25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye Tedarik Üretim Merkezi Olabilir mi? Enflasyon düşecek mi?

Doç. Dr. Derya Hekim; “Küresel tedarik zincirinde yeni trend; yakınlaşma…Bu Türkiye için bir fırsat. Navlun ve konteyner krizi enflasyonu daha çok tetikleyebilir. İthal ara malı zorunluluğundan kurtulmamız şart. Bunun için teşvikler bu sektörlerde yoğunlaşmalı” dedi.

Özge Comba Alkış

KOVİD-19, yaşantımızın her alanını etkisi altına alırken ülkelerin dış ticaret hareketlerini de sallantıya uğrattı. Tüm ülkeler gibi Türkiye’de bu durumdan etkilendi elbette… Örneğin Küresel tedarik zincirlerinde Kovid sonrası çok büyük bir şok oluştu. Çünkü büyük şirketlerin Çin’de önemli tedarikçileri vardı. Wuhan’da yaşanan kapanmalar bütün tedarik zincirlerinde sıkıntı yarattı.

Ancak bu durum bazı farklılıkların, yeni bakış açılarının da ortaya çıkmasına ön ayak oldu. Rekabet.net’e konuşan Uludağ Üniversitesi İktisat Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Derya Hekim; “Tedarik zincirlerinde yeni bir döneme geçildiğini düşünüyorum. Bunu da zaten ABD ticaret temsilcilerinin açıklamalarından da duyuyoruz. Küresel tedarik zincirlerinin üretimi olan bu fasonlaşmış üretiminin çağının sonunun geldiğini söylüyor” dedi.

GÜCÜ EN ZAYIF HALKA KADAR

Küresel tedarik zincirinde artık maliyet odaklı stratejiden risk odaklı stratejiye geçilmeye başlandığını ifade eden Doç. Dr. Derya Hekim; “Artık üretimciler tedarikçilerini çeşitlendirmeye başladı. Çünkü görüldü ki küresel felakette, küresel üretim ağ zincirinin bir halkasında aksama olduğu zaman tüm üretim ağının üretimi sıfırlanıyor” şeklinde konuştu.

YENİ TREND; YAKINLAŞMA

Küresel tedarik zincirlerinde üretimcilerin mallarını yakından tedarik etme yoluna gittiğini vurgulayan Doç. Dr. Hekim;” Son zamanlarda yaşanan konteyner krizi ve navlunun çok maliyetli hale gelmesi bu durumu destekledi. Üreticilerde artık Çin’den değil de daha yakın mesafeden ticaret yapsak, daha yakın mesafelere küresel tedarik zincirlerimizi konumlandırsak düşünceleri oluşmaya başladı” dedi.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Rekabet.net’e konuşan Doç. Dr. Hekim; “Türkiye konum olarak AB’ye yakın ve Avrupa merkezli tedarik zincirleri açısından iyi bir üretim merkezi olabilir, bu boşluğu doldurabilir. Kovid’in ilk başladığı dönemlerde Türkiye için bu gündeme gelmişti. Ancak Çin erken toparlandı. Yine de bir risk olarak duruyor. Tedarik çeşitlendirmesinde Türkiye’nin önemli bir yer tutacağını düşünüyorum. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Rekabet.net

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TÜRKİYE EKONOMİSİ NEREYE GİDİYOR?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.