03 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
İhracat birim deÄŸer endeksi, eylülde yıllık bazda yüzde 3,4, ithalat birim deÄŸer endeksi yüzde 5,3 geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayına ve yılın 3’üncü çeyreÄŸine iliÅŸkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
Buna göre, ihracat birim deÄŸer endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 azaldı. Endeks, bu dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 1,9 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,2, yakıtlarda yüzde 15,2, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,1 düÅŸtü.
Söz konusu endeks, bu yılın 3’üncü çeyreÄŸinde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 geriledi.
İthalat birim deÄŸer endeksi, eylül ayında yıllık bazda yüzde 5,3 azaldı. Endeks geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 5,3, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9,8, yakıtlarda 14,7 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,4 geriledi.
Bu endekste, temmuz-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 düÅŸüÅŸ gerçekleÅŸti.
İhracat miktar endeksi
İhracat miktar endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Endeks, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,3, yakıtlarda yüzde 41,4, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,6 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3 azalış kaydetti.
Endekste, yılın 3’üncü çeyreÄŸinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1 artış oldu.
İthalat miktar endeksi de yıllık bazda yüzde 6,6 arttı. Endeks bu dönemde, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,3, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 19,4, yakıtlarda ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,6’ÅŸar artış gösterdi.
Bu endekste, yılın temmuz-eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 artış kayıtlara geçti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, aÄŸustosta 164,2 olan ihracat miktar endeksi yüzde 2,1 artarak eylülde 167,7 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise geçen yılın eylül ayında 162,7 olan ihracat miktar endeksi, yüzde 3,8 artarak bu yılın aynı ayında 169 olarak gerçekleÅŸti.
Bu yılın aÄŸustos ayında 122,9 olan ithalat miktar endeksi yüzde 1,3 azalarak eylülde 121,3 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise Eylül 2018’de 117,2 olan ithalat miktar endeksi yüzde 4,1 artarak, bu yılın aynı ayında 122 olarak kayıtlara geçti.
İhracat birim deÄŸer endeksinin ithalat birim deÄŸer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve Eylül 2018’de 101,6 olarak elde edilen dış ticaret haddi, 2 puan artarak bu yılın aynı ayında 103,6’ya yükseldi.
Dış ticaret haddi, bu yılın üçüncü çeyreÄŸinde, geçen yılın aynı dönemine göre 1,4 puan artarak 103,5’e çıktı.
AA
İnşaatta iki aydır hareketlilik yaşanıyor
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
319912 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
110675 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
30487 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
25484 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
24221 kez okundu
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
Bursa’nın milletvekili sayısı arttı
Altında yükseliş sürüyor
Tutuklanan Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı
Bakan Şimşek: Çatışmalar, dış ticarette kısa vadeli baskı yaratabilir
İsrail’de CNN TÜRK ekibine gözaltı
Dış ticaret açığı şubatta yüzde 18,1 yükseldi
İsrail, Lübnan’a kara harekatı baÅŸlattı
Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı
Mart ayı kira zam oranı belli oldu
ABD, 14 ülkedeki vatandaÅŸlarını uyardı: “Derhal ayrılın”
Bursa’nın milletvekili sayısı arttı
Altında yükseliş sürüyor
Tutuklanan Tanju Özcan görevden uzaklaştırıldı
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan