28 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Dolandırıcıların yeni tuzağı: PTT

PTT AŞ, son zamanlarda posta dağıtım personeli kılığında dolandırıcılık yapmaya çalışan kişilere karşı vatandaşları uyardı...

PTT AŞ, vatandaşları, posta dağıtım personeli kılığında dolandırıcılık yapmaya çalışan kişiler konusunda uyardı.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı’na baÄŸlı PTT AÅž’den yapılan açıklamada, ÅŸirketin adı kullanılarak çeÅŸitli dolandırıcılık giriÅŸimlerinin gerçekleÅŸtirildiÄŸi bildirildi.

Åžirket adı ve logosu kullanılarak vatandaÅŸların cep telefonlarına gönderilen sahte SMS ve e-postalardaki zararlı linklerle, banka ve kredi kartı ile kiÅŸisel bilgilerin ele geçirilmeye çalışıldığının tespit edildiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, “Mesajlarda borcu olduÄŸu belirtilen kiÅŸiden iletilen linke tıklaması, açılan ekranda kimlik numarası ve araç plakasını yazması istenmektedir. Daha sonra sahte borç bakiyesi gösterilerek sözde borcun kredi kartıyla ödenmesi talep ediliyor. Borcun ödenmemesi durumundaysa kiÅŸilere cezai yaptırım uygulanacağı söyleniyor.” ifadesine yer verildi.

SMS ve e-postayla yapılan diÄŸer dolandırıcılık yönteminde ise “kargo gönderi takibi” adı altında vatandaÅŸların banka bilgilerine ulaşılmaya çalışıldığına dikkati çekilen açıklamada, kiÅŸinin cep telefonuna ya da e-postasına gelen sahte kargo mesajında “Koliniz yanlış adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiÅŸtir. Tekrar gönderilmesi için lütfen adresinizi güncelleyin” veya “Gümrük vergilerinin ödenmemesi nedeniyle paketiniz 24.01.2024 tarihinde teslim edilememiÅŸtir” gibi ifadelere yer verildiÄŸi aktarıldı.

Açıklamada, bu ve benzeri mesajlardaki linke tıklandığında ise kullanıcıların adres bilgilerini güncellemeleri gerektiği ve paketin gönderimi bahane edilerek ücret talep edildiği belirtilirken, bir sonraki adımda da kişinin kart bilgilerinin girilmesinin istendiği ve bu işlemlerin ardından dolandırıcıların vatandaşların banka hesaplarından başka hesaplara para aktardığının tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada, son zamanlarda yeni bir dolandırıcılık yönteminin ortaya çıktığına iÅŸaret edilirken, “PTT AÅž posta dağıtım personeli kılığında vatandaÅŸları dolandırmaya çalışan kiÅŸiler olduÄŸu tespit edildi. Bu kiÅŸiler, vatandaÅŸların evlerine giderek posta veya kargo teslim ediyor ve gönderinin teslim alındığına dair belge imzalatıyor. Ä°mza atılan bu belgeler senet, vekaletname gibi resmi evraklardan oluÅŸuyor. Ä°mza atılan belgeleri de kiÅŸinin üzerine kayıtlı varlıkları satmak gibi birçok alanda kullanıyorlar.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

HUKUKİ SÜREÇ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinin vatandaÅŸların PTT’ye duyduÄŸu güveni suistimal ettiÄŸinin belirtildiÄŸi açıklamada, ÅŸirketin dağıtımla görevli personelinin, gönderileri vatandaÅŸlara resmi kurum kıyafeti ve genellikle el terminaliyle ulaÅŸtırdığına dikkati çekildi.

Açıklamada, ÅŸirketin, kargo bekleyen alıcının cep telefonuna doÄŸrudan PTT adıyla SMS gönderdiÄŸi vurgulanarak, “Uzantısı ‘www.ptt.gov.tr’ olmayan internet sitesi linklerinin dışında iletilen herhangi bir link veya baÄŸlantı adresinin PTT tarafından gönderilmediÄŸinin bilinmesi gerekmektedir. VatandaÅŸlarımızın beklemedikleri ancak kendilerine getirilen gönderilere karşı teslimat sırasında temkinli olmasını ve dolandırıcılık şüphesi taşıyan kiÅŸi veya kiÅŸileri yetkili mercilere ihbar etmesini önemle rica ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

PTT AÅž’nin dolandırıcılık giriÅŸimlerini önlemek adına yasal giriÅŸimlerde bulunduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

-Şirketimiz, tespitlerimiz ve gelen şikayetler doğrultusunda üzerine düşeni yaparak, dolandırıcılık eylemlerinde kullanıldığı belirlenen sahte internet adreslerinin erişime engellemesi için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezine ivedilikle bildirmektedir.

-PTT AŞ, ayrıca dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunan kişilerin gerekli cezayı almaları konusunda hukuki süreci yakından takip etmektedir.

– MaÄŸduriyet yaÅŸatan bu dolandırıcılık giriÅŸimlerine karşı vatandaÅŸların daha dikkatli olmasını, hizmetlerimizden yararlanırken sadece ÅŸirketimizin resmi internet sitesi olan ‘www.ptt.gov.tr’ ve sosyal medya hesapları dışında hiçbir kaynaktan gelen bilgilere itibar etmemesini rica ederiz.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dolar ve euroda yeni zirve

HIZLI YORUM YAP