26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Girişimcilik dünyası bir merkezde buluşuyor

Bursa’da girişimcilik, e-ticaret, finansal plan ve pazar araştırmaları konusunda kahve fiyatına eğitim alabileceğinizi biliyor musunuz? Üstelik bu eğitimler alanında üst düzey yetkililer tarafından verilirse daha da faydalı olur dediğinizi duyar gibiyiz… İşte böyle bir oluşumu Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi/ URTEB Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Derya Hekim, ortağı Endüstri Mühendisi Engin Alemdar ile birlikte gerçekleştirdi. Bursa’da büyük bir açığı kapatan ikili Opinyu.hosue’ girişimcilikle ilgilenen tüm meraklıları bekliyor.

Özge Comba Alkış

İnsanlara doğru bilgiyi yaymak adına kurulan, opinyu.com entelektüel dijital içerik platformu olarak kuruldu. İçeriklerde akademisyenler ya da sektörde uzman kişiler deneyimlerini, hayat görüşlerini ve vizyonlarını paylaşıyor. Aynı zamanda uygulamaya dönük tavsiyeler de veriyor. Ancak bu platform çok kısa bir zaman içinde fiziksel bir mekana da dönüştü. Şimdilerde girişimciler, e- ticaret, pazarlama, yatırım gibi konularda Opinyu.house’a giderek, eğitimlere katılıyor ve yol haritasını belirliyor.

Biz de Rekabet.net olarak buraya bir ziyaret gerçekleştirdik. Detayları Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi / URTEB (Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Derya Hekim’den dinledik… İşte o keyifli röportajımız…

“FİKİR EVİ”

KAFEDEN BAHSEDELİM OPİNYUNUN ANLAMI NEDİR?

“Opinyu fikir demek yani fikirden türettiğimiz bir şey. Malum internette şuan da çok fazla bilgi kirliliği var. Yani doğrulanmamış bilgi çok fazla var. Bizimde en önemli yarattığımız değer bilgiyi insanlara yaymak. Biz opinyu’yla bilgiyi insanlara süzgeçten geçirilmiş; alanında uzman kişilerin bilgilerini ortak bir blog alanı sunarak oluşturduk. Burada önemli kriterimiz şöyle; yani bu konuda gerçekten yetkinliği olan insanların bir şeyler yazdığı blog ortaklığı. Bu işe gönül vermiş; örneğin ben akademisyenim ekonomi alanında yazıyorum. Aynı zamanda URTEB Yönetim Kurulu Üyesi/Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ve eşi Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz da yönetim alanında yazıyor. Bunun yanı sıra sosyal birtakım STK’larda yöneticilik yapmış alanında uzman kişiler olarak yer alıyorlar.”

“POTANSİYEL VAR AMA…”

NEDEN GİRİŞİMCİLİK?

“Opinyu olarak girişimciliğe çok önem veriyoruz. Çünkü girişimcilik ekosisteminin gelişmesiyle birlikte, Türkiye’nin ihtiyacı olan teknolojik gelişme ve aslında istihdam sorununu bunların hepsinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir potansiyel olduğunu ve bu potansiyelin doğru düzgün değerlendirilemediğini düşünüyoruz. Özellikle girişimcilik ekosistemi genel olarak İstanbul civarında gelişiyor. Halbuki Bursa’da da çok ciddi bir potansiyel var. Bursa bir sanayi şehri aynı zamanda üniversitelerimiz var, sanayi ve ticaret odalarımız var. Biz bu potansiyeli bir araya getirecek sinerji yaratacak bir fiziksel mekana ihtiyaç duyduğumuzu farkettik. Sonrasında da 17 Kasım 2021 burayı açtık.”

HEM ÇALIŞMA HEM EĞİTİM

PEKİ BURADA SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

“Gündüzleri çalışma alanı akşamları toplantı etkinlik seminer alanı olarak çalışmaktayız. Tabi bizler de buradayız. Sorulacak sorular oluyor, cevaplandırıyoruz, yardımcı oluyoruz. Çoğunlukla girişimcilere yönelik (ama girişimci olmak zorunda da değil) finansal plan, pazar araştırması bunlar nasıl yapılır, iş planı nasıl hazırlanır? gibi birtakım eğitimler veriyoruz. Kendi bilgilerimizi de paylaşıyoruz. Mesela Türkiye ekonomisinde 2023’te ne olacak, finansal politika nasıl ilerleyecek, enflasyon nasıl olacak? gibi konuları da burada tartışabiliyoruz. Bunun yanı sıra dışardan gelip burada etkinlik yapmak isteyenlere de açığız. Gelecek olanlar kendi kitleleriyle de gelebilir. Bizim kitlemizle de olabilir. Bu şekilde bir etkinlik alanı düzenledik.”

KULUÇKA MERKEZİ

BURSA’DA YA DA TÜRKİYE’DE BİR ÖRNEĞİ VAR MI?

“Hayır böyle bir örneği yok. İlk defa kurduğumuz bir model. Hatta İstanbul ve Ankara’dan franchising almak isteyen var. Çalışma alanıyla kuluçka merkezi arasında bir yer de diyebiliriz.”

BU KADAR KISA SÜREDE BU KADAR TANINIR HALE NASIL GELDİNİZ?

“İlk defa böyle bir model olarak karşımıza çıkması ve öğrenciler arasında etkileşimin fazla olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Girişimcilik ekosistemi maalesef ki İstanbul merkezli. Burada ki girişimcilik ekosisteminde ki insanlar sürekli İstanbul’a gidemedikleri için birbirleriyle çok fazla etkileşim kuramıyorlar. Girişimcilik dünyası böyle bir şeydir. Bu insanlar ne kadar birbirleriyle etkileşim halinde olurlarsa o kadar hızlanıyor süreç. Belki yeni ortaklıklar, yeni takım oluşturmak gibi katkıları oluyor. Biz sektörden kendi çevremizi opinyu house ile bir araya getirmiş olduk. Aslında networking yapıyoruz. Hepimizin ayrı bir networkü var hepsini burada ortak hale getiriyoruz. Böylece onlarda kendilerine yeni bir network oluşturabiliyor.”

E-ticaretten, pazar araştırmasına…

KONU BAŞLIKLARINA BAKTIĞIMIZ ZAMAN HANGİ KONULAR ÖN PLANA ÇIKIYOR?

“Bizim öyle katı bir sınırlamamız yok. Ama genellikle girişimcilerin kullanabileceği temel eğitimler bunun dışında her şey olabilir. E-ticareti örnek verebiliriz. Amazon özellikle çok oluyor. E-ticaretle de ilgili seminerlerimiz oldu, eğitimlerimize katıldı öğrencilerimiz. Çünkü onlarda kendi kitlelerine ulaşıp bilgi aktarabilmek için bir yer fiziksel mekan arıyorlardı. Biz de buna ön ayak olduk.”

MESELA BİR GİRİŞİMCİ GELİYOR BURAYA ANLATIYOR, ONU DİNLEYENLER ONDAN NE ALIYOR VE SONRASINDA NE OLUYOR?

“Bir girişimci buraya eğitimleri dinlemeye ya da sorular sormaya geliyor. Başvuru vs durumları yok. Sadece eğitime katılıyor. Fikirlerini danışıyorlar. Bizde gerçeğe dönüştürülecek bir fikirse diğer CS Startup şirketimizde eğitime alıyoruz. Faaliyete bu şirketimizde devam ediyoruz. Burası onlar için fikirlerini gerçekleştirmek istemelerinde bir basamak görevi görüyor.”

Röportajın diğer kısmında da Opinyu.hosue’un diğer ortağı Engin Alemdar ile konuştuk.

ENGİN ALEMDAR KİMDİR?

“Endüstri Mühendisiyim. Yaklaşık 20 yıldır da girişimcilik ekosisteminin içerisindeyim. Bir sanayiciyim aynı zamanda. Derya Hekim’le yollarımız kesişti. Önce birlikte kitle fonu adlı bir platform kurduk. Başarılı olamadık kapattık. Sonrasında oluşturduğumuz bu kitleyi kaybetmek istemeyip opinyu.house’u kurduk. Sürecimiz bu şekilde başladı. Umduğumuzdan iyi bir karşılık bulduk”

“PARA KAZANABİLİR HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

BU FİKİRLER NEYE YOL AÇIYOR?

“Ben zaten yaklaşık 10 yıldır Startup’lara yatırım yapıyorum. Sadece parasal yatırım değil bir taraftan da kendi donanım ve bilgimle de yapıyorum. Hatırı sayılır bir network’üm var. Dolayısıyla burada başlayıp bizimle kol kola giren arkadaşları önce süzgeçten geçirip daha sonra projelerini iş fikirlerini tamamen olgunlaştırıp, pazara da beraber çıkıp gerekirse yatırımcı eşleştirmelerini de yapıyoruz. Sonuca yönelik çalışıyoruz. Para kazanabilir hale getirmemiz lazım. Bu yüzden çok seçici davranıyoruz. Biraz finansal tecrübesi olan, daha önce satış yapmış olan deneyimli arkadaşlarla çalışma gayreti içerisindeyiz.”

Rekabet.net

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Gübre Fiyatlarındaki Artış Üreticiyi Durdurdu”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.