18 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Geçtiğimiz haftanın ilk yarısında hem dolar endeksi hem de ABD 10 yıllıklarında yükselişin olduğu bir haftaydı. Söz konusu yükselişin temel nedeni ABD’den gelen haberler ve verilerdi. İlk olarak geçtiğimiz Pazartesi Biden FED başkanlığına aday olarak Powell’ı ve başkan yardımcılığına aday olarak ta Brainard’ı gösterdi. Bu haber sonrası özellikle dolar endeksinde bir yükselme gördük. Bunun da temel sebebi her ne kadar endeksler bu haberden hoşlanmasa da Powell’ın şahin bir FED başkanı olacağı hasabiyle bundan sonra bizi pozitif dolar bir sürecin bekliyor olmasıydı.
Bu haberin yanı sıra geçtiğimiz hafta ABD’den gelen PMI verilerinin bir önceki aya göre daha güçlü olması, kişisel harcamalar, kişisel giderler ve çekirdek PCE verilerinin de beklentilerden iyi gelmesi ABD’de ekonomik toparlanma iyi gidiyor ve aynı zamanda enflasyonda yükselmeye devam edecek fiyatlamasını gündeme getirdi. Tüm veriler üzerine yine Çarşamba günü açıklanan ve 1969 yılından bu yana en düşük seviye olan 199 binlik haftalık işsizlik maaşı başvuruları da işin tuzun biberi oldu. Haliyle tüm bu gelişmeler Çarşamba’ya kadar hem dolar endeksini hem de ABD 10 yıllıklarını yükseltici etki yarattı.
Bu arada Çarşamba akşamı da FED’in 3 Kasım’da yaptığı FOMC toplantısının tutanakları yayınlandı. Açıkçası tutanaklar beklediğimden daha şahindi diyebilirim. Tutanaklarda FED üyelerinin enflasyondaki yükselişten oldukça rahatsız olduklarını ve enflasyondaki yükseliş için gerekirse 2022’de faiz artırımlarının öne çekilebileceğine dair vurguları oldukça dikkat çekiciydi. Haliyle tutanakların yayınlanmasının ardından piyasa Aralık’ta tapering hızının artırılıp ilk faiz artışının da Haziran’da gelebileceğine daha güçlü inanmaya başlar diye düşünüyordum. Fakat tutanakların ardından Perşembe ve Cuma günü dolar endeksi ve ABD 10 yıllıklarında bir gerileme görüldü. Bunun temel sebebi ilk olarak Güney Afrika’da görülen ve yeni adı Omicron olan yeni koronavirüs varyantı. Zaten geçtiğimiz hafta başında Avrupa’da artan vakalar nedeniyle Avusturya 20 günlük tam kapanmaya geçmişti. Almanya, Hollanda ve İrlanda’dan da vaka artışları ile ilgili olumsuz açıklamalar yapılmıştı. Tüm bunların üzerine bir de yeni varyantın ortaya çıkması tüm piyasaları alt üst etti diyebilirim.
Cuma günü Dünya Sağlık Örgütü’nün söz konusu yeni varyant ile ilgili olumsuz açıklamalar yapması üzerine Cuma günü başta borsalar olmak üzere tüm riskli varlıklarda sert satışlar görüldü. Bizde de BİST-100 ulaştırma ve turizm hisseleri öncülüğünde %2.3’lük bir düşüşle haftayı 1776 puandan kapadı. Yeni varyant sonrasında yeniden kapanmaların gündeme gelebileceği ve ülkeler arasında seyahat kısıtlamalarının olabileceği endişesi ile ulaştırma ve seyahat hisselerinde sert satışlar görülüyor. Ayrıca varyant ile ekonomilerin kapanması olasılığı nedeniyle talebin azalması ile üretimin de azalacağı beklentisi ile son 3 haftadır düşüşte olan Brent petrol Cuma günü %11.55 oranında düşerken ham petrolde %11.96’lık düşüşle haftayı kapadı.
Şimdi herkesi gözü yeni haftada. Bu hafta gelecek açıklamalar tüm fiyatlamalar için ve aynı zamanda pandeminin seyri için çok çok önemli. Bu noktada en kritik bilgi mevcut aşıların yeni varyanta karşı ne kadar etkili olacağı. Eğer mevcut aşılar yeterince etkili ise virüsün bulaşıcılığı ve ölümcül olma riski ne kadar fazla olsa da piyasalar toparlanabilecektir diye düşünüyorum. Ama olurda aşıların etkinliği düşük olursa bu yeniden başa döndüğümüz anlamına gelecektir. Pfizer iki hafta içinde yapacağı test sonuçlarını açıklayacak ve böylelikle Biontech aşısının ne kadar etkin olduğu anlaşılacak. Pfizer’ın yaptığı bir diğer açıklamaya göre 6 hafta içinde yeni varyanta duyarlı olacak şekilde mevcut aşıyı geliştirebilecek ve dağıtıma başlanabilecek.
Ama her şeye rağmen şu an ciddi bir belirsizlik hâkim. Umarım korktuğumuz gibi olmaz bu yeni varyant. Ama olurda kötü senaryo geçerli olursa borsalarda ve riskli varlıklarda kısa vadede sert satışlar bizi bekliyor olacaktır. Kıymetli metallerin ve de özellikle ons altının artık güvenli liman gömleğini giyerek yükselişe geçmesi kötü senaryoda bir hayli olası gibi duruyor.
Mustafa Cengiz, hayatını kaybetti
Bakan Fidan, Lübnan Başbakanı Mikati ile görüştü
“ÇaÄŸrı cihazları özelinde Türkiye’de risk bulunmuyor”
Adıyaman’da korkutan deprem
Küresel piyasalarda gözler Fed’e çevrildi
Borsa güne düşüşle başladı
“Narkoçelik-39” operasyonlarında 293 şüpheli yakalandı
İsrail aynı anda çağrı cihazlarını patlattı; 9 ölü
Bursaspor’un eski baÅŸkanı Kani Åžen hayatını kaybetti
Bazı devralma ve ortak girişim işlemleri karara bağlandı
Narin’in ölüm nedeni belli oldu
Bakan Fidan, Lübnan Başbakanı Mikati ile görüştü
“ÇaÄŸrı cihazları özelinde Türkiye’de risk bulunmuyor”
Adıyaman’da korkutan deprem
Küresel piyasalarda gözler Fed’e çevrildi
Borsa güne düşüşle başladı
“Narkoçelik-39” operasyonlarında 293 şüpheli yakalandı
İsrail aynı anda çağrı cihazlarını patlattı; 9 ölü
Bursaspor’un eski baÅŸkanı Kani Åžen hayatını kaybetti
Bazı devralma ve ortak girişim işlemleri karara bağlandı
Narin’in ölüm nedeni belli oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.