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°ÅŸte Türkiye’nin en büyük 500 ÅŸirketi

HIZLI YORUM YAP