25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’de yeÅŸil OSB’ler hayata geçirilecek

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na göre, yeşil organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgelerine yönelik sertifikasyon sistemi uygulamaya alınacak, buna ilişkin mevzuat hazırlanacak.

Türkiye‘nin yeÅŸil ekonomiye yönelik hedefleri kapsamında, yeÅŸil organize sanayi bölgeleri (OSB) ve endüstri bölgelerinin hayata geçirilmesi çalışmaları tamamlanacak, bu bölgelere yönelik sertifikasyon sistemi uygulamaya alınacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin son yıllarda ivme kazanan iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile mücadele politikalarına adaptasyonunu saÄŸlamayı hedefleyen ve ihracatta rekabetçiliÄŸi güçlendirecek bir yol haritası niteliÄŸinde olan “YeÅŸil Mutabakat Eylem Planı” yayımlandı.

Eylem planında yeşil ekonomiye yönelik hedefler de yer aldı.

Buna göre, ülkede sanayinin yeşil dönüşümünün ve döngüsel ekonominin geliştirilmesi sağlanacak. Döngüsel ekonomi çerçevesinde öncelikli sektörler belirlenerek, sektörlere yönelik detaylı etki ve ihtiyaç analizi çalışmaları yapılacak. Bu kapsamda, Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hazırlanacak. Planla, geri kazanılmış ikincil ürün ve malzeme kullanımı için teknik kriterler de belirlenecek.

YeÅŸil OSB’lerin ve yeÅŸil endüstri bölgelerinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların tamamlanması da amaçlanıyor. Bu bölgelere yönelik sertifikasyon sistemi uygulamaya alınacak, buna iliÅŸkin mevzuat hazırlanacak.

Çevre Etiketi Sistem yaygınlaştırılacak ve bu alanda yeni kriterler belirlenecek.

Su tüketiminin fazla olduğu tekstil ve deri sektörlerinde temiz üretim mevzuatı güncellenecek. Belirlenen tekniklerin uygulanabilirliğini test etmek amacıyla pilot OSB uygulamaları yapılacak. Sektörlere bu alanlarda eğitim verilecek.

Çevre etiketi ve atık yönetimi konularında baÅŸta KOBÄ°’ler olmak üzere firmaların bilgilendirilmesi saÄŸlanacak, ilgili sektörlerin bilinç ve farkındalık düzeyi artırılacak.

Üretilen ürün ve hizmetlerin çevresel etkilerinin değerlendirilebilmesi için ülke koşullarını ham madde, prosesler ve emisyonlar bazında yansıtan Ulusal Yaşam Döngüsü Veri Tabanı geliştirilecek.

Ülkede yeşil üretimi destekleyecek teknolojiler belirlenip geliştirilecek. Bu amaçla üniversiteler, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, potansiyel üretici ve teknoloji geliştirici şirket temsilcileri, akademisyenler ve kamu kurum temsilcilerinin bulunacağı bir çalışma grubu kurulacak. Çalışmalar kapsamında yeşil teknolojiler konusunda destek ve teşvik önerileri hazırlanacak. Yeşil teknoloji konusundaki Ar-Ge projeleri ile yeşil dönüşüm altyapısının oluşmasına katkı sağlanacak.

Ulusal Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Eylem Planı hazırlanacak. Bu kapsamda, gıda, balıkçılık ve tarım, konut ve inşaat, tüketici ürünleri imalatı ile turizm özelinde sektörler çalışılacak.

Ãœretimde ve tüketimde suların sürdürülebilir kullanımı ile atık suların yeniden kullanımının geliÅŸtirilmesi saÄŸlanacak. Atık su arıtma tesisleri çıkış suları ve tarımdan dönen sular için önerilen yeniden kullanım alternatifleri belediyelerce ve ilgili kurumlarca uygulamaya geçirilecek. Su Yeniden Kullanım Ulusal Master Planı hazırlanacak. Bu kapsamda her yılın ilk çeyreÄŸi arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranının raporlanması saÄŸlanacak. Arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranının 2023 yılında yüzde 5’e ulaÅŸtırılması öngörülüyor. Arıtılmış atık suların yeniden kullanımına iliÅŸkin olarak belediyeler ve OSB’lerde farkındalık oluÅŸturulacak.

Su ayak izi hesaplanacak

Türkiye’nin “su ayak izi” deÄŸerlendirmesine yönelik çalışmalar yürütülerek, havza bazında sektörel su ayak izi hesaplanacak. Ãœretimde ve tüketimde kullanılan su kaynaklarının havza bazında korunması saÄŸlanacak. Endüstriyel süreçler de dahil olmak üzere su kullanım verimliliÄŸini geliÅŸtirilecek ve bu baÄŸlamda KOBÄ°’ler de dahil olmak üzere firmalar bilgilendirilecek.

Su kaynaklarının yönetiminde uzaktan algılama, sensörler ve biliÅŸim uygulamalarının kullanımına iliÅŸkin çalışmalar yapılacak. Ar-Ge çalışmalarıyla uzaktan algılama yöntemi ile elde edilen verilerin, sulama, kuraklık ve verim tahmini çerçevesinde deÄŸerlendirilmesi için bir “Dijital Sulama Yönetimi Sistemi” kurulacak. Havza bazlı yapılan planlamalarda su kısıtı göz önüne alınarak üretim planları yapılacak ve izlenebilirliÄŸi saÄŸlanacak.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

KOBÄ°’lerin dijital dönüşümüne destek

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.