27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’nin süt ve süt ürünleri sektörü, AB pazarında daha fazla yer alacak

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Çallı, AB'nin süt ve süt ürünleri sektörü için önemli pazarlardan biri olduğunu belirterek, "Sektör olarak Çin'de olduğu gibi AB'de de hedef büyüttük." dedi.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri DerneÄŸi (ASÜD) BaÅŸkanı Harun Çallı, AA muhabirine yaptığı deÄŸerlendirmede, süt ve süt ürünleri ihracatını artırma yönündeki çalışmalarının devam ettiÄŸini söyledi.

Geçen yıl 111 ülkeye 361 milyon dolarlık süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığını dile getiren Çallı, bunun yüzde 45’inin peynir, yüzde 23’ünün süt tozu, yüzde 11’inin peynir altı suyu tozu, yüzde 9’unun dondurma, yüzde 6’sının süt ve krema, kalanının ise diÄŸer ürünlerden oluÅŸtuÄŸunu ifade etti.

Çallı, ASÜD tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı iÅŸ birliÄŸiyle baÅŸlatılan AB Ä°hracat Projesi’nin sonuçlandırıldığını belirterek, “Süt ve süt ürünleri ihracatımızın artması için sürekli bir gayret içindeyiz. Geçen ay Çin’e süt ürünleri ihracatının da yolu açıldı. AB’ye de ihracatımız devam ediyor. AB süt ve süt ürünleri sektörü için önemli pazarlardan biri. Sektör olarak Çin’de olduÄŸu gibi AB’de de hedef büyüttük. 2013’te 6 firmamız AB’ye ihracat yapıyordu. Bu sayı geçen yıl 18’e yükseldi, ÅŸimdi ise AB’ye ihracat onayı alan firma sayımız 25’e ulaÅŸtı. BaÅŸvuru ve inceleme aÅŸamasındakileri de yakından takip ederek, ÅŸirket sayısının 30 olmasını hedefliyoruz.” diye konuÅŸtu.

Ä°nek sütü üretiminde Türkiye üçüncü sırada

Türkiye’nin, inek sütü üretim miktarı bakımından AB’de üçüncü sırada olduÄŸuna dikkati çeken Çallı, AB ülkelerinde olduÄŸu gibi Türkiye’de üretilen inek sütünün de büyük bölümünün iÅŸlenmesi gerektiÄŸini dile getirdi.

Çallı, bakım ve beslenme koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesiyle hayvan başına alınan süt veriminin yükseldiÄŸini vurgulayarak ÅŸunları kaydetti:

“Sağılan hayvan sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ülkemizde halen süt sığırcılığı yapan iÅŸletmelerin yüzde 67’si 10 başın altındadır. Bu noktada AB’de olduÄŸu gibi hastalıktan ari en az 40-50 baÅŸ kapasiteli çiftliklerin desteklenmesi önem arz etmektedir. Böylece hem üretilen süt miktarı hem de kalite artacaktır. Hastalıklardan ari iÅŸletmelerin sayısının artması için kamunun rehberliÄŸine ve desteÄŸine ihtiyaç var. Ari iÅŸletmeler özelinde verilen destekler yeniden planlanmalıdır. Ä°ÅŸinin ehli aile iÅŸletmeleri desteklenerek modern çiftliklere dönüÅŸtürülmeli, AB onaylı süt çiftliklerinin sayısı artırılmalıdır. Bu da süt ve süt ürünleri ihracatına doping etkisi yapacak, çiftçimizin üretmiÅŸ olduÄŸu süt gerçek deÄŸerini bu sayede bulacaktır.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

En fazla otel oda konaklama ücreti arttı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.