18 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ekonomistler politika faizinde deÄŸiÅŸim beklemiyor

Ekonomistler, yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin sabit bırakılacağını, olası bir faiz artışının ise sürpriz olarak değerlendirileceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen ayki PPK toplantısında politika faizini 200 baz puanlık artışla yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkarmıştı. Karar metninde, gelecek dönemde parasal duruÅŸun sıkılığının, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düÅŸüÅŸe ve fiyat istikrarına iÅŸaret eden güçlü göstergeler oluÅŸana kadar kararlılıkla sürdürüleceÄŸi ifade edilmiÅŸti.

Ekonomistler, yarın gerçekleÅŸtirilecek toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

TCMB’nin parasal duruÅŸtaki sıkılığı piyasaya göstermesi ve kredibilitesini güçlendirmesi adına ölçülü faiz artırımının da göz ardı edilmemesi gerektiÄŸini söyleyen ekonomistler, karar metninde enflasyon ve dolarizasyona iliÅŸkin verilecek mesajların yakından takip edileceÄŸini dile getirdi.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, aralık enflasyonunun yıllık yüzde 14,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleÅŸtiÄŸini, enflasyonun bu seviyesi ile gerçekleÅŸen enflasyona göre hesaplanan politika reel faizinin yüzde 2,1 ve beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faizin yüzde 5,6 seviyesinde bulunduÄŸunu söyledi.

Benzer geliÅŸmekte olan ülkeler için son durumda yüzde 0,5 civarı olan ortalama reel faizin belirgin üzerine çıkılmasının, yabancı yatırımcı giriÅŸi açısından gerekli olan ÅŸartların saÄŸlandığını anlamına geleceÄŸini belirten Bürümcekçi, “Nitekim, son haftalarda portföy ve swap giriÅŸlerinin süreklilik kazandığını izlemekteyiz. Buna karşılık, hane halkı dolarizasyonunun faizlerin yeni seviyesine raÄŸmen devam etmesi henüz faizlerde arzulanan dengenin saÄŸlanamadığını göstermektedir. Bu baÄŸlamda, ocak ayı faiz karar açısından TCMB’nin yakın dönem enflasyon patikasını nasıl öngördüÄŸü de kritik olacak. Ancak bunu en erken 28 Ocak’ta yayınlanacak Enflasyon Raporu’nda görebileceÄŸiz.” ifadelerini kullandı.

Bu ayki karara iliÅŸkin anketlerin medyan beklentiyi, enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 15 civarını fazla aÅŸmayacağı öngörüsü ile TCMB’nin politika faizini bir süre bu seviyede tutacağı yönünde gösterdiÄŸini dile getiren Bürümcekçi, “Gerek hane halkı dolarizasyonunun devam etmesi gerekse enflasyonda yukarı yönlü sürprizlerin devam edebileceÄŸini düÅŸündüÄŸümden TCMB’nin ılımlı bir faiz artışı (en fazla 100 baz puan) ile artırım sürecini sonlandırmasının mevcut dengeler açısından daha doÄŸru olacağını düÅŸünüyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Halen devam eden dolarizasyon kritik konulardan birini oluÅŸturuyor”

Tacirler Yatırım AraÅŸtırma Müdürü Özlem Bayraktar GökÅŸen de kurum tahmininin piyasa medyan tahminine paralel, politika faizinde herhangi bir deÄŸiÅŸim olmaması yolunda olduÄŸunu söyledi.

PPK’nın ilk olarak kasım ayında 475 baz puan faiz artırımı sonrasında geçen ay beklentinin üzerinde 200 baz puan faiz artırımı gerçekleÅŸtirdiÄŸini hatırlatan GökÅŸen, “Ocak ayı toplantısında herhangi bir faiz deÄŸiÅŸikliÄŸi beklemiyor olmamıza raÄŸmen, bir faiz artırımı ihtimalini de tamamen göz ardı etmiyoruz. Sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir faiz artırımı kararı gelmesi durumunda, bir sonraki hafta yayınlanacak olan çeyrek dönemli TCMB Enflasyon Raporu’nda, enflasyon tahmin patikasının çok daha yüksek bir seviyeyi takip edilmesinin beklendiÄŸi anlaşılabilir.” ifadelerini kullandı.

GökÅŸen, ​​​​​​​yıllık enflasyonun nisan ayında en yüksek seviyesine ulaÅŸacağını ve yaklaşık yüzde 15,5 seviyelerini görebileceÄŸini ve özellikle birikimli kur etkisi ve yüksek gıda fiyatları etkisinin devam edebileceÄŸini belirtti.

