20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Pekcan’dan ‘Gümrük BirliÄŸi’ mesajları

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mevcut Gümrük Birliği Anlaşması'nın iş dünyası için artık yetersiz kaldığını söyledi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi (AB) arasındaki mevcut Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması’nın iÅŸ dünyası için artık yetersiz kaldığını belirterek, “Åžu anda siyaset bir kenara konulur, sadece ekonomi ve ticarete odaklanılırsa bunun yapılmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü AB iÅŸ insanlarının da buna ihtiyacı var.” dedi.

Pekcan, AA muhabirine, son dönemde baÅŸta AB olmak üzere bazı ülkelerle bulundukları temaslar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde video konferans yöntemiyle gerçekleÅŸtirdikleri görüÅŸmeler hakkında bilgi verdi.

Hükümetin dijitalleÅŸmeyle ilgili çok önemli çalışmaları olduÄŸuna iÅŸaret eden Pekcan, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen sanal ticaret heyeti ve sanal fuarlara Türkiye’nin çok hızlı adapte olduÄŸunu söyledi.

Pekcan, Kovid-19 salgını döneminde sanal ticaret heyeti, sanal fuarlar ve telekonferanslarla ülkelerle temaslarını sürdürdüklerini hatırlatarak, özellikle AB ile Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması’nın güncellenmesi konusunda yoÄŸun görüÅŸmelerinin olduÄŸunu ifade etti.

AB büyük elçileriyle iki kere görüÅŸtüÄŸünü, ülkelerin ticaret odası baÅŸkanlarıyla istiÅŸarelerde bulunduklarını vurgulayan Pekcan, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Herkesin düÅŸüncesi ortak, artık bu Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması yetersiz kalıyor. Yeni nesil serbest ticaret anlaÅŸmalarının (STA) kapsamı çok geniÅŸ. AB, üçüncü ülkelerle bu anlaÅŸmaları imzaladı, bizim Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸmamız bu ülkelerin STA’larından geride kaldı. Bu noktada bize hala hak veriyorlar. Åžu anda siyaset bir kenara konulur, sadece ekonomi ve ticarete odaklanılırsa bunun yapılmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü AB iÅŸ insanlarının da buna ihtiyacı var.”

“Vazifemiz, yatırım ortamını iyileÅŸtirmek ve kolaylaÅŸtırmak”

Bakan Pekcan, Brexit olarak bilinen BirleÅŸik Krallık’ın AB’den ayrılma sürecine de deÄŸinerek, süreç sonrası Türkiye’nin bu ülkeyle STA görüÅŸmelerinin sürdüÄŸünü ve çok olumlu gittiÄŸini dile getirdi.

Kovid-19 sonrası uluslararası tedarik zincirindeki deÄŸiÅŸim öngörülerinin ve Türkiye’nin bu deÄŸiÅŸimden nasıl faydalanabileceÄŸinin sorulması üzerine de Pekcan, dünyanın en büyük tedarikçisi konumunda olan Çin’in artık eskisi kadar ucuz iÅŸ gücü olmadığını, asgari ücret olarak Türkiye’ye yaklaÅŸtığını bildirdi.

Çin’de iÅŸçiliÄŸin pahalanmasından dolayı son zamanlarda yatırımların Çin’den Tayvan ve Vietnam’a kaydığına dikkati çeken Pekcan, Türkiye’nin bu konuda ÅŸanslı olduÄŸunu anlattı.

Pekcan, o bölgedeki ekonomilerin Çin’e entegre olduÄŸunu belirterek, “Biz de bu süreçten en karlı ÅŸekilde nasıl çıkabiliriz, ona yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim vazifemiz yatırım ortamını iyileÅŸtirmek, kolaylaÅŸtırmak ve öngörülebilir olmak. Bu konuda adımlarımızı atıyoruz ve yatırımcıyı davet edip, verdiÄŸimiz teÅŸvikleri, imkanları kendilerine anlatmak için gayret sarf ediyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ä°htisas serbest bölgeleri için yeni destekler planlanıyor

Pekcan, yüksek katma deÄŸerli üretim ve ihracata yönelik destekler verdiklerini, ihracat ve teknoloji odaklı yatırımları çekmek için ihtisas serbest bölgelerini hayata geçirdiklerini ve kira, nitelikli istihdam gibi desteklerin yanı sıra birçok vergi istisnası sunacaklarını dile getirdi.

Bakan Pekcan, “Åžimdi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile ortak bir çalışmamız daha var. Onların bazı desteklerinin de ihtisas serbest bölgelerine verilmesi için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Singapur, Güney Kore ve Çin’in ihtisas serbest bölgeleriyle dijitalleÅŸmeyi saÄŸladıklarını vurgulayan Pekcan, ÅŸunları kaydetti:

“Atatürk Havalimanı’ndaki serbest bölgemizi ‘ihtisas serbest bölgesi’ olarak tanımladık ve birinci öncelikli sektörümüzü biliÅŸim olarak belirledik. Ayrıca, Uzak DoÄŸu örneklerinde olduÄŸu gibi nanoteknolojiye de buralarda yer vermeyi planlıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ programı ile bizim bakanlığımızın bu çalışmaları birebir örtüÅŸüyor, ortak çalışmalar yürütüyoruz.”

Öncelikle yüksek teknolojili üretim ve ihracatı teÅŸvik etmek üzere politikaların yürüttüklerini dile getiren Pekcan, ihracat birim fiyatının artışı için de buna ihtiyaç olduÄŸunu bildirdi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bataklık Operasyonu’nda 34 şüpheli tutuklandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.