29 Ocak 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Avrupa Komisyonu, Avrupa otomotiv sanayisini temiz ve rekabetçi bir yapıya dönüştürmeyi amaçlayan kapsamlı bir politika paketini kamuoyu ile paylaştı. Otomotiv Paketi, batarya üretimini güçlendirmek için destekler ve üretim süreçlerini kolaylaştıracak idari yükün azaltılması gibi önemli tedbirler içeriyor. Pakette ayrıca AB’de üretilen küçük elektrikli araçlara yönelik önemli teşvikler yer alıyor. Ancak pakette yer alan “Made in EU – AB’de Üretilmiştir” vurgusu, Türkiye otomotiv sanayisinin ihracatı ve dış ticaret dengesi açısından önemli riskleri ön plana çıkartıyor.
Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu açıklanan paketle ile ilgili, “Avrupa Birliği otomotiv sanayisinin rekabetçiliğini korumak amacıyla bir dizi politikayı devreye almak üzere 2025 yılının başından bu yana yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Şubat ayında açıklanan Temiz Sanayi Mutabakatı ve mart ayında açıklanan Otomotiv Sanayi Eylem Planı ardından dün açıklanan Otomotiv Paketi, AB’nin bu konudaki istikrarlı duruşunun bir göstergesi oldu. Gümrük Birliği’nin 30 yıla yakın süredir geliştirdiği AB ile Türkiye arasındaki kuvvetli entegrasyon ile tüm tedarik zinciri yıllar içerisinde bütüncül bir yapıya dönüşmüş durumda. Karşılıklı kazanç ilişkisi ile bugünlere gelen kuvvetli ticaret ilişkisi sonucunda, AB’nin araç ithalatında Türkiye 2. araç ihracatında ise 3. sırada yer alıyor. Dolayısıyla AB’de açıklanan politikalar otomotiv sanayimiz ve ekonomimiz için hayati önem taşıyor” açıklamasını yaptı.
Eroldu, bir süredir dikkat çekmekte oldukları “Made in EU” yaklaşımının Otomotiv Paketi’nde emisyon azaltım hedefleri, küçük elektrikli araç üretimi ve satışı, kurumsal araç filolarının yenilenmesi gibi birçok teşvik alanında ön koşul olarak vurgulanmasından endişe duyduklarını altını çizerek, “Avrupa Komisyonu, AB otomobil pazarının yüzde 60, hafif ticari araç pazarının yüzde 90’ını oluşturan Kurumsal Araçlar için sıfır veya düşük emisyonlu, ‘AB’de Üretilmiş’ araçlara yönelik özel mali teşvikler planlamak niyetini net olarak ortaya koymuş durumda. Burada ‘AB’de Üretilmiş’ tanımının ne olacağı kritik önem taşıyor. Bu tanıma Türkiye’nin de dahil edilmesi ülkemiz ekonomisi açısından hayati önemde” dedi.
“Ülkemizde üretilen taşıt araçları ve parçalarının söz konusu tanımın dışında bırakılması Gümrük Birliği’nin Türkiye ve AB’ye getirdiği avantajı ortadan kaldıracak ve bu yapının işlevini yitirmesine neden olacaktır” diyen OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Türkiye’nin Gümrük Birliği ortağı statüsü gereği, ‘Made in EU’ uygulamalarında Avrupa Birliği ile eşit şekilde değerlendirilmesi ve teşvik mekanizmalarının dışında kalmaması son derece önemli olup, Türkiye ve Avrupa otomotiv sanayilerinin rekabetçiliğini koruyabilmeleri için Türkiye’nin bu tanıma dahil edilmesi stratejik bir gerekliliktir” açıklamasında bulundu.
ekonomim.com
OSD: Otomotivde üretim yüzde 4, ihracat yüzde 5 büyüdü
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
309422 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
110104 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
29978 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
24976 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
23731 kez okundu
ABD vizesinde yeni dönem: Sosyal medyaya gizlilik ayarları şartı getirildi
Köfteci Yusuf’ta müşteri ve çalışanların verileri sızdı
Uyuşturucu partilerinin barmeni itirafçı oldu
Dolar çöktü, altın rekora koştu
Kuver, servis ücreti gibi ek ödemeler kaldırılıyor
Bakan Fidan’dan AB mesajı: Öncelikli hedefimiz gümrük birliği ve vize serbestisi
Rekabet Kurulu’ndan ünlü kozmetik markasına soruşturma
2025’te yakalanan uyuşturucu; 34 ton
Güney Kore’den Trump’a tepki
Trump, Güney Kore’ye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 25’e yükseltti
ABD vizesinde yeni dönem: Sosyal medyaya gizlilik ayarları şartı getirildi
Köfteci Yusuf’ta müşteri ve çalışanların verileri sızdı
Uyuşturucu partilerinin barmeni itirafçı oldu
Dolar çöktü, altın rekora koştu
Kuver, servis ücreti gibi ek ödemeler kaldırılıyor
Bakan Fidan’dan AB mesajı: Öncelikli hedefimiz gümrük birliği ve vize serbestisi
Rekabet Kurulu’ndan ünlü kozmetik markasına soruşturma
2025’te yakalanan uyuşturucu; 34 ton
Güney Kore’den Trump’a tepki
Trump, Güney Kore’ye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 25’e yükseltti
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan