27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

‘Yeni özel endüstri bölgeleri cari açığı 330 milyon dolar azaltacak’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Bursa'da kurulacak Asil Çelik ve Gemlik Gübre Sanayi özel endüstri bölgelerine ilişkin, "Bu iki bölge tam kapasiteyle çalıştığında, cari açığımızda yıllık 330 milyon dolarlık azalma olacak." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bursa’da kurulacak Asil Çelik ve Gemlik Gübre Sanayi özel endüstri bölgelerine iliÅŸkin, “Bu iki bölge tam kapasiteyle çalıştığında, cari açığımızda yıllık 330 milyon dolarlık azalma olacak.” dedi.

Bakan Varank, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) Ekim ayı meclis toplantısında yaptığı konuÅŸmada, kentte çeÅŸitli açılış ve ziyaretlerde bulunduklarını, TÜBÄ°TAK’ın Bursa Test ve Analiz Laboratuvarını gezdiklerini, Oyak Renault’un yüksek basınçlı alüminyum enjeksiyon fabrikasında test üretimi gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi.

Oyak Renault’ta seri üretime geçecek tesisin Bursa’ya kazandırıldığı için mutlu olduÄŸunu dile getiren Varank, “Bu fabrikayla birlikte ülkemizde ilk defa alüminyum motor bloÄŸu üretilecek. Üretilen hibrit motorlar, Çin, Ä°spanya ve Ä°ngiltere’ye ihraç edilecek. Ä°ÅŸin güzel yanı üretimde kullanılacak birçok ürünün yerli sanayicilerimizden temin edilecek olması. Dolayısıyla yerlileÅŸme hedeflerimize, ihracata ve nitelikli istihdama doÄŸrudan hizmet eden yüksek katma deÄŸerli örnek bir yatırımdan bahsediyoruz.” diye konuÅŸtu.

Bakan Varank, makine sektöründe faaliyet gösteren farklı fabrikaları da gezdiklerini belirterek ÅŸöyle devam etti:

“Aslında bugün yaÅŸadığımız ÅŸu yoÄŸunluk bile Bursa’nın ne denli dinamik ve üretken bir ÅŸehir olduÄŸunu çok net gösteriyor. Yılın 9 ayında gösterdiÄŸiniz 11 milyar dolarlık ihracat hacmi de üretkenliÄŸinizin bir diÄŸer yansıması. Alt kalemlere baktığımızda Bursa’nın hemen hemen her sektörde ihracat yapabilen bir sanayi altyapısına sahip olduÄŸunu görüyoruz. Tabii bu altyapının geliÅŸmesinde sunduÄŸumuz desteklerin büyük katkısı oldu. Bugüne kadar Bursa’da 40 milyar liralık sabit yatırımı teÅŸvik edip, 50 binin üzerinde vatandaşımızın istihdam edilmesini saÄŸladık. GiriÅŸimcilik, Ar-Ge, Ür-Ge ve finansman gibi alanlarda 27 bin KOBÄ°, KOSGEB’ten faydalanıyor.”

“100 binin üzerinde vatandaşımıza iÅŸ imkanı oluÅŸturduk”

KOSGEB’in 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programı baÅŸlattığını hatırlatan Varank, 50 bin liraya kadar alınan kredinin 10 puanlık finansman maliyetini KOSGEB’in karşılayacağını aktardı.

Bakan Varank, 2002 öncesi dönemde Bursa’da 9 organize sanayi bölgesi bulunurken, 17 senede 8 yeni organize sanayi bölgesini ÅŸehre kazandırdıklarına dikkati çekerek ÅŸunları söyledi:

“Böylelikle 100 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iÅŸ imkanı oluÅŸturduk. Yine bu sene iki yeni özel endüstri bölgesi ilan ettik. Bu iki bölge tam kapasiteyle çalıştığında cari açığımızda yıllık 330 milyon dolarlık azalma olacak. Bursa’nın bir diÄŸer ayırt edici özelliÄŸi de inovasyona olan yatkınlığı. Ä°limizde 128 Ar-Ge merkezi bulunuyor, bu da Bursa’yı Ä°stanbul’un ardından ülke genelinde 2’nci sıraya taşıyor. Nitekim, Bursa’nın ihracatında orta ve yüksek teknolojili ürün payının yüzde 58’in üzerinde olması tesadüf deÄŸil.

