21 Mayıs 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Aslında her ne kadar piyasa beklentilerine paralel desem de özellikle son birkaç haftadır Cumhurbaşkanı’nın faizle ilgili açıklamalarından sonra TCMB’nin faizi indireceğini düşünen bir kesim de vardı. Bunun yanı sıra Temmuz ayı enflasyon rakamları yüksek gelince faizin artırılması gerekir sesleri de yükselmeye başlamıştı. Bu nedenle bu ayki faiz kararının ne olacağı çok merak ediliyordu.
Yukarıda da belirttiğim gibi faiz sabit tutuldu ama peki faiz karar metni nasıldı?
Faizin sabit tutulacağını bekleyen kesim için toplantı sonrası yayınlanan faiz karar metni önemliydi. Çünkü büyük bir kesime göre TCMB her ne kadar bu ay faizi düşürmeyip sabit bıraksa da faiz karar metninde bazı değişiklikler yaparak önümüzdeki ay faiz düşürmek için kendine alan yaratacaktı. Yani hâkim beklentiye göre daha güvercin tonlamada bir faiz karar metniyle karşılaşacaktık.
Bu ayki faiz karar metnini incelediğimizde geçen ayki metinden çok büyük bir farklılık görmediğimizi söyleyebilirim. Bu açıdan geçen ayki metne göre bir değişiklik olmayan ama piyasa beklentisine göre daha şahin bir karar metni olduğunu düşünüyorum. Neden mi? İlk olarak TCMB’nin karar metninde sıkı duruşa devam vurgusunu yinelediğini görüyoruz. Bunun yanı sıra metinde “politika faizinin enflasyonun üzerinde belirleneceği” de belirtiliyor. Aslında bu kısmı açmakta fayda görüyorum. Bir önceki faiz metninde TCMB “politika faizinin beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde belirleneceği” belirtiliyordu. Yani bu ay gerçekleşen ve beklenen kelimeleri metinden çıkartılmış. Bunun üzerine piyasada bir tartışmadır gidiyor. Piyasada hâkim görüşe göre eğer TCMB beklenen enflasyonu kastediyorsa bu önümüzdeki ay ve aylarda faiz indirebileceğini anlamına geliyor. Ama yok eğer gerçekleşen enflasyonu kastediyorsa bu durumda faiz indiremez. Çünkü kuvvetle muhtemel Ağustos ayı enflasyon oranı %19’u aşacak. Bu durumda enflasyon politika faizini aşacak. Bu durumda gerçekleşen enflasyona göre karar alacaksa bırakın TCMB’nin faiz indirmesini aksine faiz artırması gerekir. Buradan da anlaşılacağı üzere bu ay ki faiz kararını atlattık ama şimdi gözler yeniden Eylül ayı faiz kararına çevrilmiş durumda. Bu konuda hemen şunu söyleyebilirim, karar metnini incelediğimizde “Eylül ayında faiz indirimi gelebilir”e dair güçlü bir sinyal ve sözlü yönlendirme yok. Fakat büyük ihtimalle önümüzdeki ay enflasyon faizi aşacağı için TCMB’nin bu durumda ne yapacağı çok merak ediliyor.
Hep dile getirdiğim gibi bundan böyle TCMB’nin işi içeride enflasyonun yükselmesi dışarıda ise ABD ekonomisinin hızla toparlanıyor olması nedeniyle oldukça zor. ABD’de istihdam verileri oldukça iyi geldi ve enflasyon da beklenenin üzerinde. Haliyle bu aralar ABD’de “varlık alımları artık azaltılmalı” sesleri daha da yükselmeye başladı. Bu gelişmelerle son iki haftadır hem ABD 10 yıllık faizleri hem de dolar endeksi yükseliş ivmesinde. Haliyle bu gelişmeler içeride kuru artırıcı etkide bulunabilir.
Doların faiz kararı sonrası ve bundan sonraki seyrine bakacak olursak;
Piyasalar faiz indirimi gelmediği ve faiz sabit tutulduğu için bu kararı olumlu karşıladı ve dolar/TL kurunda 8.60 düzeyinden 8.52 seviyesine doğru bir geri çekilme gördük. Ardından çok kısa bir süre sonra ABD ÜFE yani enflasyon oranı beklentilerin çok üzerinde geldiği için kurda dolar endeksi kaynaklı bir yükselme gördük. Şu an için kur 8.52 düzeyinden işlem görüyor. Kurda 8.50 altı fiyatlamalarda düşüş ivmesinin başladığını söyleyebiliriz. Özellikle de 8.28 altı seviyelerde düşüş hızlanabilir. 8.74 üstü fiyatlamalarda ise bu kez yükselişler hız kazanacaktır. Hatta 8.80 aşılırsa tarihi zirveler bizi bekliyor olacaktır.
Kurda 26-28 Ağustos yani FED’in Jackson Hole toplantısına kadar 8.50-8.74 arası yatay bir seyir bekliyorum. Eğer 28 Ağustos itibariyle şahin bir FED ile karşılaşırsak (ki oldukça mümkün) bir de üzerine 3 Eylül’de açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik beklentilerden iyi gelirse kurda yükseliş hız kazanabilir. Bu kez gözler 22 Eylül FED ve 23 Eylül TCMB faiz kararına çevrilecektir. Bu konudaki genel beklentim kemerlerinizi bağlayın özellikle 3 Eylül sonrasında dolar/TL kurunda volatilitenin ve yükseliş ivmesinin hızlanacağı yönünde.
Taliban Kabil’in kenar mahallerine girmeye başladı
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
440522 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
296241 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
112039 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
100659 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
100207 kez okundu
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ mağduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taşkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
Malatya’da 5.6 büyüklüğünde deprem
Motorine zam geliyor: Tarih belli oldu
“19 Mayıs, teslimiyetin reddidir”
İsrail’den Sumud Filosu’na saldırı; HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan da filoda
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ mağduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taşkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
Malatya’da 5.6 büyüklüğünde deprem
Motorine zam geliyor: Tarih belli oldu
“19 Mayıs, teslimiyetin reddidir”
İsrail’den Sumud Filosu’na saldırı; HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan da filoda
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan