25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Antibiyotik kullanımına dikkat!

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, antibiyotik direncinin tedavilerini zorlaştıracağı gibi komplikasyon ve ölüm oranlarını da arttırabileceği uyarısında bulundu.

EskiÅŸehir Ä°l SaÄŸlık Müdürü Prof. Dr. UÄŸur Bilge, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından antibiyotik direnci konusunda farkındalık oluÅŸturulması ve saÄŸlık çalışanları politika yapıcılar ve halk arasında iyi uygulamaların teÅŸvik edilmesi amacıyla 18 Kasım’ı içine alan haftanın “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak belirlendiÄŸini bildirdi.

Antibiyotik direncinin, günümüzde küresel sağlık, gıda güvenliği ve kalkınmaya yönelik en büyük tehditlerden biri olduğunu vurgulayan Bilgi, şunları kaydetti:

“Antibiyotik direnci, herhangi bir ülkede, herhangi bir yaÅŸtaki herkesi etkileyebilir. Antibiyotiklerin insan ve hayvanlarda yanlış kullanımı antibiyotik direnci sürecini hızlandırıyor. Dünyada, zatürree, tüberküloz, gonore ve salmonelloz gibi artan sayıda enfeksiyonların tedavisi onları tedavi etmek için kullanılan antibiyotiklere direnç geliÅŸtikçe daha zor hale geliyor. Antibiyotik direnci daha uzun hastane yatışlarına, daha yüksek tıbbi maliyetlere ve artan ölümlere yol açar. Antibiyotik direnci, antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı ve zayıf enfeksiyon önleme tedbirleri ve yetersiz kontrolüyle hızlanır. DireniÅŸin etkisini azaltmak ve yayılmasını sınırlamak için toplumun her düzeyinde adımlar atılmalıdır. Antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı ve buna baÄŸlı oluÅŸan antibiyotik direnci, tıbbi uygulamaları tehdit etmektedir. Özellikle, organ nakili olanlar, diyaliz tedavisi alan böbrek hastaları ve kanser hastaları, hem hastalıkları hem de tedavi süreçleri boyunca enfeksiyonlara açıktırlar ve antibiyotik direnci tedavilerini zorlaÅŸtıracağı gibi komplikasyon ve ölüm oranlarını da arttırabilmektedir.”

“Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır”

Prof. Dr. Bilge, antibiyotiğin ateş düşürmeyeceğinin, ağrı dindirmeyeceğinin ve virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemeyeceğinin altını çizdi.

Yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç geliÅŸen antibiyotiÄŸin, esas etki beklenen bakterilerin neden olduÄŸu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale geldiÄŸini aktaran Bilge, “Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiÄŸin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiÄŸi konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere baÄŸlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kuduz alarmı! 2 mahalle karantinada

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.