28 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Yılın son faiz kararı açıklandı!

Merkez Bankası, yılın son toplantısında politika faizini beklendiği gibi yüzde 9'da sabit bıraktı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısını gerçekleştirdi.

Merkez Bankası, beklentiler doÄŸrultusunda politika faizini yüzde 9’da sabit bıraktı. Ekonomistler de faizin sabit kalmasını bekliyordu.

BU YIL 5 PUAN Ä°NDÄ°RÄ°M

Bu yıl faizde üst üste dört kez indirime giden Merkez Bankası, önceki toplantıda faiz indirim sürecinin sonlandırıldığını açıklamıştı.

Merkez, aÄŸustos, eylül, ekim ve kasım toplantılarında toplam 5 puanlık indirim gerçekleÅŸtirdi. Politika faizi yüzde 14’ten yüzde 9’a çekildi. Politika faizi böylece Eylül 2020’den bu yana ilk kez tek haneye inmiÅŸti.

Para Politikası Kurulu’ndan yapılan açıklamada ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Açıklanan öncü veriler sürmekte olan jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile geliÅŸmiÅŸ ülke ekonomilerinde resesyona dair endiÅŸelerin devam ettiÄŸine iÅŸaret etmektedir. Türkiye’nin geliÅŸtirdiÄŸi stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda baÅŸta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ãœlkeler arasında farklılaÅŸan iktisadi görünüme baÄŸlı olarak geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletiÅŸimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliÅŸtirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. Ayrıca finansal piyasalar, artan durgunluk risklerine karşı faiz artışı yapan merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaya baÅŸlamıştır.

2022’nin ilk üç çeyreÄŸinde güçlü bir büyüme gerçekleÅŸmiÅŸtir. Yılın son çeyreÄŸine dair öncü göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaÅŸlama eÄŸiliminin sürdüğüne iÅŸaret etmektedir. Bununla birlikte, imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin ÅŸimdilik sınırlı düzeyde kaldığı görülmektedir. Ä°stihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduÄŸu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileÅŸenlerin payı artarken, turizmin cari iÅŸlemler dengesine beklentileri aÅŸan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari iÅŸlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve eriÅŸilen finansman kaynaklarının amacına uygun ÅŸekilde iktisadi faaliyet ile buluÅŸması yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliÄŸini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları baÅŸta olmak üzere tüm politika araç setini liralaÅŸma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Uygulanacak politikalar aralık ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edilecektir.

Enflasyonda gözlenen yükseliÅŸte; jeopolitik geliÅŸmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluÅŸumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluÅŸturduÄŸu güçlü negatif arz ÅŸokları etkili olmuÅŸtur. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin baÅŸlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koÅŸulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi ile arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliÄŸi açısından finansal koÅŸulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiÅŸtir. Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe iliÅŸkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduÄŸunu deÄŸerlendirmiÅŸtir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir ÅŸekilde kurumsallaÅŸması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiÅŸ liralaÅŸmayı teÅŸvik eden geniÅŸ kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. DeÄŸerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliÄŸinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe iÅŸaret eden güçlü göstergeler oluÅŸana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaÅŸma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde saÄŸlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eÄŸiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının saÄŸlıklı ve sürdürülebilir bir ÅŸekilde devamı için uygun zemin oluÅŸacaktır.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Benzine zam geliyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.