28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Ä°hracatçılara bazı taşımalarda için özel indirim”

Muş, ihraç ürünlerin taşınmasında hava ve demir yolu taşımacılığının payının artırılmasının önemini belirterek "Temel hedefimiz lojistik hizmet ticaretinden aldığımız payı artırmak ve mallarımızın en hızlı sürede pazarlara ulaşmasını sağlamak" dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet MuÅŸ, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Adil KaraismailoÄŸlu’nun katılımıyla Ticaret Bakanlığında gerçekleÅŸtirilen Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) ve Türk Hava Yolları (THY) Hava Kargo Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü Ä°mza Töreni’ne katıldı.

MuÅŸ, burada yaptığı konuÅŸmada, THY’nin ülke adına küresel bir marka oluÅŸturmanın yanında en önemli hizmet ihracatçılarından biri olarak ihracata destek verdiÄŸini söyledi. LojistiÄŸin, küresel düzeyde dış ticaretin en belirleyici unsuru haline geldiÄŸini ifade eden MuÅŸ, her sene artacak ihracatın taşınmasının önünün açılması gerektiÄŸini bildirdi. MuÅŸ, “Ãœlkelerin lojistik imkan ve kabiliyetleri, rekabet güçlerinin en önemli bileÅŸeni olarak dış ticaret ve kalkınma politikalarının temelinde yer almaktadır. Son dönemde yaÅŸanan küresel salgın koÅŸulları ise lojistikle ilgili stratejilerin yeniden tasarlanmasını zorunlu kılmıştır. Bu çerçevede, bu protokol anlam ve önem taşıyor.” diye konuÅŸtu.

Türkiye’nin dünyanın en önemli lojistik üslerinden biri olma potansiyeline sahip olduÄŸuna iÅŸaret eden MuÅŸ, bu kapsamda Bakanlık olarak ülkenin eÅŸsiz konumundan azami derecede yararlanarak ihracatı en üst seviyeye çıkarma noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

MuÅŸ, bu alandaki çalışmaların istatistiklere de yansıdığına dikkati çekerek, “GeçtiÄŸimiz yıl Merkez Bankası verilerine göre yük taşımacılığında 8 milyar dolar düzeyindeki ithalatımıza karşılık, ihracatımız 10,7 milyar dolara ulaÅŸmıştır. Burada net ihracatçı pozisyonundayız. Bu noktada temel hedeflerimiz, ülkemizin lojistik kabiliyetlerinin en etkin ÅŸekilde kullanılmasını saÄŸlamak, Türkiye’nin lojistik hizmet ticaretinden aldığı payı artırmak ve ihraç mallarımızın rekabetçi fiyatlarla en hızlı sürede ihraç pazarlarımıza ulaÅŸmasını saÄŸlamaktır.” ifadelerini kullandı.

İhracatçılara 46 destinasyondaki bazı taşımalar için özel indirim

Muş, dış ticaret taşımalarında büyük oranda deniz yolu ve kara yolunun kullanıldığını anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Hava yolu taşımacılığının dış ticaretimizdeki payı son 20 yılda önemli oranda artmıştır. Bu çerçevede, 2020 yılı itibarıyla ihracatımızın yüzde 7,5’i, ithalatımızın ise yüzde 17,9’u hava yoluyla taşınmıştır. Ocak-Temmuz 2021 döneminde ise ihracatımızın yüzde 8’i hava yoluyla taşınırken, bu yolun ithalatımızdaki payı yüzde 10’dur. Bakanlık olarak ihraç ürünlerimizin taşınmasında hava yolu ve demir yolu taşımacılığının payının artırılmasına büyük önem veriyoruz. UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı ile bu alanda eÅŸgüdüm içinde çalışıyoruz. Bu noktada, dünyanın en hızlı büyüyen hava kargo markası olan Turkish Cargo, geliÅŸmiÅŸ altyapı ve filosuyla ülkemizdeki hava yolu taşımacılığının ilerlemesi ve dış ticaret taşımalarımız açısından önemli rol oynayacaktır.”

Hava yoluyla yapılan ihraç taşımalarının artırılması hedefi kapsamında TÄ°M ve THY arasında geçen yıl imzalanan mutabakatın, ihracata önemli katkı sunduÄŸunu vurgulayan MuÅŸ, “Bugün imzalanan mutabakat zaptıyla da Turkish Cargo tarafından, yıl sonuna kadar 46 destinasyonda ihracatçılarımıza genel kargo, yumurta, yaÅŸ meyve-sebze ve balık taşımalarında yüzde 10 ila yüzde 35 aralığında indirim uygulanacaktır. Ä°hracatçılarımızın ihtiyaç duyduÄŸu sektörleri içeren ve hava yolu taşıma maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak bu anlaÅŸmanın ihracatımız üzerinde olumlu etki yaratacağı aÅŸikardır.” dedi.

