25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

SAÄžLIKLI KALABÄ°LMEK

Beslenme, barınma, ısınma önemli sorun olarak gündeme gelecek gibi görünüyor. İşsizlik ve ekonomik sıkıntı beraberinde bu sorunları da getirecek gibi. Bütün bunların üzerine başka enfeksiyonların gelmesini engellemek için bazı önerilerde bulunmak istedim

Covid-19 günlük hayatımızın bir parçası oldu, aslında davetsiz misafirdi ancak yerleÅŸmeye baÅŸladı. Türkiye gibi tüm dünyada da etkisi artarak sürüyor. Can alıyor sekel bırakıyor. Henüz tedavi için kesin bir yol bulunamadı. Bu aÅŸamada yapılacak en önemli ÅŸey kendini ve baÅŸkalarını korumak. Maske takmak ve mesafeli durmak en önemli çözüm olarak görünüyor.

Ä°ÅŸin bir baÅŸka boyutu da yaklaÅŸan kış mevsimi. Beslenme, barınma, ısınma önemli sorun olarak gündeme gelecek gibi görünüyor. Ä°ÅŸsizlik ve ekonomik sıkıntı beraberinde bu sorunları da getirecek gibi.

Bütün bunların üzerine baÅŸka enfeksiyonların gelmesini engellemek için bazı önerilerde bulunmak istedim. Olabilecek enfeksiyonlarla savaÅŸabilmek ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor.

Ä°nflamasyon, vücudumuzun enfeksiyonla savaÅŸan savunma sisteminin yaÅŸamsal bir parçasıdır. DüÅŸman mikroplarla savaÅŸarak ve yaralarımızı iyileÅŸtirerek hayatta kalmamızı destekler. Ancak iltihabın bilmeniz gereken daha sinsi bir tarafı daha var. Yıllarca bilgimiz dışında sessizce vücudumuzda oluÅŸan düÅŸük dereceli kronik inflamasyon herkesi etkileyebilir. Ä°mmün (bağışıklık) sisteminin bozulması, kalp damar hastalıkları, kanser, tip 2 diyabet ve diÄŸer enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Dünyadaki her beÅŸ kiÅŸiden üçü iltihaplanma ile baÄŸlantılı bir hastalıktan ölmektedir. 

Ä°nflamasyonla Mücadelede 7 Basit Adım:Yapılan bilimsel çalışmalar, kronik, düÅŸük dereceli inflamasyonun kalp damar hastalıkları, kanser, tip 2 diyabet ve immün sistem hastalıklarına katkıda bulunan sessiz bir katile dönüÅŸebileceÄŸini kanıtladı. Bu hastalıkları, demansı veya kronik iltihapla baÄŸlantılı diÄŸer durumları önlemeyi hedefliyorsanız, bu yedi adımı hayatınıza ne kadar çabuk dahil ederseniz, sizin için o kadar iyi olur kanısındayım.  

1. Beslenme: Enflamasyonu yenmek için saÄŸlıklı beslenmeyi öÄŸrenin ve karın doyurmaktan çok saÄŸlıklı besinler tüketmeye çalışın. Pahalı beslenme iyi beslenmedir gibi bir fikre sahipseniz yanılıyorsunuz.  Temel besinleri alabileceÄŸiniz bir program yapın. YoÄŸurt, yumurta, bakliyat, bulgur, tarhana, ekmek, mevsim sebzeleri, meyveler ve sıvı yağı mutfağınızda bulundurun. Bir köy baÄŸlantınız varsa o topraklarda kendi sebzenizi, soÄŸan, patatesinizi yetiÅŸtirmeye çalışın. PaketlenmiÅŸ ve ambalajlı ürünler için para harcamayın. Beslenme Uzmanları, birçok “iltihap önleyici diyetin” bilime dayanmadığı konusunda uyarıyorlar. Ä°ltihap düzeylerini bastırmaya yardımcı olacak en iyi beslenme seçeneÄŸinin saÄŸlıklı beslenmeyi bilmek olduÄŸunu savunuyorlar.  Ayrıca temel beslenme kurallarında “yapılması ve yapılmaması gerekenler”i bilmeniz gerekiyor.

2. Hareket/ Fiziksel Aktivite: Enflamasyon seviyelerini düÅŸürmek için aşırı olmayan orta düzeyde fiziksel aktivite öneriliyor. Fazla egzersizin inflamatuar yanıtı tetikleyebileceÄŸini açıklıyorlar.

3. Kilonuzu Yönetin: Ä°nflamatuar kimyasallar üreten karın yaÄŸlanmasını azaltmaya odaklanın. ÖrneÄŸin, diyetinizdeki ÅŸekeri azaltmaya yönelik stratejiler keÅŸfedin. Ivır zıvır besinlerle  besleniyormuÅŸ gibi kendinizi kandırmayın.

4. Yeterli Uyku: Yetersiz uyku sizi sadece enerji ve üretkenlikten mahrum etmez, aynı zamanda iltihaplanmayı da artırır, bu özellikle kalp saÄŸlığı için tehlikelidir.  Günde 7-8 saat saÄŸlıklı bir uyku sizi çok zinde tutacaktır.

5. Sigara Ä°çmeyi Bırakın: Yapılan araÅŸtırmalar, sigara içme alışkanlığını terk etmenin birkaç hafta içinde iltihap seviyelerinde çarpıcı bir düÅŸüÅŸe neden olabileceÄŸini gösteriyor.

6. Alkol Kullanımını Sınırlayın: Ä°ltihaplanma söz konusu olduÄŸunda, alkol arkadaşınız deÄŸil düÅŸmanınız olabilir.

7.Kronik Stresi Çözümle: Kronik stres, iltihaplanmanın geliÅŸimini tetikleyebilir ve romatoid artrit, kardiyovasküler hastalık, depresyon ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi sorunların alevlenmesine neden olabilir.YaÅŸadığımız ÅŸu zor günleri saÄŸlıkla atlatabilmemiz ancak bilimin ışığında olacaktır. Bilimsel ve doÄŸru açıklamaları öÄŸrenmek bizlerin elinde. Ä°letiÅŸim çağında doÄŸru bilgiye ulaÅŸmak çok kolay. Ellerimizden düÅŸürmediÄŸimiz akıllı telefonlar, bilgisayarlar ile bilgiye kolaylıkla ulaÅŸabiliyoruz. Tek sorun doÄŸru bilgiye ulaÅŸmak, bilgi kirliliÄŸi içinde doÄŸruyu seçebilmeniz önemli. Bu bilimsel gerçeklere deÄŸer vermenizle olacaktır. Bunun için okuyarak, dinleyerek doÄŸru bilgileri öÄŸrenerek kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabiliriz.

SaÄŸlıkla kalın.    

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°zmir depreminde ölü sayısı 85’e yükseldi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.