18 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’de net sıfır için 640 milyar dolar yatırım gerekli

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin 2053'te net sıfır emisyon hedefine ulaşması için 640 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Dünya Bankası Türkiye Ãœlke Direktörü Humberto Lopez, yeni ekonomi yönetiminin atılması gereken doÄŸru adımları attığını düşündüklerini net bir ÅŸekilde dile getirdiklerini belirterek, “Bunu söyleyen sadece Dünya Bankası da deÄŸil. Kredi derecelendirme kuruluÅŸlarının bazılarının Türkiye’nin görünümünü yukarı yönlü revize ettiÄŸini görüyoruz. Yatırım bankaları gelecek yıl Türkiye tahvil piyasasının çok hareketli olacağını söylüyorlar. Bu kuruluÅŸlar, iÅŸlerin doÄŸru yönde gittiÄŸini görüyor.” dedi.

Lopez, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında bankanın Türkiye’deki yatırımlarını, yeÅŸil finansman ve Türkiye ekonomisindeki geliÅŸmelere yönelik, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dünya Bankası kuruluÅŸu Uluslararası Ä°mar ve Kalkınma Bankasının bu mali yılda Türkiye’ye saÄŸladığı 2,5 milyar dolarlık finansmanın yüzde 80’inin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle ilgili azaltım ve adaptasyon projelerine yönelik olduÄŸunu söyleyen Lopez, aynı zamanda iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele için özel sektörü de harekete geçirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

NET SIFIR EMÄ°SYON HEDEFÄ°

Lopez, Türkiye’nin 2053’te net sıfır emisyon hedefine ulaÅŸması ve sektörün dayanıklılığını saÄŸlaması için bugünkü net deÄŸeriyle 640 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulacağını ifade ederek, “Bu oldukça yüksek bir miktar ve bu yatırımları yapmak kamu, özel sektör ve bizim gibi kuruluÅŸların birlikte çalışmasını gerektirecek.” diye konuÅŸtu.

Türkiye’de iklim finansmanına yönelik projelerinden birinin yeni açıklanan YeÅŸil Dönüşüm Fonu olduÄŸunu anımsatan Lopez, bankanın hali hazırda devam eden 17 milyar dolarlık programı kapsamında da iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin önemli bir yer tuttuÄŸunu, ayrıca deprem bölgesi ve ihracatçılara saÄŸlanacak desteklerin de olduÄŸunu anlattı.

Lopez, Dünya Bankasının eylülde açıkladığı ve gelecek üç yıl içinde saÄŸlanacak 18 milyar dolarlık ek finansman paketinden de temiz enerji projelerine finansman verileceÄŸini belirterek, “Önümüzdeki üç yıl için saÄŸlamayı planladığımız ilave 18 milyar dolarlık finansmanın stratejik planlaması olarak ifade ettiÄŸimiz sürecine baÅŸladık. Söz konusu 18 milyar dolar kapsamında elektrik iletimi için 750 milyon dolarlık bir finansmanın hazırlıklarını da baÅŸlattık.” dedi.

12 YILDA 100 MÄ°LYAR DOLAR YATIRIM

Türkiye’nin temiz enerji yatırım hedeflerinin bankayı heyecanlandırdığını söyleyen Lopez, şöyle devam etti:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin gelecek 12 yılda 60 gigavat kapasite oluÅŸturacağını açıkladı, yani yıllık yaklaşık 5 gigavat kapasiteye denk geliyor. Bu geliÅŸmekte olan ekonomiler arasında bu alanda açıklanan en büyük hedeflerden birisi. Bu kapasite artışı 12 yılda yaklaşık 100 milyar dolar yatırım gerektirecek. Bunun yaklaşık 80 milyar doları elektrik üretiminde, 10 milyar doları iletim ve 10 milyar doları da dağıtım tarafında. Türkiye’de elektrik üretimi ve dağıtımı özel sektörde ancak iletim kamuda. Bizim odaklanacağımız nokta da burası.”

Lopez, Türkiye’nin temiz enerji hedefleri için 12 yılda ihtiyaç duyulan 100 milyar dolarlık yatırımın 90 milyar dolarını özel sektörün yapacağına iÅŸaret ederek, “Türkiye, istikrarlı bir makro duruma kavuÅŸarak bu tür gereken finansmanları çekebilecektir.” dedi.

YENİ EKONOMİ YÖNETİMİNE DESTEK

Bu kapsamda Türkiye ekonomisinde atılan adımların doğru yönde olduğunun altını çizen Lopez, şöyle devam etti:

“Yeni ekonomi yönetiminin atılması gereken doÄŸru adımları attığını düşündüğümüzü banka olarak net bir ÅŸekilde dile getirdik. Bunu söyleyen sadece Dünya Bankası da deÄŸil. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ÅŸu an 350 baz puanın altında. Bu, henüz seçimden önceki dönemde 550 baz puanın üzerindeydi. Kredi derecelendirme kuruluÅŸlarının bazılarının Türkiye’nin görünümünü yukarı yönlü revize ettiÄŸini görüyoruz, bazı kuruluÅŸlar görünümü negatiften nötre çevirdi. Geçen hafta, S&P Türkiye’nin (kredi notu) görünümünü duraÄŸandan pozitife çevirdi. Deutsche Bank ve JP Morgan gibi yatırım bankaları gelecek yıl Türkiye tahvil piyasasının çok hareketli olacağını söylüyor. Bu kuruluÅŸlar iÅŸlerin doÄŸru yönde gittiÄŸini görüyor.”

Lopez, henüz istenilen noktaya ulaşılmadığını ve bunun için biraz sabırlı olmak gerektiÄŸini belirterek, “Bu iÅŸin güzelliklerinden biri de bu çembere girdiÄŸinizde, bir taraftan yatırımlar geliyor çünkü ekonomide istikrar saÄŸlanıyor diÄŸer taraftan kaynak akışı oldukça, durumu istikrara kavuÅŸturmak daha kolay oluyor. Bundan sonrası biraz sebat gerektiriyor.” dedi.

Merkez Bankasının faiz artışlarıyla enflasyonla mücadele ettiÄŸini aktaran Lopez, ÅŸu anda “muhtemelen piyasaların faiz oranındaki artışın sınıra ulaÅŸacağını düşünmeye baÅŸladığı bir noktaya gelindiÄŸini” ifade etti.

Lopez, liradaki değer kaybının etkisinin enflasyona geçmeye başladığını görene kadar kararlı olmak gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Liradaki deÄŸer kaybının etkisi enflasyona yansıdığında, para politikası ve maliye politikasının, enflasyonun biraz daha kabul edilebilir seviyeye geldiÄŸini görmesine ve biraz sabırlı olmaya ihtiyaç var. Biz Türkiye’de enflasyonun 2024 ortasında zirve yapmasını ve sonrasında düşüşe geçmesini bekliyoruz. Banka olarak, gelecek yıl sonunda enflasyonun yüzde 35-40’a gerileyeceÄŸini ve sonraki yıl yüzde 15 seviyelerine ineceÄŸini öngörüyoruz. Açıkçası, bu geliÅŸmeler küresel ekonomide neler olacağına da baÄŸlı.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yunanistan’dan Türk vatandaÅŸlarına vize jesti

HIZLI YORUM YAP