30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“5. madde NATO’nun çekirdeÄŸidir”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, tüm müttefiklere kolektif savunma taahhüt eden NATO'nun 5. maddesinin ittifakın çekirdeğini oluşturduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman Birinci Televizyonuna (ARD) açıklamalarda bulundu. 

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un 5. maddeye iliÅŸkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Stoltenberg, ÅŸunları söyledi:

“5. madde NATO’nun çekirdeÄŸidir. Bunun ardındaki düÅŸünce ÅŸudur; hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için. Potansiyel düÅŸmanlar, bir saldırının tüm ittifaka yapılmış olduÄŸunu ve buna tüm ittifakın cevap vereceÄŸini bildiÄŸinde herhangi bir saldırı yapamaz. Hep birlikte dünyanın en büyük askeri gücüyüz. 5. madde anlaÅŸmanın bir yükümlülüÄŸü. Fransa’dan ve tüm müttefiklerinden bunun yanında durmalarını bekliyorum.”

Ä°ttifak içinde farklı düÅŸüncelere raÄŸmen birlik çaÄŸrısı yapan Stoltenberg, Londra’da gerçekleÅŸtirilecek NATO zirvesinden çıkacak mesajın da bu yönde olacağını dile getirdi.

Stoltenberg, ”Londra’daki zirvede, ticaret, iklim dönüÅŸümü, Ä°ran ve Suriye’nin kuzeyindeki durum dahil tüm bu farklılıklara raÄŸmen birlikte durduÄŸumuz mesajı verilmeli. Temel konularda birbirimizi karşılıklı korumalı ve savunmalıyız. Bugünkü gibi güvensiz bir dönemde NATO gibi güçlü ve çoÄŸulcu kurumların önemi artıyor. Farklı partileri, hükümetleri, bakış açıları ve sorunları olan 29 farklı ülkeyiz ancak temel mesajda hemfikiriz; birlikte duruyoruz.” diye konuÅŸtu.

Macron, 6 Kasım’da The Economist dergisine verdiÄŸi röportajda, NATO’yu eleÅŸtirerek, birliÄŸin beyin ölümünün gerçekleÅŸtiÄŸini söylemiÅŸti.

NATO AntlaÅŸması’nın bir üyeye yapılan saldırıyı tüm üyelere yapılmış sayan ve ortak savunma öngören 5’inci maddesine olan inancının sürüp sürmediÄŸi sorusuna da Macron, “bilmiyorum” yanıtını vermiÅŸti.

Cüneyt KaradaÄŸ

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Savunma sanayisinde yol haritası

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.