25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Sanayide Ä°ngiltere’yle çalışacağız!

TÜBİTAK Başkanı Mandal: İngiltere ile teknoloji temelli proje hazırlığındayız TÜBİTAK Başkanı Mandal, İngiltere ile teknoloji temelli projelere yönelik yeni bir program tasarımı içinde olduklarını belirterek, "İki ülkenin de ihtiyaçları ve ortak kazanımları noktasında yeni ve heyecan verici bir program tipi olacak." dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÜBÄ°TAK) BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yeni dönemde Ä°ngiltere’yle yapılabilecek iÅŸ birliÄŸi potansiyeli ve TÜBÄ°TAK destek programlarına iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

BirleÅŸik Krallık Uluslararası Ticaret Departmanı tarafından düzenlenen, BirleÅŸik Krallık Teknoloji Konferansı kapsamında çok verimli görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirdiklerini aktaran Mandal, “Türkiye’den bir üniversite ve sanayi ile Ä°ngiltere’den bir üniversite ve sanayinin eÅŸ zamanlı baÅŸvurabileceÄŸi bir proje üzerine çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Ä°ki ülkenin de ihtiyaçları ve ortak kazanımları noktasında yeni ve heyecan verici bir program tipi olacak. Bizim destekleme modelimizle Ä°ngiltere’deki eÅŸdeÄŸer ajansın modeli aynı.” ifadelerini kullandı.

Mandal, hem üniversite hem de sanayinin desteÄŸiyle etki deÄŸeri daha yüksek bir program ortaya çıkarılabileceÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Ä°ngiltere’nin deneyimlemiÅŸ olduÄŸu üniversite sanayi arayüzlerine iliÅŸkin sanayinin özellikle merkezde olduÄŸu araÅŸtırma merkezi yapıları var. Bizim de TÜBÄ°TAK Sanayi Yenilik AÄŸ Mekanizması platformumuz merkezde sanayinin olup çevresinde üniversiteler, KOBÄ°’ler ve arayüzlerin birlikte olmasıyla onlarınkine çok benziyor. Bunları bir araya getireceÄŸiz, anahtar kelimemiz de iÅŸ birliÄŸi yapmak yerine birlikte nasıl iÅŸ yapabiliriz. Dünyada trend bu. Ä°ngiltere ve Türkiye arasındaki mevcut araÅŸtırma temelli teknoloji geliÅŸtirme odaklı iÅŸ birliklerinin artırılmasına yönelik adımlar atıldı. Ä°ngiltere’nin Brexit süreci, onların bize bizim de onlara yönelik yeni stratejik iÅŸ birliÄŸi potansiyellerini doÄŸuruyor. Biz geçmiÅŸte Ä°ngiltere ile daha fazla proje temelli, hocalarımızı, firmalarımızı ve üniversitelerimizi destekliyorduk. Fakat yeni süreçte bizim kurum olarak bakışımızda daha fazla araÅŸtırma projelerini desteklemeye devam etmek var.”

“Sanayi ile üniversite birlikte olsun istiyoruz”

Desteklenilen projelerden daha fazla çıktı, refah seviyesini artırma ve güvenliÄŸe katkı beklediklerini aktaran Mandal, “Bunların ne gibi etkileri var tespit ederek sanayi ile üniversitenin proje içinde birlikte olmasını istiyoruz. Ä°ngiltere tarafıyla yapılan görüÅŸmelerde önemli mesafe kat ettik. AraÅŸtırmayı desteklemenin ötesinde sonuçların çıkartacağı katma deÄŸer, etki, toplumsal refah düzeyini artırma faydası neler olacak bunları konuÅŸtuk.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Mandal, görüÅŸmelerinin devam ettiÄŸini ve iki tarafın da ortak olacağı temayı belirleyeceklerini belirterek, “Daha fazla üretim ve imalat sanayisine odaklanacağız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da bu konuya daha çok odaklanmamızı istiyor. Türkiye’nin de çünkü en güçlü olduÄŸu taraf bu. Ä°ki ülkenin de kazanımları olacak. dijitalleÅŸmenin içinde olduÄŸu ama genel ekseni imalata dayalı olan bir çalıştay ve çaÄŸrı programını planlıyor olacağız.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“DijitalleÅŸme ön planda”

Bireysel Genç GiriÅŸimci Programı baÅŸvurularının 28 Åžubat’a kadar devam ettiÄŸini hatırlatan Mandal, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“Program 6 yıldır devam ediyor ve çok sayıda destek verildi. Bunun ilk aÅŸamasında 30 tane uygulayıcı kurum var. Bu konuda yetkin kim varsa Teknoparklar, Teknoloji Transfer Ofisleri, firmalar ve bankalar gibi. GiriÅŸimci bunlardan birini seçiyor ve o esnada iÅŸ fikri plana dönüÅŸüyor. Firma kurma aÅŸaması ve iÅŸe dökmenin eÄŸitimini alıyor. Bu aÅŸamadan sonra baÅŸarılı olanlar TÜBÄ°TAK’a baÅŸvuruyor. DeÄŸerlendirme sonrasında yılda iki kez çaÄŸrıya çıkıyoruz. Biz tüm sanayiye yönelik programlarımızda oransal bir destek veriyoruz. Bundan kasıt yüzde 40-70 arasında harcamasını biz karşılıyoruz fakat bu programda yüzde yüz miktarın verilmesi söz konusu. Yani verilen 200 bin liranın bir oransalı yok. 1512 adıyla biliniyor bu programımız. Programın takibinde 1507 diye 600 bin liraya çıkan yüzde 75 hibe oranıyla ikinci programa baÅŸlayabiliyor firmalar, böylece dışardan yatırımcı bulma ve iÅŸini büyütme fikrini ticarete dönüÅŸtürebilme imkanı doÄŸuyor.” 

Mandal, bu program kapsamında alan sınırı olmadığını fakat daha çok dijitalleÅŸmenin ön planda olduÄŸu yazılım firmaları, saÄŸlık, biyoteknoloji, nanoteknoloji, imalat sektörü ve IT alanlarında firmaların desteklendiÄŸini aktardı. 

“TÜBÄ°TAK sadece destek vermekle kalmıyor”

Desteklerin sonradan kontrolünün yapılmasına yönelik bir programları olduÄŸunu belirten Mandal, “Bu da daha önce bizden destek almış firmaların yatırım bulması pazarlama ve tanıtım süreçleri, yeni destek ihtiyaçları ve büyüme aÅŸamalarının desteklenmesine yönelik. Firmalara farklı destek saÄŸlasanız da program sonunda yaÅŸam imkanı bulamadıkları oluyor. O yüzden bir sonraki aÅŸamada bireysel mentorlar atıyoruz firmalara. BulunduÄŸu pozisyon neyse daha üst seviyeye taşımaya çalışıyoruz.” diye konuÅŸtu.

Mandal, destek süreçlerini son raddeye kadar götürmeye çalıştıklarını kaydederek, “Türkiye’deki giriÅŸim ekosistemini geliÅŸtirmeye uÄŸraşıyoruz. Milli teknoloji hamlesini baÅŸarı noktasına getirmek ve dünyada 10 büyük ekonomiye girmek için sadece destek vermek deÄŸil giriÅŸimlerin çoÄŸunun devam etmesi, büyümesi ve ticarileÅŸmesi modelleri üzerine çalışıyoruz.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Baharı müjdeledi…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.