19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Gümrükte kalite kuyruğu uzadı

Türkiye'ye giren ithal malların çeşitliliğinin artması gümrüklerde kalite kontrolü başvurularını iki katına çıkardı. Sanayiciler bürokrasinin azaltılması çağrısı yaptı.

Ä°thal edilen ürünlerin kalitesinin kontrol edilmesi için gümrüklerde yapılan baÅŸvurular aylık bazda rekor rakamlara ulaÅŸtı. Sanayici ithal ürünlerini gümrükten geçirmek için ‘kalite’ kuyruÄŸunda beklerken, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) de çalışmalarını iki katına çıkardı. Artan ihracatın ithal ara malı ve makine yatırımlarını artırdığı belirtiliyor. Özellikle CE kapsamındaki iÅŸlemlerin süresi sanayicinin beklemesine sebep oluyor.

Ä°thalatta uygunluk denetimiyle; gerek yerli sanayicinin gerekse tüketicinin korunması adına denetimler yapan TSE, ithalatta ürün güvenliÄŸinin gözetilmesi ve bu ürünlerin piyasaya sunulması hususunda kritik bir role sahip. Nisan ayında bin 100 olarak dip seviyeyi gören ithalat baÅŸvuruları sonrasında patlama yaÅŸadı. Tedarikçi firmalarla TSE arasında köprü görevini üstlenen gümrük müÅŸavirleri ise sorunun çözümü konusunda ithalatçı firmaların da elini taşın altına koyması gerektiÄŸini dile getiriyor.

2019 yılında aylık bazda ithalat baÅŸvuru ortalaması 3 bin 100’dü. Pandemi nedeniyle bu yılın nisan ayında 1.100 rakamıyla bu baÅŸvuru dip seviyesini gördü. Ancak normalleÅŸmenin baÅŸladığı haziran ayında TSE’ye ithalat baÅŸvurusu 5 bin 300 oldu. Temmuzda baÅŸvuru 5 bin 329, aÄŸustosta 5 bin 505 ve eylül ayında ise 6 bin 200’ü buldu. Bu yılın 9 ayında böylece aylık ortalama 4 bin 250’yi geçti.

Gümrük müÅŸavirleri, görevlerinin yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde tedarikçi firmaların ürünlerinin gümrükten çekilmesi olduÄŸunu söyledi. Yetkililer yaÅŸadıkları en büyük sorunun TSE ekspertizleri tarafından kendilerine verilen randevuların aksatılması olduÄŸunu öne sürerek, “Bu sorundan dolayı gümrük müÅŸavirleri beklemekten ÅŸikayetçi. DiÄŸer bir sorun ise TSE yetkilileri numene aldığında örneÄŸin beÅŸ numuneden bir tanesi uygunsuzsa diÄŸerlerine de uygunsuz raporunun verilmesi. Sonrasında kurum tarafından bize deÄŸerlendirmenin yanlış yapıldığı ÅŸeklinde dönüÅŸ yapılması konusu. Yapılan testlerdeki hatalardan dolayı iÅŸ yükümüzde ciddi artışlar oluyor” ifadelerini kullandılar.

GeçtiÄŸimiz günlerle Ä°TO 25 No’lu Gümrük MüÅŸavirleri Meslek Komitesi ile Ä°GMD’nin ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi ‘TSE Denetimleri ve Uygulamada YaÅŸanan Sorunlar’ konulu toplantıda 35 madde ile sorunlar ve çözüm önerileri toplandı.

Mert: Bürokratik bariyerler azaltılmalı

Ä°SÄ°FED Yönetim Kurulu Üyesi ve Tokatlı Sanayici ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi BaÅŸkanı Semra Saniye Mert, yaÅŸanan yoÄŸunluktan dolayı TSE ekspertizleri tarafından yapılan denetimlerin zamanında bazı tamamlanamadığını ve bu durumun hem iÅŸ hem zaman hem de para kaybına neden olduÄŸunun altını çizdi. TSE ve Ticaret Bakanlığı tarafında ithalat-ihracat iÅŸlemlerini kolaylaÅŸtırmak için bürokratik bariyerlerin azaltılması gerektiÄŸini savunan Mert, “Ä°ÅŸi takip eden gümrük müÅŸaviri firmalarımız yaÅŸadıkları zorlukları anlatmakta sıkıntı çekiyor. Bu noktada ÅŸirketler sorunu gümrük müÅŸavirlerindeymiÅŸ gibi algılıyor. Bu süreçte hem sanayici hem de gümrük müÅŸavirleri maÄŸdur oluyor” diye konuÅŸtu.

TaÅŸ: Ana sanayinin tedarikçi firmalarında iÅŸ gücü kaybı oldu

Pandemi döneminde otomotiv ana sanayi üretiminde bazı kısıtlamalara gidildiÄŸine iÅŸaret eden Kanca AÅž Ä°hracat Müdürü Fatih TaÅŸ, mayıs ayından sonra otomotiv sektöründe üretime kısmen baÅŸlandığını, sonrasında ana sanayideki üreticilerin COVID-19 önlemleri doÄŸrultusunda imalata personel sayılarında azalmaya giderek veya dönüÅŸümlü çalışma modeliyle devam ettiklerini dile getirdi. AÄŸustos itibarı ile pazardan gelen talep yoÄŸunluÄŸunun daha fazla hissedilmeye baÅŸlandığına dikkat çeken TaÅŸ, “Gelen bu talep yoÄŸunluÄŸu karşısında ana sanayideki üreticiler daha fazla çalışmaya baÅŸladı. Ancak ana sanayinin tedarikçisi firmalarda ise pandemi nedeniyle iÅŸ gücü kaybı oldu. Yani pozitif çıkan vakalar ve filyasyon çalışmaları neticesinde personel kaybı yaÅŸayan yan sanayideki büyük ÅŸirketler ciddi bir dar boÄŸaz yaÅŸadılar. Buna baÄŸlı olarak yan sanayi ürünlerinde ithalata olan talepler artış gösterdi” ÅŸeklinde konuÅŸtu. DiÄŸer yandan benzer sıkıntıyı yurt dışında faaliyet gösteren ana sanayideki oyuncularından yaÅŸadığını kaydeden TaÅŸ, “Bu durum sektördeki ihracat taleplerine de yansıdı. Bazı firmalar Türkiye’de otomotiv yan sanayi alanında imalat yapan ÅŸirketlerden kendi projelerinde üstlendikleri payı artırma konusunda talepte bulundular. Avrupa ve ABD pazarlarında ihracat konusunda talepler aldık. Türkiye’den yapılan ithalat baÅŸvurularının yanı sıra firmalarımız ihracat baÅŸvuruları da almaya baÅŸladı” dedi.

KAYNAK: DÜNYA 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’de koronavirüsten can kaybı 8 bin 957 oldu

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.