27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Vergi gelirlerinin yüzde 30’u gümrüklerde toplanıyor

Gümrük idarelerinde işlem gören ihracat beyannamesi sayısı geçen yıl 4,9 milyonu bulurken 11,2 milyon araç ve 130,4 milyon yolcunun işlemleri tamamlandı.

Ticaret Bakanlığından edindiÄŸi bilgiye göre, her yıl 26 Ocak’ta, o zamanki adıyla Gümrük Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyinin (Dünya Gümrük Örgütü) ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 gününü hatırlamak ve toplumda gümrüklerin iÅŸleyiÅŸine iliÅŸkin farkındalık oluÅŸturmak amacıyla “Dünya Gümrük Günü” kutlanıyor.

Türkiye’nin 1953 yılında kurucu üye olarak katıldığı Gümrük Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi, 1994’ten bu yana Dünya Gümrük Örgütü çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bu yapı, dünya ticaretinin yüzde 98’ini temsil eden 184 ülkenin gümrük idaresini bir araya getirirken bu yönüyle gümrük uygulamaları açısından küresel düzeyde temel ilke ve kuralları belirliyor.

Dünya Gümrük Örgütü tarafından 2023 yılı teması, geleceÄŸin gümrük çalışanlarını destekleme, bilgi paylaşımını teÅŸvik etme ve küresel gümrük topluluÄŸuna aidiyet duygusunu artırma çabalarına atıfla “Gelecek Nesli YetiÅŸtirmek” olarak belirlendi. Tema kapsamında gümrüklerde planlı, tutarlı ve koordineli ÅŸekilde çalışılması, yeni neslin güçlendirilmesi, haklarının korunması ile performansının iyileÅŸtirilmesi öne çıkıyor.

Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı, gümrüklerde bilgi teknolojilerinin desteklendiği sistematik bir yaklaşımın geliştirilmesine, verilerin analizler yoluyla elde edilmesine, bilgi üretimi ve paylaşımını teşvik eden bütüncül bilgi yönetim sisteminin benimsenmesine, çalışmaların uzmanlık ve etik değerler üzerine kurulmasına önem veriyor.

Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11,4 büyüyerek, son 50 yıldaki en yüksek büyümesine ulaşıp, 2022’nin 9 ayında da yüzde 6,2’lik büyüme performansı sergilerken gümrük idareleri de tedarik zincirinin sürdürülmesinde önemli rol oynadı.

Vergi gelirlerinin yüzde 30’u gümrüklerde toplanıyor

Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 30’unun tahsil edildiÄŸi gümrüklerde, mümkün olan en ileri seviyede hizmet sunabilmek için önemli teknolojik yatırımlar yapılırken dijitalleÅŸme ile gümrük iÅŸlemleri basitleÅŸtirilerek bürokrasi azaltılıyor.

Gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan BİLGE Sistemi gibi gümrük uygulamaları, kullanıcı dostu biçimde geliştirilerek beyanname süreçlerinin önemli ölçüde kısaltılmasını sağlıyor.

Geçen yıl gümrük idarelerinde işlem gören ihracat beyannamesi sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,05 artarak 4,9 milyonu aştı. Bu dönemde, yaklaşık 11,2 milyon araç ve 130,4 milyon yolcunun işlemleri de tamamlandı.

POS cihazıyla tahsilat başladı

Gümrüklerin fiziksel altyapısı ve teknik kapasitesi de güçlendiriliyor. Bu doÄŸrultuda Türkgözü, Gürbulak, Pazarkule, Ãœzümlü, Zeytin Dalı ve Ceylanpınar gümrük kapılarının modernizasyon çalışmaları devam ediyor. Geçen yıl Balıkesir ve Nizip gümrük müdürlükleri faaliyete geçerken gelecek süreçte Çukurova Havalimanı Gümrük Müdürlüğünün hizmete açılması planlanıyor. En son kurulan MarmaraereÄŸlisi Müdürlüğü ile gümrük müdürlüğü sayısı 168’e çıktı.

Sayısı 8’e ulaÅŸan gümrük laboratuvarlarında “uluslararası geçerliliÄŸi olan akredite metot sayısı” 136’dan 159’a yükseldi. “YetkilendirilmiÅŸ yükümlü uygulaması”ndan yararlanan firma sayısı 670’e ulaÅŸtı.

Ayrıca, yolcu ve tır çıkış tescil peronlarında POS cihazları aracılığıyla tahsilat uygulaması başlatıldı.

Gümrüklerde küresel alanda yeni nesil teknolojilere bağlı gelişmeler Bakanlıkça yapılan çeşitli yatırımlarla yakından takip ediliyor. Bilgi üretimi ve standartlar geliştirme konularında Dünya Gümrük Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşların çalışmalarına katkı sağlanıyor.

Bakanlık, bu alanlarda yoğun eğitim faaliyetleri yürütürken dijital eğitime en hızlı adapte olan kurumlar arasında yer aldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

26 Ocak Dünya Gümrük Günü Kutlu Olsun

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.