26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Pandemiyi daha dirençli küresel deÄŸer zincirleri…”

Ticaret Bakanı Pekcan, "Pandemiyi daha iyi, verimli ve daha dirençli küresel değer zincirleri tasarlamak için bir fırsat olarak görmeliyiz." dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kovid-19 salgını sürecinde ülkelerin ekonomik tedbirler aldıklarını belirterek, bu tedbirlerin hedefe yönelik, ölçülü, ÅŸeffaf ve geçici olmasının ve ticaret önünde gereksiz engeller yaratmamasının önem taşıdığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Pekcan, Ä°ktisadi Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma TeÅŸkilatı (OECD) Bakanlar Konseyi 2020 Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı.

Bakan Pekcan, OECD üyesi ülkelerin üst düzey yetkilileri ile Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) gibi uluslararası kuruluÅŸların temsilcilerinin bulunduÄŸu toplantının “KüreselleÅŸme ve Düzelme: Ticaret ve Yatırımın Rolü; Küresel DeÄŸer Zincirlerinde Dayanıklılığı Artırma; Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸini GeliÅŸtirme” baÅŸlıklı oturumunda konuÅŸtu.

Dünyanın son dönemde Kovid-19 salgını nedeniyle eÅŸi görülmemiÅŸ zorluklarla karşı karşıya kaldığına iÅŸaret eden Pekcan, salgının, ekonomilerin hem arz hem de talep yönünü vurarak, kırılgan olan dünya ekonomisini daha da olumsuz bir noktaya getirdiÄŸine dikkati çekti.

Pekcan, bu süreçten ülkelerin dersler çıkardığını ve uluslararası iÅŸ birliÄŸinin öneminin daha da iyi anlaşıldığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“DTÖ temelli ve kural esaslı, çok taraflı ticaret sisteminin merkezinde olduÄŸu serbest, adil ve açık ticaret ve yatırım sistemi, pandeminin olumsuz ekonomik etkilerini hafifletmede elzemdir. Ä°çinde bulunduÄŸumuz pandemi döneminde ülkeler salgınla mücadele için çeÅŸitli ekonomik tedbirlere baÅŸvursa da bu tedbirlerin hedefe yönelik, ölçülü, ÅŸeffaf ve geçici olması, ticaret önünde gereksiz engeller yaratmaması önem taşıyor.”

Salgının, üretim süreçlerinin yapısının sorgulanmasına da yol açtığına, sanayi üretimi için dünyanın sadece belli coÄŸrafyalarına bel baÄŸlamanın çok büyük risk taşıdığına iÅŸaret eden Pekcan, bu dönemde ciddi problemlerle karşılaÅŸan küresel deÄŸer zincirlerinin daha dayanıklı ve verimli hale getirilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Pekcan, “Pandemiyi daha iyi, verimli ve daha dirençli küresel deÄŸer zincirleri tasarlamak için bir fırsat olarak görmeliyiz. Bir yandan mevcut deÄŸer zincirlerinin dayanıklılığını ve verimliliÄŸini artırırken, diÄŸer taraftan küresel deÄŸer zincirlerinde çeÅŸitlendirmeye gitmeliyiz.” ifadesini kullandı.

OECD Ä°stanbul Merkezi için çalışmalar sürüyor

Öte yandan, Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduÄŸu OECD, dünyanın önde gelen geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan 37 ülkesinin üye olduÄŸu küresel eriÅŸim ağı ve etkisi geniÅŸ bir uluslararası kuruluÅŸ konumunda bulunuyor.

OECD’nin çalışmalarından Türkiye’nin yanı sıra baÅŸta Balkanlar, Orta DoÄŸu ve Kuzey Afrika olmak üzere, yakın coÄŸrafyadaki ülkelerin de faydalanabilmesi amacıyla Ä°stanbul’da bir merkezin kurulması amaçlanıyor.

OECD Ä°stanbul Merkezi faaliyete geçtiÄŸinde akademik çevrelerle de temas kurularak küresel ölçekte etkileri olan sosyo-ekonomik bir laboratuvar hizmeti verilmesi ve “rekabetçilik, giriÅŸimcilik, ticaret, kamu yönetiÅŸimi, yenilikçilik, beÅŸeri sermayenin harekete geçirilmesi, baÄŸlantılılık ve altyapının geliÅŸtirilmesi, iktisadi direncin artırılması, yeÅŸil büyüme ve Kovid-19 salgını sonrası dünya ekonomisinin geleceÄŸi ve yeniden inÅŸası” alanlarına odaklanılması hedefleniyor.

Merkezin söz konusu alanlarda politikalar geliÅŸtirerek, yüksek seviyeli ve teknik düzeyde toplantılara ev sahipliÄŸi yaparak paydaÅŸlar arasında diyalog ortamı saÄŸlaması bekleniyor.

Salgın nedeniyle ertelenen merkezin açılışının 2020 yılı sona ermeden gerçekleÅŸtirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Toyota’da son 9 ayda ilk artış

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.