30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

TÄ°M BaÅŸkanı Gülle: Ä°hracatla yükselen Türkiye’nin mimarı kadınlarımız olacak

TİM Başkanı Gülle, Türkiye'nin ihracat girdilerinde kadınların rolüne ilişkin, "Dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olma yolunda, kadınlarımızın ekonomiye, iş gücüne ve sosyal projelere katılımları büyük önem arz ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, bugüne kadar 7 ülkede gerçekleÅŸtirdikleri sanal ticaret heyetlerinden bir yenisini, kadın ihracatçılarla Latin Amerika ülkelerinde gerçekleÅŸtirmeyi planladıklarını belirterek, “Ä°nanıyoruz ki ihracatla yükselen Türkiye’nin mimarı kadınlarımız olacak.” dedi.

TÄ°M bünyesinde 2018 yılında kurulan ve 54 üyesi bulunan TÄ°M Kadın Konseyi, kadın ihracatçı sayısının artması, daha etkin olması, destek ve finansmana eriÅŸim konusunda bilincin artırılması hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Kovid-19 sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkilerini, ihracatta yaÅŸanan kaybı telafi etmek ve süreç sonunda oluÅŸacak yeni düzende daha güçlü bir ÅŸekilde yer almak için Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TÄ°M organizasyonu ile Åžili, Peru, Kolombiya ve Meksika’ya yönelik tüm sektörleri kapsayacak Sanal Ticaret Heyeti düzenlenmesine karar verildi.

“Kadın ihracatçılarımızı cesaretlendirmek ve baÅŸarı hikayeleri çıkarmak istiyoruz”

TÄ°M BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada, TÄ°M Kadın Konseyi ile birlikte kadın ihracatçı sayısını artırmak ve özellikle salgın dönemi sonrasında etkilenen ihracatı daha da aktif hale getirmek adına önemli kararlar aldıklarını söyledi.

BaÅŸarılı kadın ihracatçılarının, ihracat yapmakta istekli olan, ihracatını yapmakta zorluklar yaÅŸayan ihracatçı kadınları teÅŸvik etmek adına hem Anadolu’da onları ziyaret ederek bilgi vermek hem de birikim ve deneyimlerini anlatmak üzere sahaya çıktığını aktaran Gülle, ÅŸunları kaydetti:

“Bu, Türkiye’deki ihracat ailemizi büyütmek adına yaptığımız hamlelerden bir tanesi. DiÄŸer taraftan da pandemi sonrasındaki sanal ortamda yaptığımız faaliyetler içerisinde sanal ticaret heyetleri, sanal fuarlar ve sanal görüÅŸmeler organize ediyoruz. Bu tür organizasyonları çoÄŸaltarak kadın ihracatçı sayımızla birlikte onların daha fazla pazarlara girmesine imkan saÄŸlayacağız.

TÄ°M olarak yapmış olduÄŸumuz bu tür desteklerin fiziki fuarlar tarafı genel olarak iptal edildiÄŸi için dijital ortamı daha fazla kullanarak kadın ihracatçılarımızı sahaya çıkarmak, cesaretlendirmek ve baÅŸarı hikayeleri çıkarmak istiyoruz. Toplumda kadın farkındalığını, ihracatımıza kadın eli deÄŸmesiyle ilgili çok ciddi bir beklenti ve heyecan içerisindeyiz.”

“Kadın ihracatçılarımızla Latin Amerika’da sanal ticaret heyeti planlıyoruz”

Ä°smail Gülle, Sıfır Atık Projesi ve TÄ°M Kadın Konseyi’nce hayata geçirilen ticaret heyetlerinin gerçekleÅŸtirilen projeler arasında öne çıktığına iÅŸaret ederek, “Geçen ay Türkiye-Ä°spanya 1. Dönem JETCO kapsamında meclisimizin destekleriyle ‘Türkiye-Ä°spanya Kadın giriÅŸimcileri DiyaloÄŸu’ oturumunu gerçekleÅŸtirdik. Bu oturumda, kadın giriÅŸimciliÄŸi, kadınların ihracata teÅŸvik edilmesi ve ihracatçı kadın sayısının artırılması hususları gündemimizdeydi. Önümüzdeki dönemde Kadın Konseyi’miz bünyesinde birçok önemli faaliyet gerçekleÅŸtirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Planlanan faaliyetlerden en önemlisinin kadın giriÅŸimcilerle gerçekleÅŸtirecekleri sanal ticaret heyetleri olacağını vurgulayan Gülle, ÅŸu ifadeleri kullandı:

“Bugüne kadar 7 ülkede gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz sanal heyetlerden bir yenisini, kadın ihracatçılarımızla Latin Amerika ülkelerinde gerçekleÅŸtirmeyi planlamaktayız. Ä°nanıyoruz ki ihracatla yükselen Türkiye’nin mimarı kadınlarımız olacak. Kadın giriÅŸimcilerimizin iÅŸ hayatında karar alma mekanizmaları içerisinde, eÅŸit haklara sahip olarak daha güçlü bir ÅŸekilde yer almaları gerekiyor. Bu yüzden atacağımız her adım, sadece ülkemizde deÄŸil, küresel anlamda da örnek teÅŸkil edecek iÅŸlere imza atmamız anlamına gelecektir.

Dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olma yolunda, kadınlarımızın ekonomiye, iÅŸ gücüne ve sosyal projelere katılımları bu anlamda büyük önem arz ediyor. Sizler olmadan hedeflerimize ulaÅŸamayız. Sizlerin özverisi ve çalışkanlığıyla, bu zorlu dönemde dahi engelleri aÅŸarak yeni rekorlara imza atacağız.”

“Kadın giriÅŸimcilerimizin finansal kaynakları kullanmada daha aktif olmalarını bekliyoruz”

TÄ°M BaÅŸkanı Gülle, iÅŸ hayatında giriÅŸimci ve ihracatçı olan kadın sayısının çok az olduÄŸuna dikkati çekerek, “Kadınlarımızın gerek Eximbank gerek KOSGEB gerekse özel ve kamu bankaları destek ve teÅŸviklerinden yararlanma, kredi kullanım oranları çok düÅŸük. Özellikle KOBÄ° düzeyinde faaliyet gösteren kadın giriÅŸimcilerin kredi ve yatırım konusunda daha fazla eÄŸitim alması gerekiyor. EÄŸitim verilmesi konusunda kurumlara da iÅŸ düÅŸüyor. Kadın ihracatçılarımızın da destekleri iyi deÄŸerlendirmelerini ve yeni desteklerden yararlanmalarını bekliyoruz.” diye konuÅŸtu.

KOSGEB tarafından 2015-2019 döneminde kadın giriÅŸimcilere ait 55 bin 46 iÅŸletmeye toplam 1 milyar 5 milyon 363 bin TL destek saÄŸlandığını bildiren Gülle, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“2015 yılında KOSGEB tarafından kadın giriÅŸimcilerimize ait iÅŸletmelere saÄŸlanan destek tutarı 58 milyon TL iken, bu rakam 2019’da 298 milyon TL’yi aÅŸmış durumda. Eximbank’ın kadın giriÅŸimciler için verdiÄŸi desteÄŸe ise bugüne kadar toplam 85 firma baÅŸvurdu ve toplamda 6,1 milyon dolar kredi saÄŸlandı.

Türkiye Ä°ÅŸ Bankası ile pandeminin yarattığı zorlu koÅŸullarda ihracatçılarımıza can suyu olması adına bir iÅŸ birliÄŸine imza attık. Paket kapsamında, pozitif ayrımcılığın saÄŸlanması adına kadın giriÅŸimcilerin kullanacakları kredilerde daha avantajlı koÅŸullar oluÅŸturduk. Kadın ihracatçılarımız bu paketle daha düÅŸük faiz oranlarıyla finansmana eriÅŸim imkanı buldular. Ä°ÅŸ Bankası ile imzalanan kredi paketi kapsamında bugüne kadar 570 bin TL tutarındaki TL cinsinden kredi ile 344 bin dolar karşılığı döviz cinsinden kredi, kadın giriÅŸimci ihracatçılarımıza kullandırıldı. Kadın giriÅŸimcilerimizin finansal kaynakları kullanmada daha aktif olmalarını bekliyoruz. Bu rakamların daha da artması en büyük temennimiz. Kadınlarımızın daha cesaretli ve giriÅŸimci olmalarını istiyoruz.”

TÄ°M Kadın Konseyi BaÅŸkan Yardımcısı Adalet Ä°nanç da bir ülkenin kalkınabilmesinin en önemli yolunun ihracattan geçtiÄŸini belirterek, “Ülkemizde günden güne artan, her gün yeni hedeflere koÅŸan ihracatçılarımız var. Ancak genel deÄŸerlendirmeye baktığımızda ihracatçı kadın sayımızın beklenen seviyede olmadığını görüyoruz.” dedi.

Ä°hracat yapmaya meyilli olan kadınları, yurt dışındaki kadın platformlarıyla bir araya getirme hedefleri olduÄŸunu aktaran Ä°nanç, “Türkiye’deki kadın ihracatçılarımıza baktığımızda ciddi anlamda iÅŸler yapıyorlar ama bu yeterli deÄŸil. TÄ°M Kadın Konseyi olarak, ihracatçı olmak isteyen, yeni pazarlar kazanmak isteyen tüm kadınlarımıza destek vermeye hazırız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Akar Libya’da

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.