03 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Mandalina rekoltesi ihracatçıyı sevindirdi

Mandalina üretiminde ilk sıralarda yer alan İzmir'de, rekoltedeki artış üretici ve ihracatçıyı mutlu etti.

Ä°hracatta çok talep gören satsuma cinsi mandalina üretiminde ise 2., mandalina üretiminde ise 3. sırada yer alan Ä°zmir’de mandalina hasadı sürüyor. Ekim ayının ikinci yarısında baÅŸlayan hasadın aralık ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.

Kente bu yıl bahar aylarında düşen yaÄŸmur, mandalinaya olumlu yansıdı. Rekoltenin, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15’lik artışla 185 bin tona ulaÅŸacağı tahmin ediliyor. Mandalina yetiÅŸtiriciliÄŸinin en yoÄŸun olduÄŸu ilçelerden Seferihisar’da 66 bin ton, Menderes’te 75 bin ton, Selçuk’ta 32 bin ton rekolte öngörülüyor.

Yetiştirilen mandalinanın büyük kısmını, aroması ve ince zarı nedeniyle çok tercih edilen satsuma cinsi oluşturuyor.

Ä°zmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Åžahin, Ä°zmir’in Hatay’dan sonra ülkenin en önemli satsuma üretim yeri olduÄŸunu söyledi.

Satsumanın yurt dışında çok ilgi gördüğünü ifade eden Åžahin, “Bu nedenle kesim dönemleri, ihracata baÅŸlangıç dönemleri ihracatçı birlikleriyle beraber kurumumuzla ortaklaÅŸa hareket ederek belirleniyor. Bu sene 18 Ekim’de kesimi baÅŸlattık. 20’sinden itibaren de ihracatımız baÅŸlamış oldu.” dedi.

Åžahin, geçen yıl ülkedeki satsuma üretiminin yüzde 19’unun Ä°zmir’den yapıldığını kaydederek, “Bir önceki yıla göre verimimiz yaklaşık yüzde 10-15 bandında bir artış gösterdi. Bizim asıl hedefimiz bütün Türkiye’de olduÄŸu gibi üretmiÅŸ olduÄŸumuz ürünlerin iyi tarım uygulamaları projesi kapsamında doÄŸru zamanda doÄŸru kimyasalla mücadeleyi yaparak, biyolojik mücadeleyle tüketiciye ulaÅŸtırmak.” diye konuÅŸtu.

Mandalinanın veriminin yanı sıra kalitesinin de iyi olduğunu ifade eden Şahin, ürünün veriminin yanı sıra kalitesini artırmak için de çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Ä°hracatta hedef 500 milyon dolar

Ege YaÅŸ Meyve Sebze Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Hayrettin Uçak da 2022’de yaklaşık 465 milyon dolar mandalina ihracatı yapıldığını, kendilerine 2023 için 500 milyon dolar hedefi koyduklarını belirterek, “Ä°hracatta bu hedefi yakalayacağız.” dedi.

Kuraklık nedeniyle Avrupa ülkelerinde mandalina rekoltesinin bu yıl düşük olduÄŸunu söyleyen Uçak, “Rakip ülkelerimizde rekoltenin düşük olması bize ihracatta avantaj saÄŸlıyor. Satsuma mandalinasını yiyen, tadına bakan hangi ülkede olursa olsun bunun devamını istiyor. Biz de talepleri karşılamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uçak, mandalinanın kışın soğuk havalarda tercih edildiğini, bu nedenle iç pazarda havaların çok soğumaması nedeniyle tüketimin istenen düzeyde olmadığını kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BUDO’da sefer iptalleri

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.