15 Haziran 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Sınır Ticaretinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye’de sınır ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı”nın yürütülmesi safhasında ortaya çıkan ihtiyaçlar sonucu yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile mülga bakanlıklar ve taşra teşkilat yapılanmaları güncellenirken terimler daha açık ve anlaşılabilir şekilde tanımlanmıştı.
Ayrıca, sınır ticareti il değerlendirme komisyonunun karar alma sürecinde güncelleme yapılırken ithalat değer limitlerinin bir sonraki takvim yılına devredilemeyeceğine, ithalatta tek ve maktu vergi uygulanmasında karşılaşılan tereddütlerin giderilmesini teminen kararın ilgili maddelerinde düzenleme yapılmıştı. Sınır ticareti kapsamında gözetim uygulamasına tabi ürünleri ithal etmek isteyen esnaf ve tacirin uygulamada karşılaştığı bürokratik işlemlerin de azaltılması sağlanmıştı.
Söz konusu karar çerçevesinde sınır ticareti uygulamalarına ilişkin usul ve esasları belirleyen “Sınır Ticaretinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ”de de Cumhurbaşkanı Kararı’ndaki düzenlemelere istinaden değişikliğe gidildi.
Buna göre, İthalat Uygunluk Belgesi kapsamında kullanılmayan limitler, bu tebliğ hükümleri dikkate alınarak valilikçe yürürlüğe konulan yönergede belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde aynı takvim yılı içinde tekrar dağıtılabilecek.
Öte yandan, Türkiye ile Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, İran, Mısır, Moldova ve Şili arasındaki bazı tarım ürünleri ithalatında tarife kontenjanları uygulanmasına ilişkin Ticaret Bakanlığı tebliğlerinde de değişikliğe gidildi.
Bu kapsamda, Türkiye ile söz konusu ülkeler arasında akdedilen uluslararası anlaşmalar uyarınca bazı tarım ürünleri ithalatında mevcut tarife kontenjanlarının dağıtım yönteminde revizyon yapıldı. Tarife kontenjanlarında kotaların dağıtım usulüne ilişkin de düzenlemeye gidildi.
AA
Turşu ihracatının yüzde 80’i Ege’den
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
352570 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
112479 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
32059 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
27024 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
25754 kez okundu
Kızılcık Şerbeti’nin Işıl’ı Ece İrtem hayatını kaybetti
TOKİ’den Bursa’da büyük satış
Yetki belgesiz araç ticaretine 305 milyon lira ceza
Altın haftaya yükselişle başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “ABD ve İran arasında varılan mutabakatı memnuniyetle karşılıyorum”
ABD ile İran arasında anlaşma sağlandı
MHP’de yeniden yapılanma: 22 il teşkilatı feshedildi
Yanıltıcı vize reklamları durduruldu
Beyaz et sektöründe 13 şirkete denetim kayyumu atandı
Trump: ‘Bugün İran ile savaşı bitirdik’
Kızılcık Şerbeti’nin Işıl’ı Ece İrtem hayatını kaybetti
TOKİ’den Bursa’da büyük satış
Yetki belgesiz araç ticaretine 305 milyon lira ceza
Altın haftaya yükselişle başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “ABD ve İran arasında varılan mutabakatı memnuniyetle karşılıyorum”
ABD ile İran arasında anlaşma sağlandı
MHP’de yeniden yapılanma: 22 il teşkilatı feshedildi
Yanıltıcı vize reklamları durduruldu
Beyaz et sektöründe 13 şirkete denetim kayyumu atandı
Trump: ‘Bugün İran ile savaşı bitirdik’