21 Şubat 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye‘nin ocak-eylül döneminde komÅŸuları Bulgaristan, İran, Irak, Gürcistan, Suriye ve Yunanistan‘a yaptığı ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,4 artarak 14,5 milyar dolara çıktı.
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden derlediği bilgiye göre, ülkenin ihracatı eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 20,8 milyar dolar oldu. Bu rakamla Cumhuriyet tarihinde ilk defa aylık bazda 20 milyar dolar eşiğinin üzerine çıkıldı.
Ülkenin ocak-eylül dönemindeki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36 artarak 161 milyar dolara ulaştı.
Türkiye, ocak-eylül döneminde Bulgaristan, İran, Irak, Gürcistan, Suriye ve Yunanistan’a 14 milyar 509 milyon 605 bin dolarlık ihracat yaptı. Söz konusu tutar geçen yılın aynı döneminde 10 milyar 794 milyon 24 bin dolar seviyesindeydi. Böylece bu ülkelere yapılan ihracat, 9 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,4 arttı.
Söz konusu dönemde en fazla ihracat 6 milyar 156 milyon 461 bin dolarla Irak’a yapıldı. Bu ülkeyi 2 milyar 542 milyon 798 bin dolarla Bulgaristan, 2 milyar 9 milyon 810 bin dolarla Yunanistan, 1 milyar 651 milyon 194 bin dolarla İran, 1 milyar 83 milyon 259 bin dolarla Gürcistan ve 1 milyar 66 milyon 80 bin dolarla Suriye takip etti.
9 aylık dönemde yıllık bazda tüm ülkelere yapılan ihracatın arttığı görüldü. En fazla artış yüzde 62 ile Yunanistan’a, yüzde 59,1 ile Suriye’ye ve yüzde 46,3 ile Bulgaristan’a yapılan ihracatta gözlendi.
Türkiye’nin komÅŸularına yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımı incelendiÄŸinde, “kimyevi maddeler ve mamulleri” sektörü ilk sırada yer aldı.
Bu sektörden 6 komÅŸu ülkeye 2 milyar 432 milyon 854 bin dolarlık ihracat yapıldı. Söz konusu sektörü 1 milyar 839 milyon 378 bin dolarla “hububat, bakliyat, yaÄŸlı tohumlar ve mamulleri”, 1 milyar 253 milyon 142 bin dolarla “çelik” izledi.
İhracatı en az olan sektörler 8 milyon 254 bin dolarla “diÄŸer sanayi ürünleri”, 11 milyon 49 bin dolarla “süs bitkileri ve mamulleri” ve 11 milyon 765 bin dolarla “savunma ve havacılık sanayisi” ÅŸeklinde sıralandı.
Türkiye’nin kara sınırları itibarıyla 8 komÅŸusu bulunuyor. Bunlar, İran, Yunanistan, Irak, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Nahçıvan ve Ermenistan. Nahçıvan’a ait veri olmadığı için hesaplamaya dahil edilmezken Türkiye ile Ermenistan arasında doÄŸrudan ticaret yapılmıyor.
AA
İhracatçıya kefalet desteği gelecek
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
316687 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
110538 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
30347 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
25340 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
24086 kez okundu
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan