23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Ticaret Bakanı Mehmet MuÅŸÂ ve Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester arasında Türkiye-Fransa Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Altıncı Dönem Toplantısı’na iliÅŸkin protokol imzalandı.
İmza törenin ardından konuşan Bakan Muş, Türkiye ve Fransa ilişkilerinin 15. yüzyıla dayandığını belirterek, tarih içerisinde iki ülke ilişkilerinde iniş ve çıkışlara rastlamanın mümkün olduğunu söyledi.
Geçen yıl mart ayında CumhurbaÅŸkanlarının görüşmesi ve DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’nun da geçen yıl haziran ayında Paris’i ziyaret etmesiyle, Fransa ve Türkiye iliÅŸkilerinin ivme kazandığına deÄŸinen MuÅŸ, siyasette yakalanan ivmeyi ekonomik ve ticari iliÅŸkilere de yansıtmak isteklerini söyledi
MuÅŸ, JETCO 6. Dönem Toplantısı’nın son derece verimli geçtiÄŸini belirterek, “Türkiye Fransa arasındaki JETCO mekanizması ülkemizin ilk ortak ekonomik ve ticaret kongresi olması hasebiyle bizim için ayrı bir öneme sahiptir. Ãœlkemiz ve Fransa arasındaki JETCO mekanizmasını özel sektör firmalarımızın da etkin katılımlarıyla tüm ekonomik iliÅŸkilerimizi derinlemesine aldığımız ve ticari iliÅŸkilerimizin önündeki engelleri ve sorunları tartıştığımız son derece faydalı bir mekanizma olarak telakki ediyoruz. Bu sebeple söz konusu mekanizmanın toplantılarının düzenli olarak gerçekleÅŸtirilmesini ve sonuçlarının dikkatli bir ÅŸekilde takip edilmesine büyük önem veriyoruz.” diye konuÅŸtu.
Altıncı dönem JETCO protokolünün ikili ticari ilişkilerden, karşılıklı yatırımlara ve müteahhitlik hizmetlerine, üçüncü ülkelere iş birliğinden sürdürülebilir tedarik zincirleri ve AB Yeşil Mutabakatına kapsadığını belirten Muş, protokolün, enerji, tarım, ulaştırma ve çevre ve şehircilik alanında iş birliğine kadar pek çok farklı alanı içine alan konulara ilişkin son derece yapıcı geçen müzakerelerin ve mutabakatın yansıması olduğunu ifade etti.
Bakan Muş, toplantının salgınla mücadele edilen bu zor günlerde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerde iş birliğini geliştirmek adına son derece önemli buluşma olarak tarihe geçeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Bugün dünya genelinde siyasi, ekonomik ve sosyal deÄŸiÅŸimlerin yaÅŸandığı çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Tüm dünya Kovid-19 salgını nedeniyle zor günler geçirmekte olup iÅŸ dünyası ve ticarette bu geliÅŸmelerden olumsuz etkilenmiÅŸtir. Bu dönemde Türkiye ile Fransa arasındaki iÅŸ birliÄŸinin salgının olumsuz etkinin azaltılması açısından oldukça önem arz ettiÄŸini vurgulamak isterim.
2020 yılında Türkiye Fransa’daki ticaret hacmimiz 14,2 milyar dolar olarak kaydedilmiÅŸtir. Aynı yıl Fransa’ya ihracatımız 7,2 milyar dolar, ithalatımız ise 7 milyar dolar olarak gerçekleÅŸmiÅŸtir. 2021 yılının ilk sekiz ayındayız ticaret hacmimiz yüzde 38 artışla 11,2 milyar dolara ulaÅŸmasından memnuniyet duyuyoruz. BildiÄŸiniz gibi 2014 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar avroya çıkartılması en üst seviyede ortaya konulmuÅŸtu. JETCO toplantımızın kazandıracağı ivme ile bu hedefe yakın gelecekte ulaÅŸacağımızdan eminim.”
“Fransız firmalarını yeni nesil ihtisas serbest bölgelerimize davet ediyorum”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile Fransa arasında ekonomik ilişkilerde potansiyel arz eden bir diğer başlığın da karşılıklı yatırımlar olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki tarım, teknoloji, makina, sanayi, savunma sanayi, finans, ulaştırma, enerji, özellikle yenilenebilir enerji, çevre, turizm, sağlık ve altyapı gibi birçok alanda iş birliği ve karşılıklı yatırımlar için önemli fırsatlar olduğunu söyledi.
