23 Şubat 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
İhracatta çok talep gören satsuma cinsi mandalina üretiminde ise 2., mandalina üretiminde ise 3. sırada yer alan İzmir’de mandalina hasadı sürüyor. Ekim ayının ikinci yarısında baÅŸlayan hasadın aralık ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.
Kente bu yıl bahar aylarında düşen yaÄŸmur, mandalinaya olumlu yansıdı. Rekoltenin, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15’lik artışla 185 bin tona ulaÅŸacağı tahmin ediliyor. Mandalina yetiÅŸtiriciliÄŸinin en yoÄŸun olduÄŸu ilçelerden Seferihisar’da 66 bin ton, Menderes’te 75 bin ton, Selçuk’ta 32 bin ton rekolte öngörülüyor.
Yetiştirilen mandalinanın büyük kısmını, aroması ve ince zarı nedeniyle çok tercih edilen satsuma cinsi oluşturuyor.
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Åžahin, İzmir’in Hatay’dan sonra ülkenin en önemli satsuma üretim yeri olduÄŸunu söyledi.
Satsumanın yurt dışında çok ilgi gördüğünü ifade eden Åžahin, “Bu nedenle kesim dönemleri, ihracata baÅŸlangıç dönemleri ihracatçı birlikleriyle beraber kurumumuzla ortaklaÅŸa hareket ederek belirleniyor. Bu sene 18 Ekim’de kesimi baÅŸlattık. 20’sinden itibaren de ihracatımız baÅŸlamış oldu.” dedi.
Åžahin, geçen yıl ülkedeki satsuma üretiminin yüzde 19’unun İzmir’den yapıldığını kaydederek, “Bir önceki yıla göre verimimiz yaklaşık yüzde 10-15 bandında bir artış gösterdi. Bizim asıl hedefimiz bütün Türkiye’de olduÄŸu gibi üretmiÅŸ olduÄŸumuz ürünlerin iyi tarım uygulamaları projesi kapsamında doÄŸru zamanda doÄŸru kimyasalla mücadeleyi yaparak, biyolojik mücadeleyle tüketiciye ulaÅŸtırmak.” diye konuÅŸtu.
Mandalinanın veriminin yanı sıra kalitesinin de iyi olduğunu ifade eden Şahin, ürünün veriminin yanı sıra kalitesini artırmak için de çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.
Ege YaÅŸ Meyve Sebze İhracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Hayrettin Uçak da 2022’de yaklaşık 465 milyon dolar mandalina ihracatı yapıldığını, kendilerine 2023 için 500 milyon dolar hedefi koyduklarını belirterek, “İhracatta bu hedefi yakalayacağız.” dedi.
Kuraklık nedeniyle Avrupa ülkelerinde mandalina rekoltesinin bu yıl düşük olduÄŸunu söyleyen Uçak, “Rakip ülkelerimizde rekoltenin düşük olması bize ihracatta avantaj saÄŸlıyor. Satsuma mandalinasını yiyen, tadına bakan hangi ülkede olursa olsun bunun devamını istiyor. Biz de talepleri karşılamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uçak, mandalinanın kışın soğuk havalarda tercih edildiğini, bu nedenle iç pazarda havaların çok soğumaması nedeniyle tüketimin istenen düzeyde olmadığını kaydetti.
AA
BUDO’da sefer iptalleri
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
317228 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
110558 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
30367 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
25360 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
24106 kez okundu
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
KVKK’dan, sosyal medya platformlarına inceleme
Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı
Kadına dayak “kemik kırılmadığı sürece” serbest bırakıldı
Kapasite kullanımı şubatta gerilemeye devam etti
Eski İngiltere Prensi Andrew gözaltına alındı
Bir mobilya piyasadan toplatılıyor
Tüketici güveni 11 ayın en yükseğinde
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: 21 kişi adliye sevk edildi
Ücretsiz HPV aşısı Bilim Kurulu’na takıldı
Ramazan ayı başlıyor
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan