27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Yerli üretim kabiliyetinin önemini gördük”

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yurdakul: "Bu süreçte yerli üretim kabiliyetinin önemini gördük"
"Ülkeler arasında sürdürülebilir ilişkiler kurmak ihracat açısından çok önemli hale gelecektir. Uzun vadede Türk hükümeti, askeri ve tıbbi ürünlerin ihracatına odaklanacaktır"
"Eğer bu kriz uzun sürerse perakende, çelik, otomotiv, lojistik, ulaşım, konaklama, gıda, tekstil ve organizasyon sektörleri doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecektir"

CumhurbaÅŸkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye’nin maske ve solunum cihazı gibi tıbbi ürünleri üretmeye baÅŸladığını, bu süreçte yerli üretim kabiliyetinin öneminin anlaşıldığını vurguladı. 

Atlantik Konseyi Türkiye, küresel ekonomideki geliÅŸmeler ve Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı Türkiye’nin aldığı tedbirlere iliÅŸkin telekonferans yöntemiyle bir panel düzenledi. 

Yurdakul, burada yaptığı konuÅŸmada, Kovid-19 salgınının süresine iliÅŸkin belirsizliÄŸin büyük bir sıkıntı yarattığını, Türkiye de dahil olmak üzere ülkelerin kısa ve uzun vadeli iki ayrı stratejisinin olduÄŸunu ve ÅŸimdilik kısa vadeli önlemler üzerinde durulduÄŸunu söyledi.

Ücretsiz saÄŸlık hizmeti vurgusu 

Kovid-19 ile mücadelede saÄŸlık hizmetlerinin kamu tarafından karşılanmasının önemini vurgulayan Yurdakul, “Türkiye nüfusunun yüzde 93’ü, sosyal güvenlik sistemi kapsamında kamu saÄŸlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanıyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Yurdakul, Türkiye’nin Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için 18 Mart’ta “Ekonomik Ä°stikrar Kalkanı” adı verilen paketi açıkladığını hatırlatarak, söz konusu destek paketinin vergi, ödemeler ve kredilere iliÅŸkin kısa vadeli önlemleri kapsadığını anlattı. 

Kamu bankalarının uygulamaya koyduÄŸu ilave destek paketlerine de deÄŸinen Yurdakul, bu önlemlerin kısa vadeli iyimser senaryoya dayandığını ifade etti. 

Yurdakul, perakende sektöründe talepte büyük bir azalış olduÄŸuna dikkati çekerek, imalat sanayinde faaliyet gösteren ÅŸirketlerde de kapasite kullanım oranında düÅŸüÅŸ görüldüÄŸünü aktardı. 

“Yerli üretimin önemini gördük”

Kötü senaryoda salgının 12 ila 18 ay arasında süreceÄŸini ve Türkiye de dahil olmak üzere tüm ülkelerde her ÅŸeyin çok farklı olacağını belirten Yurdakul, “Bu süreçte, yerli üretim kabiliyetinin önemini gördük. Maske ve solunum cihazı gibi saÄŸlıkla ilgili bazı malzemelerle tek kullanımlık ürünleri üretmeye baÅŸladık.” dedi. 

Yurdakul, salgından etkilenecek sektörlere de deÄŸinerek, “EÄŸer bu kriz uzun sürerse perakende, çelik, otomotiv, lojistik, ulaşım, konaklama, gıda, tekstil ve organizasyon sektörleri doÄŸrudan ya da dolaylı olarak etkilenecektir.” ifadesini kullandı. 

Åžirketlerin uzun vadede faaliyet maliyetiyle karşı karşıya kalacağına ve bunun büyük bir sorun olduÄŸuna dikkati çeken Yurdakul, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Türk hükümeti bu konuda ÅŸirketleri nasıl destekleyeceÄŸini planlıyor. Ayrıca ülkeler arasında sürdürülebilir iliÅŸkiler kurmak ihracat açısından çok önemli hale gelecektir. Uzun vadede Türk hükümeti, askeri ve tıbbi ürünlerin ihracatına odaklanacaktır.”

 “AB için tarihsel bir tehdit”

Albright Stonebridge Grup Kıdemli Danışmanı Hakan AkbaÅŸ ise 1918’den bu yana dünyada böyle büyük bir krizin görülmediÄŸini söyledi. 

Kovid-19 nedeniyle Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) tarihsel bir tehditle karşı karşıya olduÄŸuna dikkati çeken AkbaÅŸ, Almanya ve Fransa gibi birliÄŸin büyük ekonomilerin daralma yaÅŸayacağını kaydetti. 

Bluebay Varlık Yönetimi GeliÅŸen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, birçok ülkenin salgını baÅŸta ciddiye almadığını, baÅŸlangıçtaki koordinasyon eksikliÄŸinin durumu kötüleÅŸtirdiÄŸini ifade etti. 

Atlantik Konseyi Küresel Ä°ÅŸ ve Ekonomi Programı Programlar ve Politika Direktörü Josh Lipsky ise mali ve para politikası açısından ABD’nin ÅŸu ana kadar çok iyi bir iÅŸ çıkardığını ancak krizin doÄŸası gereÄŸi mücadele için yeterli olmadığını kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Küresel piyasalar haftayı pozitif tamamlıyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.