26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türk ve Amerikan iş dünyası Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl sanal ortamda buluşacak

Kovid-19 salgınının gölgesinde gerçekleşecek 38'inci Amerikan-Türk Konferansı'nda, iki ülkenin kamu ve özel sektör temsilcileri bu yıl ilk kez sanal ortamda bir araya gelecek
Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik, ticari ve stratejik ilişkilerin ele alınacağı etkinlikte, savunma sanayi, dijital ekonomi, inşaat, enerji ve altyapı gibi sektörlerdeki işbirliği olasılıkları değerlendirilecek

Türk ve Amerikan iÅŸ dünyası, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl sanal ortamda düzenlenecek 38’inci Amerikan-Türk Konferansı’nda, iki ülkenin ekonomik, ticari ve stratejik iliÅŸkilerini masaya yatıracak. 

Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) Türkiye-ABD Ä°ÅŸ Konseyi (TAÄ°K) ile Amerikan Ticaret Odası tarafından düzenlenecek 38’inci Amerikan-Türk Konferansı, Kovid-19 salgını nedeniyle 21-24 Eylül tarihlerinde ilk kez video konferans yöntemiyle gerçekleÅŸtirilecek. 

Her iki ülkeden kamu ve özel sektör temsilcilerinin sanal ortamda bir araya geleceÄŸi etkinlikte, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik, ticari ve stratejik iliÅŸkiler ele alınacak. 

Etkinlik kapsamında, savunma sanayi, dijital ekonomi, inÅŸaat, enerji ve altyapı gibi sektörlerde iki ülke arasındaki iÅŸbirliÄŸi olasılıkları deÄŸerlendirilecek. 

“Ä°lk kez sanal olarak organize ettik” 

TAÄ°K BaÅŸkanı Mehmet Ali YalçındaÄŸ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduÄŸu gibi iki ülkenin kamu ve özel sektörden en üst düzey temsilcilerinin yer alacağı konferansı ilk kez sanal olarak organize ettiklerini söyledi. 

Fiziksel olarak bir araya gelememekten duydukları üzüntüyü dile getiren YalçındaÄŸ, “Bu zorlu süreçte kurumsal olarak çok ÅŸey öÄŸrendik. Pandemi koÅŸullarında aylardır teknolojik alanda edindiÄŸimiz tecrübeyi, 38’inci Amerikan-Türk Konferansı ile taçlandıracağımız için çok heyecanlıyız.” diye konuÅŸtu. 

YalçındaÄŸ, konferansa 400’ün üzerinde kamu ve özel sektör temsilcisinin katılmasının beklendiÄŸine iÅŸaret ederek, iki ülkenin karar alıcalarının yanı sıra önde gelen ÅŸirketlerin üst düzey temsilcilerinin de konferansta yer alacağını ifade etti. 

Katılımcı ÅŸirketler arasında Koç Holding, Borusan Holding, Çalık Holding, Kibar Holding, Sabancı Holding ve DowAksa gibi firmalar olduÄŸunu belirten YalçındaÄŸ, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayi BaÅŸkanı Ä°smail Demir gibi isimlerin konferansa katılmasının beklendiÄŸini aktardı.

“Ekonomik iliÅŸkilerde gidiÅŸat pandemiye raÄŸmen olumlu” 

YalçındaÄŸ, “Savunma sanayi, dijital ekonomi, inÅŸaat, enerji ve altyapı sektörlerinde, Kovid-19 sürecindeki iliÅŸkilere dair düzenlenecek panellerimizle, iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve stratejik iliÅŸkilerin geliÅŸtirileceÄŸine olan inancımızı ifade etmek isterim.” dedi. 