Yakın geçmiÅŸte serbest bölgeler yapılanmasında yepyeni bir sayfa açtıklarını ifade eden MuÅŸ, “Çağın gereklerine uyarak teknoloji alanında yatırım ve artı deÄŸeri ön plana çıkaran ihtisas serbest bölgeleri aracılığı ile ülkemizi teknoloji alanında yapılacak yatırımlar için çok cazip fırsatlar sunuyoruz. Fransız firmalarına yeni nesil ihtisas serbest bölgelerimizin sunduÄŸu fırsatları kaçırmamaları yönünde tavsiyelerde bulunuyorum ve ilgili yatırımcı firmalara bakanlık olarak kapımızın her zaman sonuna kadar açık olduÄŸunu vurgulamak isterim.” diye konuÅŸtu.
MuÅŸ, imza töreni öncesi konuk Bakan ile ikili görüşme gerçekleÅŸtirdiklerini belirterek, Paris Ä°klim AnlaÅŸması’nın ekim ayı itibarıyla onaylanmak üzere Meclisin gündemine getirileceÄŸi hususunu paylaÅŸtığını söyledi.
Bakan MuÅŸ, “AB Komisyonu tarafından 2019 yılı sonunda ilan edilen Avrupa YeÅŸil Mutabakatı kapsamında Fransa ile iliÅŸkilerimiz ve bu konuda Gümrük BirliÄŸi üyesi ve aday ülke olarak AB finansal kaynaklarına eriÅŸimimizde Fransa’dan destek taleplerimizi de Sayın Bakana iletme fırsatımız oldu. Hükümet olarak Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi müzakerelerinin mümkün olan en kısa süre içerisinde baÅŸlanmasına büyük önem atfetmekte olduÄŸumuzu kendilerine bir kez daha paylaÅŸtık.” ifadelerini kullandı.
MuÅŸ, konuk Bakana Fransa’ya iÅŸ yapan firmaların vize almakta zaman zaman yaÅŸadıkları sorunlar ile lojistik sektöründe transit geçiÅŸlerde karşılaşılan sorunları aktardığını ifade ederek, “Sayın Bakanın yapıcı bir üslupla sorunları not ettiÄŸini ve ilgileneceklerini ifade etti. Ben kendilerine bu yapıcı tavırlarından dolayı huzurlarınızda bir kez daha teÅŸekkür ediyorum.” dedi.
Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester de Ä°stanbul’da bulunmaktan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, imzalanan protokolün Türkiye ve Fransa ekonomik iliÅŸkilerine fayda saÄŸlayacağını söyledi.
Son JETCO toplantısının 2018 yılında yapıldığını hatırlatan Riester, imza töreni önce Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile iki ülke arasında iş birliği yapılabilecek alanları değerlendirdiklerini aktardı.
Türkiye ile Fransa arasındaki iÅŸ birliÄŸi alanlarının artmasının ekonomik iliÅŸkileri güçlendireceÄŸini vurgulayan Riester, “Özellikle teknolojik iÅŸ birliÄŸinin artması sürdürebilir kalkınmaya dahildir. Türkiye’nin Paris Ä°klim AnlaÅŸması’nı onaylayacağını açıklaması çok memnuniyet verici. Çünkü, Türk ve Fransız ÅŸirketler birlikte somut bir ÅŸekilde çalışmayı arzu ediyor. JETCO’lar da bu yönüyle iki ülkenin ekonomik aktörleri arasındaki iÅŸ birliÄŸini güçlendiriyor.” diye konuÅŸtu.
Riester, 450’den fazla Fransız giriÅŸimin Türkiye’de faaliyet gösterdiÄŸini ifade ederek, Türkiye’nin dinamik bir pazar olduÄŸunu söyledi.
Türk ve Fransız ortak girişimlerinin artmasıyla iki ülke arasında daha önce duyurulan 20 milyar avro ticaret hacmi hedefinin yakalanacağını ifade eden Riester, iki ülkenin birlikte yeni pazarlara yönelebileceğini sözlerine ekledi.
AA
İhracat yatırımlarına uzun vadeli kredi, KGF teminatıyla sağlanacak
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak