17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Dolar/TL 32 seviyesinde

Dolar/TL kuru yeni haftanın ilk gününde 32 seviyesinde seyrederken TCMB, bankaları tahvil alımına zorlayan uygulamalara son veriyor.

Dolar/TL, TL’nin artan faiz getirisi ve bayram öncesi artan TL talebiyle 32 seviyesinde iÅŸlem görmeye devam ediyor.

Türkiye’de piyasalar bu hafta bugün tam, yarın yarım gün açık kalacak.

Merkez Bankası (TCMB) hafta sonu yaptığı düzenlemelerle, genel seçim öncesi uygulanan politikaların regülasyon bazında sembolü olan menkul kıymet tesisi uygulamasına son vereceğini açıkladı.

Yükümlülüklere uygulanan menkul kıymet tesis oranını yüzde 4’ten yüzde 1’e indirdi. Kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulaması ise kaldırıldı.

Menkul kıymet düzenlemeleri, bankaları uzun vadeli Hazine tahvilini enflasyonun çok altında bir getiri ile almaya zorladığı için genel seçim öncesinde eleÅŸtirilerin odağında yer alıyordu. Ä°ÅŸlemciler deÄŸiÅŸiklikle, tahvil piyasasındaki kamu kontrollü yapının ve TCMB’nin Hazine tahvili üzerindeki regülasyon ile saÄŸlanan kontrolünün de son bulacağına dikkat çekiyorlar. Ä°ÅŸlemcilere göre uygulamanın bugün devrede olan oranları ise tahvil faizlerinde geçen yıldan beri yaÅŸanan artışlarla “sembolik” kaldı.

TCMB ayrıca döviz dönüşümlü KKM’de yurtiçi yerleÅŸik gerçek kiÅŸiler için 31 Mart’ta uzattı. Kredi kartında aylık azami akdi faiz ise yüzde 4,25’e yükseltildi.

BAYRAM ÖNCESİ TL TALEBİ ARTTI

Bayram tatili öncesi lokallerin artan TL ihtiyacı ve seçim öncesi dövize geçenlerin bir kısmının TL’ye yönelmesi dolar/TL’de nadir görülen aÅŸağı yönlü baskının nedenleri arasında yer aldı. Faiz artışlarıyla beraber gelen TL mevduat getirisi de dövize ilgiyi azaltan bir baÅŸka unsur.

Kurumsalların 3 milyar dolarlık satışı ile iki hafta önce sürpriz faiz artışı ile başlayan sürece geçen hafta lokal yabancı yatırımcı ve lokal bireyler de dahil oldu.

Ä°ÅŸlemciler TL’nin cazibesi sayesinde döviz piyasadaki yıllardır süren TL aleyhine dengenin deÄŸiÅŸmesi ve en az yaz sonuna kadar TCMB rezervlerine pozitif katkının devam edeceÄŸi yönünde kanaat belirttiler.

Artan bu döviz arzıyla birlikte TCMB’nin Aralık sonundan bu yana döviz satışlarıyla gerileyen rezervlerinin de artık toparlanmaya baÅŸlayacağı düşünülüyor. Bankacıların sık frekanslı verilerden yaptıkları hesaplamalara göre Salı günü itibarıyla TCMB’nin günlük döviz alımı 1 milyar doların üzerine çıktı.

DOLAR KURUNDA SON DURUM

Dolar/TL yerel seçim öncesi son işlem gününü 32.3950 seviyesinden tamamlamıştı. Kur bu sabah güne 31,95 civarında başladı ancak sonrasında 32 seviyesine geldi.

TL, dolar karşısında Mart ayında yüzde 3.5, ilk çeyrekte ise yaklaşık yüzde 9 deÄŸer kaybetti. TL, Nisan ayının ilk haftasında ise yüzde 1,4 deÄŸer kazandı. Eylül 2023’ten beri dolar/TL nadir aÅŸağı yönlü baskılar haricinde her gün sınırlı bir yükseliÅŸ yaÅŸanıyordu.

Son günlerde yaÅŸanan harekete raÄŸmen bankacıların genel beklentisi dolar/TL’de yükseliÅŸin kademeli olarak yıl sonunda 40 seviyesine doÄŸru devam edeceÄŸi yönünde. Bu TL’nin nominal olarak dolar karşısında deÄŸer kaybetmesi anlamına geliyor. Ancak TL’nin enflasyon altında deÄŸer kaybı reel bir deÄŸer kazancı yaÅŸanacağına da iÅŸaret ediyor. TCMB ise TL’deki reel deÄŸer kazancından memnun olduÄŸu mesajı veriyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altın fiyatlarında tarihi rekor

HIZLI YORUM YAP