09 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Taklit ve tağşişli zeytinyağı uyarısı

TZOB Başkanı Bayraktar, zeytinyağının perakende fiyatını düşük tutarak fazla kar sağlamak için taklit ve tağşişe başvurulduğunu bildirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, zeytinyağının en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıdalardan olduğuna işaret etti.

Yükselen fiyatların piyasada taklit ve tağşişli zeytinyağı ürünlerinin sayısını daha fazla artırdığını belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Zeytinyağının perakende fiyatını düşük tutarak daha fazla kar saÄŸlamak için taklit ve taÄŸÅŸiÅŸe baÅŸvuruluyor. İçerdiÄŸi fonksiyonel nitelikteki bileÅŸenler nedeniyle yaÄŸlar arasında ön planda olan zeytinyağı dengeli ve saÄŸlıklı beslenmek için mutfaklarımızda her zaman kullanılıyor. TaÄŸÅŸiÅŸ sorunu sadece ülkemizde deÄŸil, zeytinyağı üretilen ve ticareti yapılan ülkelerin tamamında yaÅŸanan bir sorundur.”

Bayraktar, zeytinyağındaki hile ve sahtekarlığı tüketicilerin tespit edemeyeceklerine dikkati çekerek, taklit ve tağşişin laboratuvar testleriyle anlaşıldığını ifade etti.

Üreticilerin emeklerini korumak için her türlü hile ve sahtekarlığa karşı çıkmak gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, tüketicilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesinde önemli bir yeri olan zeytinyağında taklit ve tağşişin önlenmesi için tüm illerde denetimlerin sık sık yapılmasının önemine işaret etti.

Bayraktar, denetimler sonucu sahtekarlık yapan firmaların ifÅŸa edilmeleri ve gerekirse kapatılmaları gerektiÄŸini belirterek, “Bizler bunun takipçisi olmaya devam edeceÄŸiz. Tüketicilerimiz de zeytinyağı alırken bilinçli olmalı, güvendikleri yerlerden veya firmalardan yaÄŸlarını almalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Avrupa’da zeytinyağı üretimi geçen yıl yüzde 33,7 düştü”

Bayraktar, Avrupa’da geçen yıl, son 500 yılın en büyük kuraklığının yaÅŸandığını bildirerek, ÅŸunları kaydetti:

“Avrupa’da zeytinyağı üretimi yüzde 33,7 oranında düştü. Dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi Ä°spanya’da üretim 2022’de yaklaşık yüzde 48, Ä°talya’da ise yüzde 29 azaldı. Bu yıl da önemli zeytin üreticisi ülkelerde geçen yılın olumsuzlukları, kuraklık, hastalık gibi nedenlerle rekolte kaybının görüleceÄŸi bekleniyor. Ä°spanya ve Ä°talya’da iki yıl arka arkaya rekoltenin düşmesiyle Avrupa’da zeytinyağı fiyatları yükseldi.”

“Türkiye’de zeytinyağı üretimi normal seviyeye yakın olacak”

Bayraktar, Avrupa’daki zeytinyağı üretimindeki gerilemelere karşın Türkiye’de geçen yıl rekor üretim gerçekleÅŸtiÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:

“2022 yılında 421 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi, 735 bin ton sofralık zeytin üretimi ile dünya liderliÄŸine ulaÅŸtık. Son 3 yılda ülkemizde zeytin üretimi yüzde 95 oranında arttı. 2023 yılının ‘yok yılı’ olmasına karşın üretimimizin normal seviyeye yakın olacağı tahmin ediliyor. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerine raÄŸmen zeytin üretiminde lider olmamızın sebebi üreticilerimizin baÅŸarısı ve izlenen politikaların sonucudur.”

Zeytin üretimine devam eden üreticilerin, üretimde kalmaları için yeterli geliri elde etmeleri gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, girdi fiyatlarının hızla arttığını, sofralara uygun fiyattan zeytinyağı gelebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yıllık kişi başı 1 diş fırçası kullanıyoruz

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.