30 Nisan 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bakanlık tarafından hazırlanan “Gümrük Genel Tebliği’nde (Uluslararası Anlaşmalar) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bakanlıktan alınan bilgiye göre, “Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması” ve “Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması”nın yürürlüğe girmesinin ardından söz konusu anlaşmaların sonradan kontrole ilişkin hükümleri tebliğe aktarıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna (TESK) ithalatta ibraz edilen menşe şahadetnamelerinin sonradan kontrolü hususunda verilmesi öngörülen yetki yükümleri tebliğden çıkarıldı.
Sonradan kontrol işlemleri konusunda yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine verilen görev ve yetkiler de tebliğe aktarıldı. Böylece uygulamada birliğin sağlanması, mevzuata dair yorum farklılıklarının ve diğer tereddütlerin giderilmesi amaçlandı.
Değişiklikle, ilgili ülkedeki belge saklama süreleri sona ermiş A.TR dolaşım belgeleri, menşe ispat belgeleri ve menşe şahadetnameleri için mahkeme emri, mücbir sebep veya beklenmeyen hal bulunmadığı takdirde sonradan kontrol talebinde bulunulamayacak. Böylece, bu konuda ticaret erbabının yaşayabileceği mağduriyetlerin önüne geçilmesi sağlanacak.
Uygulamada A.TR dolaşım belgeleri veya menşe ispat belgelerinin, ihracatçı ülke yetkili idaresi tarafından re’sen iptal edildiğinin yazılı olarak iletildiği durumlarda yapılacak işlemlere açıklık getirilmesi amacıyla menşe ispatı ve dolaşım belgelerinin re’sen iptaline ilişkin düzenleme yapıldı.
Tebliğ, 11 Ekim 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
AA
Cezayir’e İhracatta “Helal Sertifikası” şartı
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
338038 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
111725 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
31379 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
26372 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
25108 kez okundu
Ev alım-satımında yeni dönem
Altın 4 haftanın en düşüğünde
Bakan Şimşek: Vergi mimarisinde küresel üst ligi hedefliyoruz
Arda’nın ardından Hakan Çalhanoğlu da sakatlandı
Taksim metro ve füniküler hattı kapatıldı
İstanbul Boğazı’nın en değerlisiydi konkordato istedi
Yurt dışı ilaç alımında yeni sistem
Yalova Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ifadeye çağrıldı
Yurt dışından Türkiye’ye dönecek girişimcilere vergi muafiyeti
Formula 1 yeniden Türkiye’de
Ev alım-satımında yeni dönem
Altın 4 haftanın en düşüğünde
Bakan Şimşek: Vergi mimarisinde küresel üst ligi hedefliyoruz
Arda’nın ardından Hakan Çalhanoğlu da sakatlandı
Taksim metro ve füniküler hattı kapatıldı
İstanbul Boğazı’nın en değerlisiydi konkordato istedi
Yurt dışı ilaç alımında yeni sistem
Yalova Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ifadeye çağrıldı
Yurt dışından Türkiye’ye dönecek girişimcilere vergi muafiyeti
Formula 1 yeniden Türkiye’de
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan