19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Brüksel’de Gümrük BirliÄŸi’ni güncelleme vurgusu

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine dönük sürecin Türkiye ile Avrupa Birliği'nin ticari ve ekonomik alandaki ilişkilerini daha da ileriye taşıyacağını, bunun iki taraf için de ekonomik yararlar sunacağını söyledi.

MuÅŸ, Brüksel temaslarının ardından Türkiye’nin AB Daimi TemsilciliÄŸi’nde basın toplantısı düzenledi.

Dün, AB Komisyonu Kıdemli BaÅŸkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Ekonomiden Sorumlu Ãœyesi Paolo Gentiloni ile görüşmelerde bulunduÄŸunu bildiren MuÅŸ, “AB’nin ekonomi ve ticaretten sorumlu en önemli iki ismiyle Türkiye ve AB arasındaki ticari ve ekonomik iliÅŸkileri, Türkiye-AB pozitif gündemini ele aldığımız oldukça verimli görüşmeler gerçekleÅŸtirdik.” dedi.

MuÅŸ, 24-25 Haziran’da Brüksel’de AB Liderler Zirvesi gerçekleÅŸtirileceÄŸini anımsatarak, “Bu zirvede, diÄŸer hususların yanı sıra ülkemiz ile ekonomik iliÅŸkilerin geleceÄŸi de masaya yatırılacak. Bu vesileyle zirve öncesinde gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bu temaslarda AB ile ülkemizin stratejik iÅŸ birliÄŸinin önemi ve Türkiye AB iliÅŸkilerinde pozitif gündem oluÅŸturulmasının hem Türkiye hem de AB çıkarına olduÄŸu hususunda bir mutabakat olduÄŸunu müşahede ettik. Görüşmelerimizde, AB tarafında ülkemiz ile ekonomik iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi konusunda güçlü bir kararlılık olduÄŸunu ifade edebilirim.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Ä°ÅŸ birliÄŸi iki tarafın çıkarına”

Türkiye’nin, küresel sorunların çözümüne yönelik olarak her zaman uluslararası iÅŸ birliÄŸinden yana tavır sergilediÄŸini, insanlığın selameti adına üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmek için hep ön saflarda yer aldığını vurgulayan MuÅŸ, küresel ve bölgesel meselelerin çözümünde Türkiye ve AB’nin ortak çalışması ve iÅŸ birliÄŸi yapmasının her iki tarafın da çıkarına olduÄŸunu kaydetti.

“Önemli unsurlardan biri Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi”

Mehmet MuÅŸ, Türkiye ile AB arasındaki pozitif gündemin önemli unsurlarından birisinin Gümrük BirliÄŸi’nin 21. yüzyılın ticari ve ekonomik koÅŸullarına uygun hale getirilmesi ve güncellenmesi olduÄŸuna dikkati çekerek, “Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesine dönük süreç, Türkiye ile AB’nin ticari ve ekonomik alandaki iliÅŸkilerini daha da ileriye taşıyarak iki taraf için de ekonomik yararlar sunacaktır.” dedi.

Muş, küresel çapta ekonomik ve sosyal sıkıntılara yol açan pandeminin yanı sıra son yıllarda dünya ticareti ve ekonomisinde yaşanan belirsizlikler karşısında Türkiye-AB iş birliğinin her zaman olduğundan daha fazla ortak çıkarlar temelinde geliştirilmesine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Pandemi döneminde özellikle dünya ekonomisinde ve ticaretinde, üretimde bazı coğrafyalara aşırı bağımlılığın sakıncalarının çok açık bir şekilde görüldüğünü ifade eden Muş, arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve özellikle bazı kritik ürünlerde stratejik otonominin geliştirilmesinin AB için de temel hedeflerden biri haline geldiğini vurguladı.

“Türkiye, AB ile ortaklık iliÅŸkisini geliÅŸtirmek istemektedir”

Ticaret Bakanı MuÅŸ, “Küresel tedarik ve deÄŸer zincirlerinin çeÅŸitlendirilmesi ve güçlendirilmesi bakımından Türkiye, üretim ve ihracat kapasitesi, dinamik ekonomisi ve stratejik konumu ile AB için en önemli ortaktır. Daha güçlü bir Türkiye-AB bütünleÅŸmesi, bölgemizdeki tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi, rekabetçiliklerinin daha da artırılması için önemli fırsatlar yaratmaktadır.” diye konuÅŸtu.

AB tarafı ile görüşmelerde, ortaklık ruhuna uygun biçimde karşılıklı olarak atılması gereken adımlar olduğu konusunda mutabık olduklarını aktaran Muş, şöyle devam etti:

“Bu anlamda, ülkemiz ve AB’nin Serbest Ticaret AnlaÅŸmaları arasındaki artan farkın, ayrıca ülkemizin AB’nin karar alma mekanizmalarında yeterince yer almamasının Gümrük BirliÄŸi’nin iÅŸleyiÅŸinde yarattığı sorunları ve çözüm beklentimizi gündeme getirdik. Önümüzdeki dönemde Gümrük BirliÄŸi’nde her iki tarafın karşılaÅŸtığı yapısal ve ticari sorunların daha yakın iÅŸ birliÄŸi ve diyalog içerisinde ele alınması noktasında muhataplarımızla hemfikiriz.”

Gündemdeki önemli konulardan bir tanesinin de, Komisyon’un çelik ithalatında uyguladığı korunma önleminin süresini geçen hafta 3 yıl daha uzatma önerisi olduÄŸuna iÅŸaret eden MuÅŸ, bu konuda, Türkiye-AB pozitif gündemi ve ortaklık ruhuna uygun bir ÅŸekilde, Türkiye lehine adımlar atılması gerektiÄŸini söyledi.

MuÅŸ, AB’nin önümüzdeki yıllarda izleyeceÄŸi politikaların merkezinde yeÅŸil dönüşümün yer alacağını, ticaretinin tarihsel olarak yarısına yakınını AB ile gerçekleÅŸtiren Türkiye’nin, sanayisini AB YeÅŸil Mutabakatı’na dönük politikalara entegre etmek üzere çalıştığını, Türkiye ve AB’nin yakın bir iÅŸ birliÄŸi geliÅŸtirmesinin önemli olduÄŸunu vurguladı.

Komisyon tarafından yakında açıklanması beklenen “sınırda karbon düzenleme mekanizmasının” Türkiye-AB ticaretine zarar vermemesi için yakın bir ÅŸekilde çalışmak gerektiÄŸine iÅŸaret eden MuÅŸ, “Dünyanın karşı karşıya olduÄŸu ekonomik ve ticari güçlükler karşısında Türkiye ile AB arasında daha yakın bir bütünleÅŸme ve iÅŸ birliÄŸi, her iki tarafın ekonomisine, bölgemizdeki deÄŸer zincirlerine, sanayimize ve vatandaÅŸlarımıza önemli faydalar saÄŸlayacaktır. Ekonomik olarak güçlü bir Türkiye’nin, nasıl ki AB’nin çıkarına olacağı aÅŸikar ise güçlü bir AB’nin varlığının da Türkiye’nin çıkarına olacağı açıktır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye’nin, AB ile ortaklık iliÅŸkisini geliÅŸtirmek istediÄŸini ifade eden MuÅŸ, “Bu kapsamda AB’nin de Türkiye-AB pozitif gündemini hayata geçirmek için kararlı adımlar atmasını beklemektedir.” dedi.

“Komisyon’un olumlu yaklaÅŸmasını umuyoruz”

Mehmet MuÅŸ, bir gazetecinin Gümrük BirliÄŸi güncellemesine iliÅŸkin sorusu üzerine, “Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi, Türkiye ve AB’nin ekonomik olarak her iki tarafın yararına. Burada herkes mutabık.” ifadelerini kullandı.

Gümrük BirliÄŸi’nin imzalanmasının üzerinden uzun yıllar geçtiÄŸini hatırlatan MuÅŸ, “Uygulamalarda aksaklıklar, problemler var. Bu AB tarafından da kabul ediliyor. Biz 24-25 Haziran’da yapılacak olan Liderler Zirvesi’nde Konsey’den bu aÅŸamada bir karar çıkmasını beklediÄŸimizi onlara ifade ettik. Komisyon’un olumlu yaklaÅŸmasını umuyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin bu anlamdaki diplomatik giriÅŸimlerini sürdüreceÄŸini belirten MuÅŸ, “Yaklaşımlarının olumlu olduÄŸunu düşünüyorum. Biz burada olumlu bir hava gördük.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ham yağ ithalatında gümrük verigisi düşürüldü

HIZLI YORUM YAP