30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

ABD Borsaları Yükselecek mi yoksa Düşmeye Devam mı Edecek?

Gözler ilk olarak 2 Kasım’daki toplantıda. Piyasa %100’e yakın bir olasılıkla 100 bp geleceğini fiyatlıyor ve ABD borsaları için teknik taraf uzun vadeli düşüş trendine işaret ediyor.

Merakla beklenen ABD enflasyon rakamları geçtiğimiz hafta açıklandı. Hem manşet hem de çekirdek TÜFE aylık ve yıllık beklenti üstü geldi. Açıklanan rakamlara göre manşet enflasyon yıllık olarak %8.2 olarak açıklanırken, çekirdek TÜFE’de yıllık %6.6 olarak gerçekleşti. İlk olarak rakamları incelediğimizde, rakamların beklenti üstü gelmesi enflasyon adına kötü haber. Daha da önemlisi hem çekirdek hem de manşet enflasyonda aylık bazda yükselmenin ve momentumun devam ediyor olması belki de en kötüsü. Çünkü FED üyeleri ve Powell’ın son dönemlerde enflasyon ile ilgili sözlü yönlendirmelerinde cari enflasyonda aylık bazda düşüş görmek istediklerini dile getiriyorlar. Kötü haberler daha bitmedi. Enflasyonun alt kalemlerine baktığımızda ise konut, kira, gıda gibi kalemlerde fiyat baskılarının güçlü bir biçimde devam ettiğini görüyoruz. Özellikle de hizmet alt kalemleri olan ulaşım ve sağlıkta yeni tarihi zirvelerin görülmesi de diğer kötü haber. Anlayacağınız enflasyon tarafında FED adına işler hiç iyi gitmiyor. Geçtiğimiz haflarda gelen güçlü istihdam verilerini ve yüksek enflasyonu göz önüne aldığımızda FED’in agresif faiz artışlarına devam edeceği çok açık. Enflasyon verisi açıklandıktan sonra CME Group FED Watch’da Aralık’ta faiz olasılığı 75 bp’ye yükseldi. Yani piyasa enflasyon verisi sonrası 2022 yılı sonu faiz seviyesini 25 bp artırarak 4.50-4.75’e çıkarırken 2023 yılı için de sene sonu faiz olasılığı 4.50-4.75’e yükseldi.

Aralık 2022 FED faiz toplantısı için  olası faiz hedefleri

Enflasyonun açıklandığı 13 Ekim Perşembe günü kötü enflasyon haberlerine rağmen ABD borsaları düşüşle başladıkları günü gün sonunda artıda kapattılar. Bu oldukça ilginç bir durumdu. Çünkü daha fazla faiz artıracak bir FED fiyatlaması olmasına rağmen borsalara neden alım gelmişti, çok uzun sürecek mi bu yükseliş soruları daha yanıt bile bulamamıştı ki Cuma günü asıl olması gereken gerçekleşti ve ABD borsaları günü düşüşle kapadı.

Peki neden Perşembe günü ABD borsaları düşmesi gerekirken yükselmişti?

Bu konuyla ilgili birkaç farklı olasılık var. İlki hareketin teknik bir hareket olduğu yönünde. Bana kalırsa olası bir neden. Çünkü Perşembe günü Dow Jones’un tepki verdiği destek en düşük noktası. Yine Perşembe günü S&P 500 (SPX)’in de tepki verdiği destek yaz aylarındaki rallinin %20 daha düşük seviyesini temsil ediyor. O gün özellikle borsaların uzun süredir düşüşte olması nedeniyle hisselerdeki ucuzluk ve aynı zamanda kısa pozisyon kapatmaları bu tepki de etkili olmuş görünüyor. Perşembe günkü yükselişle ilgili bir diğer güçlü olasılık ve bana kalırsa etkili bir diğer olasılık da “pivot FED’e az kaldı” fiyatlaması. Gelen enflasyon rakamları beklenti üstü olduğu için piyasa zaten sıkışmış finansal koşullar altında FED’in kısa ve orta vadede enflasyonla başarılı olma ihtimali zor olduğundan, bir noktada resesyonu görmezden gelemeyerek mecburen daha yüksek enflasyona rağmen faiz indirmeye başlayacağını ve “faiz artırım döngüsünün” sonuna gelindiğini fiyatlama başladı. Bu da etkili olan bir diğer nedendi bana kalırsa. Dillendirilen bir diğer olasılık da zaten enflasyonun kötü geleceği biliniyordu, bu nedenle “beklenti alındı gerçekleşme satıldı” fiyatlamasının yapıldığı yönünde.

Nedeni her ne olursa olsun Perşembe günü hisse piyasalarının verdiği olumlu tepki oldukça gülünç ve çılgıncaydı. Çünkü yakın zamanda FED’in durmayacağı ve hatta böyle giderse daha da agresifleşme olasılığı yüksekken bir boğa rallisi beklemek hiç ama hiç rasyonel değil elbette, en azından çok kısa vade için.

Peki bundan sonra ABD borsaları ve piyasalarını ne bekliyor?

Gözler ilk olarak 2 Kasım’daki toplantıda. Piyasa %100’e yakın bir olasılıkla 100 bp geleceğini fiyatlıyor ve ABD borsaları için teknik taraf uzun vadeli düşüş trendine işaret ediyor. Temel tarafta ise değişen bir durum yok. Yani agresif FED giderek artan dozda masada olmaya devam edecek. Özellikle temel tarafta bir değişme olmadan borsalara rahat yok bence. Tabi bu şu anlama gelmesin, elbette sürekli düşmeyecek, yükselecek ama bu tam bir boğa piyasasına kısa vadede işaret etme olasılığı çok düşük kanımca.

Cuma gelen Michigan Üniversitesi kısa ve orta vadeli enflasyon bekleyişlerinin beklenti üstü gelmesiyle tahvil tarafı da kritik dirençleri etrafında görünüyor. Haftaya ABD tarafından gelecek sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileri de önemli olacak. Özellikle beklenti üstü gelen enflasyon beklentileri kısa vadede borsalarda can sıkmaya aday. Tabi birde ABD’de bilanço sezonu da  başladı. Bu kısımdaki sürprizlerde volatilite yaratmaya aday görünüyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gıda zehirlenmelerine dikkat!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.