23 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Özge Comba Alkış
Uludağ Üniversitesi İİBF İktisat Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Derya Hekim ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızım ikinci bölümünde bu kez Gümrük Birliğini ve yatırımcıların neden Türkiye’den gitmeye başladığını konuştuk.
Türkiye’nin jeopolitik konumunu kullanması gerektiğinin altını çizen Hekim; yatırımcıların Türkiye’ye getirilmesi noktasında Gümrük Birliği’nin önemine ve yabancı yatırımcıların belirsizlikten hoşlanmadığına dikkat çekti.
İşte Türkiye’nin yabancı ülkelerle olan ekonomi ilişkisini akademik yönden değerlendiren Doç. Dr. Hekim ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ayrıntıları;
VOLKSWAGENİ KAYBETTİK
Türkiye’nin tedarik zincirinde yer alabilmesi için büyük üreticileri ülkemize çekmek gerektiğinin altını çizen Hekim; “Örneğin Volkswagen’i kaybettik. Volkswagen 1 milyar euroluk yatırım için Volkswagen Turkey Otomotiv San. AŞ.’yi kurmuştu. Manisa’da 300 bin araç kapasiteli olarak kurulacak tesisin 4 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyordu. Ancak Covid 19 Krizinin başında pandemi bahane gösterilerek bu yatırım Slovakya’ya kaydırıldı. Yabancı yatırımlar belirsizlikten hoşlanmıyor. Özellikle yeşil saha yatırımları önemli bir batık maliyet içeriyor ve bunların geri döndürülmesi zor. Belirsizliği azaltmak için yatırım anlaşmaları işe yarayabilir. Bu yatırım yapacak çok uluslu şirketin öngördüğü bazı riskleri azaltacaktır.
GÜMRÜK BİRLİĞİ “YATIRIM” İÇERMİYOR
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin yatırımları içermediğne dikkat çeken Hekim; “Gümrük birliğinin güncellenmesinde bu konu gündeme alınacaktır. İngiltere ile en son imzaladığımız bir STA (Serbest Ticaret Anlaşması) var. Ama bu anlaşmada gümrük birliği hükümlerini içeriyor. İngiltere ile STA’nın genişletilip yatırımları içerme niyeti söz konusu. Bu süreci hızlandırmalıyız. Bu anlaşmalarla birlikte yatırımları cazip hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.
NAVLUN VE KONTEYNER KRİZİ
Ticaretin bir anda durma noktasındayken aniden hızlandığını belirten Doç. Dr. Hekim şöyle konuştu; “Bütün ülkelerin bu nedenle çok hızlı büyüyeceği söyleniyor. IMF’ye göre Türkiye’nin 2021 yılında yüzde 6 büyümesi öngörülüyor. Ticaret hızlı olduğu için konteyner yetişmiyor. Maliyetlerin yükselmesini bırakın konteyner bulunamıyor. Tüm bunların sonucunda üretimin maliyeti dünyada arttı. Hatta daha da artarak enflasyonu daha da tetikleyeceğine dair bir işaret olarak da görebiliriz.”
TÜRKİYE NE YAPACAK?
Tüm bunların karşısında Türkiye ne yapacak? sorusuna Doç. Dr. Hekim; “Türkiye bu durumda yakınlığının ve jeopolitik noktada olmasının avantajlarını kullanabilir. Eğer konteyner krizi daha da büyüyecek olursa, maliyetler artarsa, karayolu taşımacılığında da Türkiye’nin önü açılabilir” şeklinde yanıt verdi.
DIŞ TİCARETTE YAPISAL PROBLEM VAR
Çok güçlü ihracat potansiyelimiz ve ihracatçılarımız olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Hekim; “Bu anlamda elimizin güçlü olduğunu düşünüyorum ama ithalat ve ihracatta maalesef yapısal bir problemimiz var. Bizim ithalatımız zorunlu ürünlerden oluşuyor. Yani fiyat elastikiyeti düşük ürünler. Fiyat yükselse de biz bu ürünleri almak zorunda kalıyoruz (ara malları, enerji). Ama ihracatımız öyle değil. Yani bizim ihracatımız arttığında ithalatımız da artıyor. İhracat yapabilmek için maalesef ithalat yapmak durumunda kalıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. Ama Türk ihracatçısının rekabet gücü olduğuna inanıyorum” dedi.
UZUN VADELİ ÖNLEMLER
İhracat ve ithalattaki yapısal bozukluğun çözülmesi için uzun vadede önlemler alınmasının şart olduğunu vurgulan Doç. Dr. Hekim şu ifadeleri kullandı; “İthal ara malı zorunluluğundan kurtulmamız gerekiyor. Tabi bunlar uzun vadede olacak şeyler, kısa vadede sonuç yaratmaz. Ama uzun vade için de geç kalmamak lazım ki bir an önce başlasın.”
REKABET SADECE “KUR”LA OLMAZ
Şu anda TL’nin değersiz olmasının rekabet edebilirlik anlamında elimizi kolaylaştırdığını söyleyen Doç. Dr. Hekim;” Ama bunun yanında maliyetlerimizin yüksek olması da rekabetimizi azaltıyor. İhracatçıların aynı zamanda yüksek kurdan dolayı maliyetleri de artıyor. Burda kurun çok yükselmesinin bir defalık bir kazancı olabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden ihracatçılar kurun yükselmesini istemiyor, istikrarlı kalmasını istiyorlar. Kur istikrarlı olursa onların rekabet edebilecekleri alanlar daha fazla olacak. İşgücü maliyetimiz dolar bazında çok düştü, ama bir taraftan enerji, hammadde maliyetleri çok arttı. Bazı hammaddeler bulunamıyor. İhracatçıların teşvik sistemleri devreye sokularak ellerinin rahatlatılması gerekiyor. Sadece kurdan rekabetçilik beklemek çok yanlış olur” şeklinde konuştu.
Rekabet.net
Türkiye Tedarik Üretim Merkezi Olabilir mi? Enflasyon düşecek mi?
2025’in ilk faiz kararı borsa ve doları hareketlendirdi
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı
Çalışan annelere 21 bin liraya kadar bakıcı desteği
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
2025’in ilk faiz kararı borsa ve doları hareketlendirdi
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı
Çalışan annelere 21 bin liraya kadar bakıcı desteği
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir