06 Nisan 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss ile Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirdiği görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.
Ukrayna’dan tahıl ihracatını gerçekleştirmek için bir Birleşmiş Milletler (BM) planının olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Biz, çabalarımızı BirleÅŸmiÅŸ Milletler ile sürdürüyoruz. Tabii hem Ukrayna ile hem de Rusya ile sürekli temas halindeyiz ve BM’nin bu planını gerçekçi bir plan olarak görüyoruz, uygulanabilir görüyoruz. O nedenle de güçlü ÅŸekilde destekliyoruz ayrıca bu sürecin meÅŸruiyeti bakımından da önemli buluyoruz. BM’nin planı hakkında bilgileriniz vardır ama kısaca; İstanbul’da eÄŸer anlaÅŸma olursa, bir kontrol merkezi kurulacak ve Ukrayna karasularının hemen dışında güvenli bölge kurulacak.
Burada özellikle Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin kontrolü de yapılacak, silah veya baÅŸka bir ÅŸey taşımadığından emin olmak için bu Rusya’nın da bir talebi. Dönüşte tabi gemilerin belirlenen ürünleri taşıdığından herkes emin olmak istiyor. Aslında baktığınız zaman gayet güzel ama tarafların anlaÅŸması gerekiyor.”
ÇavuÅŸoÄŸlu, BM’nin çabalarına ilaveten Türkiye’nin de gerek Ukrayna gerek Rusya ile görüşmeleri sürdürdüğünü hatırlattı.
Daha çok Rusya üzerinde odaklandıklarını, İstanbul’da teknik düzeyde bir toplantı gerçekleÅŸtirilmesinin planlandığını ve henüz bunun tarihinin belli olmadığını aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, “Rusya’dan olumlu cevap bekliyoruz.” dedi.
“Türkiye olarak ürünlerin bize gelmesine de müsaade etmeyiz”
ÇavuÅŸoÄŸlu, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretinde de bu konuları ele aldıklarını, hem bakan düzeyinde hem de Lavrov ile gelen teknik ekiplerle Türkiye’nin teknik ekipleri ve uzmanları arasında görüşmeler gerçekleÅŸtirildiÄŸini dile getirdi.
Türkiye olarak BM ile çalıştıklarını, tüm tarafları çalışmalar hakkında bilgilendirdiklerini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, Ukrayna’nın tahıllarının çalındığına iliÅŸkin iddiasına karşılık ÅŸunları kaydetti:
“Bu iddialar bize de geldi. Ukrayna tarafından da ara ara bu tür bilgiler geliyor. Biz, her iddiayı ciddiye alıyoruz ve ciddi ÅŸekilde araÅŸtırıyoruz, sonucunu da özellikle Ukrayna tarafına bildiriyoruz her seferinde. Aslında gayet basit, bu süreci takip etmek de kolay, 5-6 dolarlık bir programla hangi geminin nereden geldiÄŸi, ne taşıdığı bunlar takip ediliyor. Bırakın yetkilileri herhangi bir vatandaÅŸ bile elindeki telefona ya da bilgisayarına yüklediÄŸi programla uçakların ve gemilerin seyrüseferini gayet kolay ÅŸekilde takip edebilir.
Biz, bu iddialar neticesinde her iddiayı ciddiye alarak incelemelerde de bulunduk. Gemilerin hareket limanlarının ve ürünlerin menÅŸeinin bizim yaptığımız incelemelerde, Türkiye ile ilgili iddialar ortaya atıldıktan sonra menÅŸeinin kayıtlarda Rusya olduÄŸunu da gördük. Biz, Ukrayna’nın tahılının ya da herhangi bir ürününün Rusya veya baÅŸka bir ülke tarafından alınıp gayrimeÅŸru ÅŸekilde, illegal bir ÅŸekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz, bu konuda devletimizin ve yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır.”
AA
Deniz salyangozu ihracatı 1,1 milyon dolar kazandırdı
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
330710 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
111332 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
31051 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
26045 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
24779 kez okundu
Bursaspor için tek yürek! Taraftar stadyuma akın etti
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey tutuklandı
Gübre İthalatında Vergi Oranları Değişti
“Sosyal medyaya 3 ay içerisinde kimlikle girilecek”
LGS’ye milli maç ayarı! Tarihi deÄŸiÅŸti
Memur ve emeklinin 3 aylık enflasyon farkı belli oldu
Nisan ayı kira zam oranı belli oldu
Mart ayı enflasyon verileri açıklandı
Mustafa Bozbey ve diğer şüpheliler adliyeye sevk edildi
Dış açık martta 11,3 milyar dolar
Bursaspor için tek yürek! Taraftar stadyuma akın etti
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey tutuklandı
Gübre İthalatında Vergi Oranları Değişti
“Sosyal medyaya 3 ay içerisinde kimlikle girilecek”
LGS’ye milli maç ayarı! Tarihi deÄŸiÅŸti
Memur ve emeklinin 3 aylık enflasyon farkı belli oldu
Nisan ayı kira zam oranı belli oldu
Mart ayı enflasyon verileri açıklandı
Mustafa Bozbey ve diğer şüpheliler adliyeye sevk edildi
Dış açık martta 11,3 milyar dolar
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan