28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ticaret Bakanı Pekcan, Rusya Enerji Bakanı Novak ile görüştü

Bakan Pekcan, video konferans sistemiyle yapılan görüşmede, ikili ticarette dengenin sağlanması ve yerel paraların kullanımının artırılması gerektiğini ifade etti
Heyetlerin de katıldığı toplantıda, Kovid-19 salgını sürecinde iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin tespiti ve çözümüne yönelik konular ele alındı
Enerji alanındaki konular görüşülürken, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi'nde ilk bölümün 2023'te faaliyete geçirilmesi için atılacak adımlar değerlendirildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) EÅŸbaÅŸkanı ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile görüÅŸtü. Pekcan, video konferans yöntemiyle gerçekleÅŸtirilen ve heyetlerin de katıldığı görüÅŸmede, ikili ticarette dengenin saÄŸlanması ve yerel paraların kullanımının artırılması gerektiÄŸini bildirdi.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Pekcan’ın, Novak ile görüÅŸmesinde Türk heyetinde UlaÅŸtırma Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Tarım ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıkları ile Merkez Bankasından yetkililer yer aldı. Rus tarafında da Bakan Novak’ın yanı sıra Enerji Bakan Yardımcısı Anatoli Yanovski, Ekonomik Kalkınma, Tarım, UlaÅŸtırma bakanlıkları, Gümrük Ä°daresi ve Merkez Bankası yetkilileri hazır bulundu.

Video konferans sistemiyle yapılan toplantıda öncelikli olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle küresel olarak içinde bulunulan zor dönemde iki ülke arasındaki yakın dostluk iliÅŸkilerine uygun ticaretin önündeki engellerin tespiti ve çözümüne yönelik konular ele alındı.

Bunun yanı sıra iki ülkenin cumhurbaÅŸkanları tarafından ortaya konulan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaÅŸmak amacıyla ticareti artırıcı ve kolaylaÅŸtırıcı önlemler, enerji konusundaki iÅŸ birliÄŸi, tarım ticareti, ulaÅŸtırma konuları öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı.

Toplantıda, Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının artırılabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiÄŸinin altı çizildi.

Türk-Rus ticari ve ekonomik iliÅŸkilerinin ayrılmaz bir parçası olan enerji alanındaki konular deÄŸerlendirilirken, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi’nin ilk bölümünün 2023’te faaliyete geçirilmesi için atılacak adımlar ele alındı.

Ä°ki ülkenin karşılıklı mal ticaretinde önemli bir kalem olan tarım ürünleri konusunda karşılıklı hassasiyetler dile getirildi.

Rusya tarafından yalnızca Türkiye’ye yönelik uygulanan ve herhangi bir dönemsellik içermemesi ve bir dayanağı da olmaması nedeniyle büyük sorunlara ve belirsizliklere yol açan domates kotası uygulamasından vazgeçilmesi gerektiÄŸini belirten Pekcan, söz konusu uygulamanın gerek uluslararası ticaret kurallarına gerekse iki ülke arasındaki iÅŸ birliÄŸi ruhuna aykırı olduÄŸunu ifade etti.

Pekcan, Rusya’ya hayvansal ürün ihracatına izin verilen firmalar listesine alınmak üzere onay bekleyen Türk firmaların süreçlerinin de geciktirilmeden tamamlanması gerektiÄŸini bildirdi.

Uluslararası taşımacılık da ele alındı

Kovid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen uluslararası taşımacılık ve lojistiÄŸin de deÄŸerlendirildiÄŸi toplantıda, Pekcan, kara yolu kotalarının öneminin son derece arttığına ve mevcut olaÄŸanüstü koÅŸullarda sınırlı sayıdaki kotalarla bölge ülkeleriyle ticaretin sürdürülemez hale geldiÄŸine dikkati çekti.

Bakan Pekcan, özellikle Rusya ile ikili ve transit kara yolu kotalarının artırılması gerektiÄŸini vurgulayarak, mevcut koÅŸullarda Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının Türkiye ile Rusya arasındaki taşımalar için de önemli bir alternatif olabileceÄŸine, deniz yolu taşımalarında ise Türk taşımaları için ortaya çıkan liman sorununun bir an önce giderilmesi ve düzenli Ro-Ro seferlerinin hayata geçirilmesinin önemine iÅŸaret etti.

“Yerel paralarla ticaret artırılmalı”  

Öte yandan Pekcan, toplantıda, ikili ticarette dengenin saÄŸlanması ve yerel paraların kullanımının artırılması gerektiÄŸini kaydetti.

Toplantıda, Kovid-19 sebebiyle çalışmaları ertelenen Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 17. Dönem Toplantısı’nın bu yılın son çeyreÄŸinde St. Petersburg’da yapılması, salgının seyrine göre ise video konferans yöntemiyle gerçekleÅŸtirilmesi hususunda anlaÅŸma saÄŸlandı.

KEK bünyesindeki Ticaret, Yatırım ve Bölgesel Ä°ÅŸbirliÄŸi, Enerji, UlaÅŸtırma çalışma gruplarının toplantılarının haziran ayında tamamlanması, diÄŸer çalışma gruplarının da aÄŸustosa kadar çalışmalarını bitirerek KEK eÅŸ baÅŸkanlarına sunulmak üzere somut çözüm önerileri ve çalışma takvimleri geliÅŸtirilmesi hususunda mutabık kalındı.

Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 2019’da 4,1 milyar dolar, bu ülkeden ithalatı ise 23,1 milyar dolar olarak gerçekleÅŸmiÅŸti.

Bu yılın 4 aylık döneminde ise Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 7,5 artarak 1,3 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde Rusya’dan ithalat ise yüzde 13,8 azalarak 6,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. 

Türk müteahhitlik firmaları bugüne kadar Rusya’da toplam 79,7 milyar dolar deÄŸerinde 2 bin 28 proje üstlendi. Rus firmalarının Türkiye’deki doÄŸrudan yatırımları yaklaşık 6,2 milyar dolar iken, bu ülkede Türk firmalarının doÄŸrudan yatırımları 1 milyar doları aÅŸmış bulunuyor. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Petrol devleri büyük zararda

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.