25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Turizmcilerin umudu 2022’ye kaldı

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, bu yıl rezervasyon taleplerinin seyahatten kısa bir süre önce gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye Otelciler BirliÄŸi (TÃœROB) BaÅŸkanı Müberra Eresin, bu yıl rezervasyon taleplerinin seyahatten kısa bir süre önce gerçekleÅŸmesini beklediklerini belirterek, “Son dakika geliÅŸmeleri, bu yılı belirleyecek en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Aşı çalışmalarının olumlu sonuçlanması halinde talep artışına paralel olarak rezervasyon sürelerinin de uzaması ihtimaller dahilinde bulunuyor.” dedi.
Eresin, Turizm Haftası dolayısıyla sektördeki geliÅŸmelere iliÅŸkin yaptığı açıklamada, salgın sürecinin başında yaptıkları deÄŸerlendirmelerde, salgının olumsuz etkilerinin 2021’de de devam edeceÄŸini öngördüklerini ve yılın ilk 2 ayında hem içeride hem dışarıda bunun gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi.
Ä°stanbul’da ocak-ÅŸubat dönemi otel doluluk oranının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 düşüşle yüzde 29,2, Türkiye’de otel doluluklarının ise aynı dönemde yüzde 47,2 azalarak yüzde 32 olduÄŸunu aktaran Eresin, bu oranların hala açık olan otellerden saÄŸlanan verilerle oluÅŸtuÄŸunu ifade etti.
Eresin, devamla şunları kaydetti:
“Birçok otel, özellikle ÅŸehir otelleri ‘geçici molaya’ devam ediyor. Ä°stanbul ve ülke ortalamasına baktığımızda kapalı olanlar da dahil edildiÄŸinde tek haneli doluluklardan bahsedebiliriz. Turizme yönelik beklentiler, öngörüler artık günlük, hatta anlık olarak deÄŸiÅŸebiliyor. Bugünü konuÅŸursak, gelecek aylara iliÅŸkin de iyimserlik oluÅŸturacak bir iÅŸaret alamıyoruz. Åžu anda geçen yılki kadar zorlu bir süreç yaÅŸadığımızı söyleyebiliriz. Uluslararası hava trafiÄŸi henüz açılmadı. Aşılama iÅŸlemleri tüm dünyada yavaÅŸ gidiyor. Dolayısıyla özellikle nisan ayında öngördüğümüz hareketlenme beklentimiz ötelenmiÅŸ ve eylül ayına kaymış durumda. Buna karşın aşılama hem bizde hem diÄŸer ülkelerde hızlı bir ÅŸekilde tamamlanırsa, uluslararası hava trafiÄŸi de açılırsa eylül beklentisi, haziran, temmuz aylarına çekilebilir.”
Eresin, ÅŸehir otellerinde ise sürecin biraz daha uzun olacağını, Avrupa’dan ve diÄŸer büyük turizm pazarlarından gelen ilk sinyallere bakıldığında da ÅŸehir otellerinin iÅŸlerinin yıl sonuna kadar çok zor göründüğünü aktararak, turizm sektörü çalışanlarının öncelikli aşılama programına alınmasının kendilerine moral verdiÄŸini, bunun uluslararası düzeyde çok önemli bir pazarlama aracı olacağını vurguladı.
Kendilerine ulaÅŸan veri ve bilgilerin erken rezervasyon konusunda henüz fark edilecek düzeyde bir talep oluÅŸmadığı yönünde olduÄŸunu aktaran Eresin, “Bu yıl rezervasyon taleplerinin seyahatten kısa bir süre önce gerçekleÅŸmesini bekliyoruz. Yani son dakika geliÅŸmeleri, bu yılı belirleyecek en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Aşı çalışmalarının olumlu sonuçlanması halinde talep artışına paralel olarak rezervasyon sürelerinin de uzaması ihtimaller dahilinde bulunuyor.” dedi.

“Sektör için 2022, gerçek anlamda açılmış bir yıl olacak”

Müberra Eresin, ülkelerin ve sınırların açılmasıyla daha iyi rakamlarla devam edileceÄŸini belirterek, “2019 yılı rakamlarına ulaÅŸabilir miyiz? Bu soruya yanıtımız ‘hayır’ olacak. Sektör için 2022, gerçek anlamda açılmış ve 2019’u yakalama ihtimali olan bir yıl olacak. Ama yine de 2021’de moral veren yükselmeler olur diye bekliyoruz. Turizm sektörü, 7-8 ay daha destek alabilirse 2022 yılından itibaren takip eden 3-4 yılda tüm kayıpları kapatıp üzerine çıkacaktır ve Türkiye ekonomisine eskiden olduÄŸu gibi en büyük desteÄŸi verecektir.” diye konuÅŸtu.
Sektör olarak 54 farklı sektörü beslediklerini ifade eden Eresin, 2022’den itibaren kendilerine düşeni fazlasıyla yerine getireceklerini söyledi.
Konaklama sektörü olarak salgın sürecinin başından itibaren misafirleri ağırlamaya hazır olduklarını belirten Eresin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından baÅŸlatılan ve yaklaşık bir yıldır baÅŸarıyla uygulanan Güvenli Turizm Sertifika Programı önemli bir etken oldu. Åžu ana kadar 8 bin 500 iÅŸletme bu belgeyi almış durumda. Bunlardan 3 bin 500’ü Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli konaklama tesisi. Bu program, dünyadaki hijyen sertifikası programları arasında en iddialılardan biri. Salgın sürecinde sektöre hem ulusal hem uluslararası düzeyde rekabet avantajı saÄŸladı. Hatta bazı ülkelerde örnek uygulama olarak gösterildi. Bu sertifikayla tatilini Türkiye’de geçirecek tüm Türk vatandaÅŸları ve yabancı ziyaretçilere ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi saÄŸlık durumuna uzanan geniÅŸ bir yelpazede bir dizi yeni tedbirler tanımlanıyor. Sertifika alım koÅŸulları oldukça ağır ve 200’e yakın kriterin saÄŸlanması gerekiyor. Ä°ÅŸletmeler, dünya çapında sertifikasyon firmaları tarafından denetleniyor.
Hijyen ve Kovid-19 önlemleri konusunda tüketici hassasiyetinin arttığı bir dönemde önlemlerini alan iÅŸletmelerin öncelikle tercih edildiÄŸini gözlemliyoruz. Otellerimiz, yeme içme mekanlarımız, turizme açık tüm mekanlarımız, seyahat acentelerimiz, tur otobüslerimiz neredeyse turizmle ilgili tüm hizmet alanlarımız belli standartlarda sertifikaya kavuÅŸturuldu ve gerçekten bunun uygulamalarını da çok iyi ÅŸekilde hayata geçirdi. Misafirlerimiz, gönül rahatlığıyla Turizm Ä°ÅŸletme Belgeli ve Güvenli Turizm Sertifikalarını almış otellerimizde konaklayabilirler. Tek yapmaları gereken bu belgelerin varlığından emin olsunlar.”

AA

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yiyecek ve içecek sektörlerinde çalışanlara prim desteği

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.