Biliyorsunuz çok hızlı bir teknolojik dönüÅŸüm çağından geçiyoruz. Sanayimizin buna hazırlıklı olması gerekiyor. Bu amaçla, Ankara’dan sonra ikinci model fabrikamızı mart ayında Bursa’da açtık. Bakanlık olarak buraya 4 milyon lira katkı sunduk. Sanayicilerimiz burada düzenli olarak yalın uygulamalar ve dijital yetkinlikler eÄŸitimlerine katılıyor. Robotların üretim hattında kullanılması, makineler arası dijital etkileÅŸim ve nesnelerin interneti uygulamalarıyla model fabrikayı daha ileri seviyelerde eÄŸitim ve danışmanlık veren bir yapıya ulaÅŸtırmayı amaçlıyoruz.”

Bakan Varank, atacakları adımları 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji’sine göre belirlediklerini dile getirerek, “Bu stratejiyi Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla hazırladık ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına giderken oldukça somut ve iddialı hedefler koyduk. 5 ana politika eksenimiz var. Bunlardan ilki yüksek teknoloji ve inovasyon. Burada amacımız, ülkemizi kritik teknolojilerde rekabetçi bir yapıya kavuÅŸturup, küresel ligde önemli bir oyuncu haline getirmek. Sanayide dijital dönüÅŸümle, teknoloji eksenli sanayileÅŸme için somut adımlar atacağız. GiriÅŸimcilik alanında uygulayacağımız politikalarla, fikirden ürüne kadar tüm süreçte giriÅŸimci sayısını artıracak ve ekosistemi daha da güçlendireceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

“Pozitif gündeme odaklandık”

Varank, reel sektörün desteÄŸi ve iÅŸ birliÄŸinin kendileri için önemli olduÄŸuna dikkati çekerek ÅŸunları kaydetti:

“Sizleri yatırıma ve üretime daha güçlü bir ÅŸekilde teÅŸvik etmek istiyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı da bu amaçla hazırladık. Burada hedefimiz, yüksek katma deÄŸerli ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretilmesi. Bunun için odak sektörlerdeki öncelikli ürünleri belirledik, bunları destekleyeceÄŸiz. Bu kapsamda alıcı ve üreticiyi aynı anda teÅŸvik ederek, desteklerimizi bütüncül bir anlayışla yöneteceÄŸiz. Stratejik ya da proje bazlı yatırım teÅŸviklerimiz giriÅŸimcilerin hizmetinde olacak. Pilot uygulama olarak makine sektörüyle baÅŸladık. BaÅŸvurular 22 Kasım’a kadar devam ediyor. Bu programa çok inanıyor ve çok güveniyoruz. Gelin sizler de bu programın bir parçası olun, baÅŸvurunuzu yapın. Ekonomik bağımsızlığa giden yolu hep birlikte yürüyelim.

Bakın, Barış Pınarı Harekatı bir gerçeÄŸi tekrar çok net biçimde ortaya koydu. Savunma sanayisinde katettiÄŸimiz yol, bize baÅŸarıyı getirdi. Åžimdi sıra sanayinin diÄŸer alanlarında da bu baÅŸarıyı yakalamakta. Türkiye ekonomisine ve kendi potansiyelinize çok daha güçlü bir ÅŸekilde güvenin. Finansman maliyetleri ve enflasyon düÅŸüyor, kurda istikrarı yakaladık. Uluslararası kuruluÅŸlar ülkemize iliÅŸkin büyüme tahminlerini teker teker yukarı revize ediyorlar. Ekonomimiz günden güne inÅŸallah daha da güçlenecek.”

Bursa’nın insan kaynağı ve lojistik imkanlarıyla üretim için en doÄŸru adreslerden biri olduÄŸuna iÅŸaret eden Varank, “Barış Pınarı Harekatı’nın bölgemizin güvenliÄŸine ve kalıcı istikrarına çok büyük katkılar saÄŸlayacağına inanıyoruz. Bu harekat sadece sınırımızda deÄŸil Türkiye ekonomisinde de güvenli bir alan oluÅŸturacak. Hükümet olarak, tamamen pozitif gündeme odaklandık. Türkiye’yi büyütecek adımları atmak, milletimizin refahını yükseltecek hamleleri yapmak temel önceliÄŸimiz.” ifadelerini kullandı.

KonuÅŸmasının ardından Bakan Varank’a, BTSO tarafından yaptırılacak “BTSO 15 Temmuz Åžehitleri Prof. Dr. Ä°lhan Varank Mesleki EÄŸitim Külliyesi”nin maketi hediye edildi.

Programa, Bursa Valisi Yakup Canbolat, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Alinur AktaÅŸ ve BTSO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°brahim Burkay katıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dış ticareti geliştirmek için eğitimde iş birliği

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.