Bu çerçevede, mevcut politika faizinin halen anlamlı bir pozitif reel faiz verdiÄŸinin altını çizen GökÅŸen, ÅŸöyle devam etti:

“Enflasyon bekleyiÅŸlerindeki yüksek seviye devam ediyor olsa da, son dönemde ek bir kötüleÅŸme kaydedilmedi. TCMB tarafından geçen hafta açıklanan beklenti anketi sonuçlarına göre 12 ve 24 aylık ileriye yönelik yıllık enflasyon tahminleri yüzde 10,84 ve yüzde 9,24 seviyelerinden yüzde 10,53 ve yüzde 9,14’e revize edildi. Mevcut eÅŸit ağırlıklandırılmış sepet/TL deÄŸeri bir önceki aya göre reel olarak deÄŸer kazanımına iÅŸaret ediyor. Hesaplamalarımıza göre bir önceki ay 62,34 olan endeks deÄŸerinin 65 seviyelerine gelebileceÄŸini tahmin ediyoruz. Finansal koÅŸullar endeksinde ek sıkılaÅŸmaya iliÅŸkin sinyaller takip ediliyor. 2020’nin 4. çeyreÄŸinde yüksek faiz seviyelerine raÄŸmen, finansal koÅŸulların önemli bir sıkılaÅŸma kaydetmediÄŸi ve iç talep koÅŸullarının canlı kalmaya devam etiÄŸini takip etmiÅŸtik. Yeni yılla beraber finansal koÅŸulların sıkılaÅŸmaya baÅŸladığı izleniyor. Bu durumda PPK atılan para politikası adımlarının parasal aktarım mekanizması üzerindeki gecikmeli etkilerini takip etmeyi tercih edebilir.”

GökÅŸen, halen devam eden dolarizasyonun kritik konulardan birini oluÅŸturduÄŸunu vurguladı.

TL mevduat faizlerindeki yükseliÅŸe raÄŸmen yerleÅŸiklerin uzun döviz pozisyonlarını artırmayı sürdürdüklerinin takip edildiÄŸini söyleyen GökÅŸen, “Buna ek olarak yılın ilk yarısında beklentimizin üzerinde seyredebilecek bir yıllık enflasyon, ölçülü faiz artırımı beklentisini besleyen unsurlar olarak öne çıkıyor. Yine TL tarafında daha güçlü bir seyir olmasına raÄŸmen, oynaklığının halen yüksek seyretmeye devam ettiÄŸini görüyoruz. Bu resim politika faizinin sabit kalacağına iliÅŸkin tahminimiz üzerinde risk oluÅŸturan bir diÄŸer faktörü iÅŸaret ediyor.” görüÅŸlerini paylaÅŸtı.

“Faiz artırımdan bu yana enflasyon dinamiklerinde ve beklentilerinde arzu ettiÄŸimiz iyileÅŸme halen yakalanamadı”

Econs Kurucu Ortağı ve ekonomist Ferhat Yükseltürk ise TCMB’nin son aldığı 200 baz puanlık faiz artırımdan bu yana enflasyon dinamiklerinde ve beklentilerinde maalesef arzu edilen iyileÅŸmenin halen yakalanamadığını belirtti.

Özellikle yurt dışı piyasalarda artan emtia fiyatları ve son dönemde hızla yükselen nakliye maliyetlerinin üretici fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırdığını ifade eden Yükseltürk, söz konusu küresel ortamın TCMB’nin sıkı duruÅŸunu korumayı gerekli kıldığını söyledi.

Yükseltürk, yurt içi talep tarafında ise özellikle salgın döneminde 2. dalganın etkisiyle yavaÅŸlama emareleri kendini gösterirken, sanayi tarafında ise iÅŸlerin kısmen dengeli olduÄŸunu dile getirdi.

Enflasyon beklentileri tarafında ise halen TCMB’nin son Enflasyon Raporu’nda belirtilen 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 9,4’ün oldukça üzerinde yüzde 11 seviyelerinde olduÄŸunu hatırlatan Yükseltürk, “Nitekim ekim ayında yayınlanan enerji, ithal fiyatları ve gıda fiyatları varsayımlarına baktığımızda bu üç alanda da 2021 için riskler yukarı yönlü. Son olarak, yurt içi yerleÅŸiklerin mevcuttaki artan faiz oranında dahi TL’ye ilgilerinin halen döviz ve altına kıyasla düÅŸük kaldığını görüyoruz ki bu durum TL üzerindeki riskleri artırırken para politikasının etkinliÄŸini de kısıtlamaya devam ediyor. Son toplantıdan bu yana yaÅŸanan tüm geliÅŸmelere ve artan yukarı yönlü riskleri dikkate aldığımda, TCMB’nin kararlı duruÅŸunu piyasaya göstermesi ve kredibilitesini güçlendirmesi adına 50 baz puanlık bir ihtiyati faiz artırımı yapabileceÄŸini düÅŸünüyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve ekonomist Özlem Derici Åžengül de “Politika faizinde deÄŸiÅŸiklik beklemiyorum, iyi bir reel faiz veriyoruz ÅŸu anda. Enflasyon beklentilerinde çok hafif bir iyileÅŸme de gördük. O yüzden TCMB, bekleyip görmeyi tercih edecektir.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2020’de satılan yaklaşık 2 araçtan biri yerli üretim oldu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.