05 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yargıtaydan boÅŸanma davasında ‘feragat’ kriteri

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davasından feragat edilmesi sonrasında yeniden açılan boşanma davasında, feragat edilen davadaki hususlar göz önüne alınarak verilen boşanma kararını bozdu.

Karara göre, Lüleburgaz’da yaÅŸayan bir kadın, eÅŸinin yöneticilerini arayarak bir iÅŸ arkadaşıyla evlilik dışı iliÅŸkisi olduÄŸunu söyledi ve iÅŸten atılmasına neden oldu. Bunun üzerine eÅŸi, kadına boÅŸanma davası açtı ancak dava devam ederken boÅŸanmaktan vazgeçti ve davadan feragat etti. Bir süre sonra ise yeniden boÅŸanma davası açtı.

Yerel mahkemenin davayı reddetmesi üzerine karar istinafa taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 42. Hukuk Dairesi (istinaf), erkeğin sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı, kadının da eşinin işten çıkmasına sebebiyet verdiği, bu nedenle evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesiyle tarafların boşanmalarına karar verdi.

İstinaf kararının temyiz edilmesi üzerine dava dosyası Yargıtaya geldi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, istinaf kararını kanuna aykırı bularak bozdu.

Kararın gerekçesinden

Dairenin kararında, eşlerin ortak hayatı sürdürmelerinin beklenemeyeceği, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı hallerde boşanma kararı verilebileceği ifade edildi.

Davaya konu yargılamada dinlenen tanıkların ifadelerinin bir kısmının Türk Medeni Kanunu’nun 166/1’inci maddesinde yer alan “temelinden sarsılma” durumunu kabule elveriÅŸli olmadığı aktarılan kararda, bir kısmının ise inandırıcılıktan uzak olduÄŸu belirtildi.

Daha önce açılan boÅŸanma davasındaki hususların verilen karara dayanak yapıldığına iÅŸaret edilen kararda, erkek tarafının 2016’da bu boÅŸanma davasından feragat ettiÄŸi, feragatin, kusurlu davranışların affedilip birlikte yaÅŸama isteÄŸi anlamına geldiÄŸi vurgulandı.

“Affedilen veya hoÅŸgörüyle karşılanan olaylar boÅŸanma sebebi olamaz.” ifadesi kullanılan kararda, ÅŸunlar kaydedildi:

“Feragat tarihinden sonra davalı kadından kaynaklanan, boÅŸanmaya sebep olabilecek kusurlu davranışlar kanıtlanamamıştır. Bu itibarla davanın reddi gerekirken delillerin takdirinde hataya düşülerek yetersiz gerekçe ile boÅŸanmaya karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiÅŸtir.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Reel Efektif Döviz Kuru ve Rekabet Avantajı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.