Türkiye ve ABD arasındaki mevcut ekonomik iliÅŸkileri de deÄŸerlendiren YalçındaÄŸ, ÅŸöyle devam etti: 

“Ä°ki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iliÅŸkilere baktığımızda, pandemi koÅŸullarına raÄŸmen gidiÅŸatın olumlu yönde olduÄŸunu söyleyebilirim. Özellikle, ABD’de Trump yönetimi ile birlikte ikili ticaret hacminde artış gözlemlenmekte. Ancak, iki ülkenin çok daha büyük potansiyellere sahip olduÄŸunu özellikle belirtmeliyim. BaÅŸkan ErdoÄŸan ve BaÅŸkan Trump’ın 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefininin gerçekleÅŸtirilmesi yönünde gösterdikleri çok güçlü bir irade var. Bu irade, 2019’da daha da somutlaÅŸarak bizim de parçası olduÄŸumuz bir proje halini aldı.” 

“Türk özel sektörü olarak elimizi taşın altına koymalıyız”

YalçındaÄŸ, iki ülke arasındaki stratejik konuların ikili ticareti de büyük ölçüde etkilediÄŸine iÅŸaret ederek, ticaretin söz konusu hedefe ulaÅŸması noktasında özel sektöre büyük bir rol düÅŸtüÄŸünü dile getirdi. 

Ekonomik iliÅŸkilerin etkilenmesinde son dönemde ABD Kongresi’nin büyük rolü olduÄŸuna dikkati çeken YalçındaÄŸ, “Kongre’deki havayı Türkiye lehine çevirmek için Türk özel sektörü olarak elimizi taşın altına koymalı, baÅŸlamış olduÄŸumuz etkin PR ve lobicilik faaliyetlerini hızlandırmalıyız. ABD’de hem yönetimde hem de Kongre’de ülkemiz lehine bir hava yaratmak, söz konusu ekonomik ve ticari hedeflere ulaÅŸmakta en büyük anahtar olacak.” diye konuÅŸtu. 

“100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine katkıda bulunacak kilit sektörlere odaklanılacak”

Amerikan Ticaret Odası Türkiye, Orta DoÄŸu ve Orta Asya’dan Sorumlu Kıdemli BaÅŸkan Yardımcısı Khush Choksy de “Konferansta, Kovid-19 sonrası dönemde ABD-Türkiye ekonomik toparlanmasını destekleyecek ve 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine katkıda bulunacak kilit sektörlere odaklanılacak.” dedi.  

ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin hizmet ticareti de eklendiÄŸinde 25 milyar dolar seviyesinde olduÄŸuna iÅŸaret eden Choksy, ÅŸunları kaydetti: 

“Kovid-19’un benzeri görülmemiÅŸ etkisine raÄŸmen, yılın yarısındaki ticaret verilerine bakıldığında, büyük oranda enerji ve havacılık sektörlerinin etkisiyle ikili ticarette yüzde 6’lık bir artışa tanık oluyoruz. Önemli ekonomi ve iÅŸ ortamı reformları, ABD ve Türkiye ekonomilerini inovatif iÅŸ trendleriyle daha uyumlu hale getirmeye yönelik düzenleyici yaklaşımla birleÅŸtiÄŸinde yeni ticaret ve yatırım fırsatlarının kapısını açacaktır. Bu baÄŸlamda, ABD Ticaret Odası, ABD ve Türk hükümetlerini bu hedeflere odaklanan sürdürülebilir bir ekonomik ve ticari diyalog baÅŸlatmaya çağırıyor.” 

Choksy, konferansın enerji, uzay, savunma, imalat, inÅŸaat, altyapı, dijital ekonomi ve saÄŸlık gibi stratejik sektörler ile ABD ve Türkiye ticari iliÅŸkilerinin gücünü göstereceÄŸini belirterek, “Kovid-19’un etkileri, ABD ve Türkiye arasında daha derin bir ekonomik ve ticari iÅŸbirliÄŸini gerektiriyor. Bahsedilen bu sektörlerin her biri ülkelerimiz için güvenli, saÄŸlıklı ve müreffeh bir gelecek saÄŸlamak için kritik rol oynuyor.” diye konuÅŸtu.

AA 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gaziler Günü Kutlu Olsun

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.