“Alternatif güzergah çalışmalarını gündemimize aldık”

Bakan MuÅŸ, ihracatçıların lojistik alanındaki ihtiyaçlarına gerekli desteÄŸi saÄŸlamak üzere Bakanlık olarak ilgili tüm paydaÅŸlarla çalıştıklarını belirterek, “Bu vesileyle bir taraftan bölge ve çevre ülkelerle lojistik sorunlarımızı uyguladığımız yoÄŸun diplomasiyle çözüme kavuÅŸtururken diÄŸer taraftan uzak ülkelerle lojistik alanındaki yeni stratejimizi de uygulamaya koymayı hedefliyoruz. Nitekim, ülkemizin lojistik kabiliyetinin geliÅŸtirilmesi, Orta Vadeli Program’ın da hedefleri arasında yer almaktadır. Bu bakımdan, mevcut koÅŸullara ek olarak, ulaşım imkanlarımızı geliÅŸtirmek amacıyla alternatif güzergah çalışmalarını da gündemimize almış bulunmaktayız.” diye konuÅŸtu.

Geçen yıl ekim ayında “Yurt Dışı Lojistik Merkezlerinin Desteklenmesi Hakkında Karar”ın yürürlüğe girdiÄŸini anımsatan MuÅŸ, ihracatın kesintisiz sürdürülebilmesi için kurulacak yurt dışı lojistik merkezlerine yönelik çok önemli destek mekanizmaları öngörüldüğünü söyledi. MuÅŸ, bu merkezlerin, ihracatçıların lojistik maliyetlerini azaltma ve ihraç ürünlerinin yeni pazarlara en etkin ve verimli yollardan ulaÅŸtırılmasını saÄŸlama noktasında büyük hizmetlerde bulunacağına dikkati çekerek, “Bu alanda, tüm diÄŸer paydaÅŸlarımızla yakın temas halinde çalışmalarımızı sürdürüyor, ayrıca özel sektörümüzün yurt dışı lojistik merkezlerin kurulmasına yönelik süregelen desteÄŸinin devamını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kolay bozulan ürünlerin ihracatı daha önemli hale geliyor”

Bakan Muş, lojistik sektörünün, gelecek dönemde daha çok dijitalleşme ve verimlilik odaklı olacağını aktararak, şunları kaydetti:

“Bugün tek bir tuÅŸla çevrim içi olarak alınan bir ürünün çok kısa tedarik süreleri içinde dünyanın her yerindeki tüketicilere ulaÅŸtırılması beklenmektedir. Bu noktada, kolay bozulabilen ürünlerin ihracatı baÅŸta olmak üzere firmalarımızın lojistik kabiliyetlerinin geliÅŸtirilmesi giderek daha önemli hale gelmektedir. Bugün tesis edilmesine tanıklık ettiÄŸimiz mutabakatın, söz konusu ürünlerin hava yoluyla taşınmasını kolaylaÅŸtırarak ihracatçılarımızın küresel düzeyde daha rekabetçi hale gelmelerine katkı saÄŸlayacağını deÄŸerlendiriyoruz.”

“Yıl sonu ihracat hedefine ulaÅŸacağımıza yürekten inanıyoruz”

Ekonomik verilerdeki olumlu seyre de dikkati çeken MuÅŸ, yılın ikinci çeyreÄŸinde gerçekleÅŸen yüzde 21,7’lik yüksek oranlı büyümeden yaklaşık yarısının mal ve hizmet ihracatından kaynaklandığını anımsattı. Sanayi üretim endeksi, imalat sanayi kapasite oranı ile ekonomik güven endeksindeki artışa iÅŸaret eden, MuÅŸ, “Bu veriler doÄŸrultusunda Orta Vadeli Program’da yıl sonu için hedeflenen 211 milyar dolar ihracat düzeyine ulaÅŸacağımıza yürekten inanıyoruz.” dedi.

KonuÅŸmaların ardından MuÅŸ ve KaraismailoÄŸlu’nun himayesinde TÄ°M BaÅŸkanı Ä°smail Gülle ve THY Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°lker Aycı tarafından Hava Kargo Ä°ÅŸbirliÄŸi Protokolü imzalandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Tüm zamanların ağustos ayı rekoru kırıldı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.