23 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Özge Comba Alkış
Türkiye’nin uluslararası rekabetteki konumu hakkında Rekabet.net’e konuşan Uludağ Üniversitesi İİBF (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) İşletme Bölümü Yönetim/ Organizasyon Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz; “Mühim bir potansiyelimiz olduğuna yürekten inanmakla birlikte, maalesef halen hakkettiğimiz yerde olmadığımız kanaatindeyim. Örneğin ülkemiz IMD World Competitiveness Center’ın yaptığı rekabetçilik sıralamasında 2021’de kendisine ancak 51. sırada yer bulabilmiş ve maalesef bir önceki yıla kıyasla da 5 basamak gerilemiş. Firmalarımıza gelince, içlerinde uluslararası arenada başarı kazanıp, bizi mutlu edenler yok değil” şeklinde konuştu.
“REKABET OLGUNLAŞMA VE İLERLEME SEBEBİDİR”
Rekabet faydalı mı yoksa zararlı mı?
“Kesin bir yargıya varmak zor. Duruma göre değişir. Eğer uğruna mücadele ettiğiniz kaynakları rakibinize kaptırdı iseniz ve bu kayıplar varlığınızı tehdit eder hale geldiyse, rekabet yıkıcı olabilir. Ancak canlılar rakiplerine karşı üstünlük sağlamak, rekabet avantajı kazanmak ve amaçlarına ulaşabilmek için kendilerini geliştirebilirler de. Dolayısıyla, rekabet ilgili canlılar için olgunlaşma ve ilerlemeye de vesile olabilir.”
İŞ BİRLİĞİ=REKABET
Rekabetle iş birliğini yan yana koyabilir miyiz?
“Rekabet hayatın ne kadar özüyse, iş birliği de yaşamın o kadar merkezinde. Hatta organizmaların bir yandan rekabet ederlerken aynı anda iş birliği de yaptıklarını dahi görebiliyoruz şu hayatta”
“EZELİ RAKİPLER BİRLİKTE HAREKET EDEBİLİR”
Hem rekabet hem de iş birliği ikisi yan yana nasıl gelecek?
“Firma düzeyinde rekabette, bazı firmaları kimi sahalarda kıyasıya rekabet ettikleri diğer firmalarla, muhtelif sahalarda da iş birliği yapmaya itebiliyor. Bir yazısında Adam Hayes, pandemi sürecinde ülkemizde de yaygın biçimde kullanılan Covid-19 aşısının üretiminde, normalde birbirleriyle ciddi bir rekabet içerisinde olan Pfizer ve BioNTech şirketlerinin gerçekleştirdikleri iş birliğinin “iş birliği içerisinde rekabet”e güzel bir örnek teşkil ettiğini vurgulamaktadır. Yine 1990’lı yılların hemen başlarında hem iç hem de uluslararası piyasalarda kıyasıya ezeli bir rekabet içerisinde olan ABD’li üç otomotiv devinin (Chrysler, Ford ve General Motors) bir yandan da hibrid araç üretimi için iş birliği yapmaları da belki bu kavram için bir diğer münasip örneği oluşturabilir.”
“GETİR,BEKO,THY,VESTEL,TRENDYOL”
Türk firmalarının ve genel olarak ülkemizin rekabet gücü hakkında neler düşünüyorsunuz?
“Mühim bir potansiyelimiz olduğuna yürekten inanmakla birlikte, maalesef halen hakkettiğimiz yerde olmadığımız kanaatindeyim. Örneğin ülkemiz IMD World Competitiveness Center’ın yaptığı rekabetçilik sıralamasında 2021’de kendisine ancak 51. sırada yer bulabilmiş ve maalesef bir önceki yıla kıyasla da 5 basamak gerilemiş. Firmalarımıza gelince, içlerinde uluslararası arenada başarı kazanıp, bizi mutlu edenler yok değil. Örneğin son zamanda hepimizin çok aşina olduğu başarılı bir örnek “Getir” adlı start-up. Bildiğiniz gibi, şirket faaliyet sahasını yurt dışına doğru genişleterek ilk önce Birleşik Krallık’ta, sonrasında da Hollanda, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde faaliyete geçti ve bir “tek boynuz (unicorn)” statüsü kazandı. Dolayısıyla hayli başarılı, rekabet arenasında göğsümüzü kabartan Getir, Beko, THY, Ülker, Vestel, Trendyol vb. firmalarımız-markalarımız da yok değil. Ancak genele vurduğumuzda maalesef hala üzerinde titizlikle çalışmamız gereken birçok husus ve katetmemiz gereken uzun bir yol var.”
“HER FİRMA KENDSİNE GÖRE REKABET ETMELİ”
Uluslararası rekabette daha iyi noktalarda olmak için ülke ve bireysel firma düzeyinde ne yapmalıyız?
“Hem ülkeler için hem de firmalar genel modelleri tamamen göz ardı etmek yanlış olacaktır. Ancak, daha sağlıklı ve arzu edilen sonuca götürecek bir rekabet analizi için, sadece genel reçetelere dayanmaktan kaçınıp, her ülkeyi ve ilgili ülkelerdeki her firmayı, kendi bağlamıyla, zayıf ve güçlü yönleriyle bireysel düzeyde de analiz etmek ve çözüm üretmek gerekecektir. Çünkü, eğer bir metafor kullanırsak, her bireyin (firmanın, ülkenin) üzerine oturacak, ona yakışacak kıyafet farklıdır. Terzinin kişinin ölçülerini alarak, o elbiseyi kişinin vücut hatlarına uygun, ona yakışacak biçimde dikmesi daha iyi bir sonuç verebilecektir.”
Rekabet.net
VOLKSWAGEN NEDEN TÜRKİYE’DEN ÇEKİLDİ?
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
THY, 13 yıl sonra Suriye’ye uçtu
Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetti
Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?