13 Ocak 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
İHKİB tarafından düzenlenen, “Türk Hazır Giyim Endüstrisinin Dönüşüm Yolculuğu” başlıklı toplantı, İhracatçılarla uluslararası markaları, sektör profesyonellerini ve uzmanları bir araya getirdi. Toplantının açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini Avrupa’ya gerçekleştirildiğini belirterek, “Yakından tedarik gibi stratejik avantajımız güçlü pozisyonumuzu daha da destekliyor. Orta ve uzun vadede bu artıların yetmeyeceğini biliyoruz. İşte bu bilinçle dijital ve yeşil dönüşümü, yani ikiz dönüşümü hızla tamamlamak istiyoruz” dedi.
Dönüşüm için AB fonlarını etkili şekilde kullandıklarını anlatan Gültepe, tamamlanan ve devam eden projeler için AB’den toplam 37 milyon Euro hibe desteği almaya hak kazandıkları bilgisini verdi. Gültepe, “Bugün geri dönüşüm, karbon ayak izinin azaltılması, dijitalleşme ve sosyal uygunluk konularında Avrupa standartlarını yakalamış, hatta bazı alanlarda geçmiş bulunuyoruz. Ben ikiz dönüşümden alnımızın akıyla çıkacağımızdan hiçbir şüphe duymuyorum. Ancak Gümrük Birliği’nin mevcut haliyle iş birliğimizi desteklemekten çok sınırlayıcı etki yaptığının altını çizmek istiyorum. Teknik temasları süren çalışmaların bir an önce tamamlanmasını arzu ediyoruz. Çünkü biz AB pazarında kalıcı rekabet üstünlüğünün ancak Gümrük Birliği’nin tam modernizasyonuyla mümkün olabileceğini biliyoruz. Dolayısıyla değişen ekonomik paradigmalara göre Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerekiyor. Ayrıca AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına (STA) Türkiye’nin de dahil edilerek üçlü kümülasyon sağlanmasını önemsiyor ve öneriyoruz” diye konuştu.
Toplantıya uzaktan bağlantıyla katılan Amerikan Hazır Giyim ve Ayakkabı Federasyonu (AAFA) Başkanı Steve Lamar, Türkiye’nin Amerikan markalarıyla güçlü ortaklıklara sahip olduğunu hatırlatarak, “Önümüzdeki aylarda ve yıllarda hepimiz belirsizliklerin yerine öngörülebilirlik ararken, Türkiye’nin bu özelliklerini başarıyla değerlendirebileceğine inanıyorum” dedi.
Avrupa Tekstil ve Giyim Konfederasyonu (EURATEX) Başkanı Mario Jorge Machado da konuşmasında küresel ticaretin parçalanma ve belirsizlikle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Gümrük birliğine de değinen Machado, “Gümrük anlaşması 1995’te devrim olarak ortaya çıktı ama modası geçti. Modern ekonominin değişimlere ihtiyacı var. Anlaşmaların değişmesi gerekiyor. Özellikle de tekstilde sürdürülebilirlik ve ürün standartlarında geri kalıyor. Modernize dilmezse tarifeler gümrükte zorluklar yaratacak. Uyum konusunda, teslimatta sorunlar yaşanacak. Maliyetler artacak” diye konuştu.
İthalata dayalı hayvancılık sürdürülemez
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
304483 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
109810 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
29700 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
24700 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
23459 kez okundu
Türk tiyatrosunun usta ismi Koray Ergun hayatını kaybetti
Usta sanatçı Haldun Dormen entübe edildi
İran’da neler oluyor?
En düşük emekli aylığı için kritik tarih belli oldu
Dolar/TL bugün ne kadar?
Motorine zam gelecek
Altın fiyatlarında yeni rekor
Bebek Otel’de kaçak bölümler yıkılıyor
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
3 şirketten 1’i kapanıyor
Türk tiyatrosunun usta ismi Koray Ergun hayatını kaybetti
Usta sanatçı Haldun Dormen entübe edildi
İran’da neler oluyor?
En düşük emekli aylığı için kritik tarih belli oldu
Dolar/TL bugün ne kadar?
Motorine zam gelecek
Altın fiyatlarında yeni rekor
Bebek Otel’de kaçak bölümler yıkılıyor
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
3 şirketten 1’i kapanıyor
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan