29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Hazır giyimde etiketler yüzde 60 zamlanacak”

Ekonomideki dalgalanmayı ve arka arkaya gelen zam haberlerini takip etmekte zorlanan vatandaşa bir kötü haber de hazır giyim sektöründen geldi. Rekabet.net’e konuşan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya; “Pamuk ipliği bulamıyoruz. Yeni yılla birlikte etiketlere yüzde 60’ya yakın zam gelecek” dedi.

Özge Comba Alkış

2021 yılının sonuna yaklaşırken hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de tehlike çanları çalmaya başladı. Hammadde bulmada sıkıntı çeken sektör, navlun ve lojistik maliyetlerindeki artışla daha da çıkmaza girdi. Tüm bunlara ek olarak, daha önce hammadde ödemesini vadeli yapabilen sektör, artık ödemelerini peşin yapmak durumunda kaldı.

 Türkiye Giyim Sanayicileri Deneği Başkanı Ramazan Kaya’ya göre tekstil ürünlerine önümüzdeki günlerde çok büyük bir zam gelecek…

İşte Kaya’nın sektöre yönelik açıklamaları…

“FİYATLAR GÜNLÜK DEĞİŞİYOR”

Hazır giyim ve konfeksiyonda ham madde tedariki ile ilgili sorun devam ediyor mu?

“Dünyada üretimdeki artışa paralel olarak emtia ve hammaddeye yoğun bir talep var. Arzın talebi karşılayamamasının yanı sıra, tedarik zincirindeki kırılma, navlun ve lojistik maliyetleri ham madde sıkıntısının daha çok hissedilmesine neden oluyor. Ham madde tedarikinde küresel ölçekte yaşanan sorunu döviz kurlarındaki artış nedeniyle Türkiye’de daha fazla hissediyoruz. En çok pamuk ipliği konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Ham madde fiyatları neredeyse günlük değişiyor. Eskiden vadeli çalışabilirken artık ihtiyacımız olan hammaddenin ödemesini peşin yapmak durumunda kalıyoruz. Parayı peşin ödesek bile hammadde tedarikinde gecikmeler yaşıyoruz.”

“YÜZDE 50 FİYAT ARTIŞI”

Ortalama bir oran söylemek gerekirse hazır giyim sektörünün en çok kullandığı ham madde ve ara malların maliyetleri ne kadar arttı?

“Son bir yıla baktığımızda bu hammadde ve ara malların fiyatlarında dolar bazında ortalama yüzde 50 düzeyinde artış olduğunu söyleyebilirim.”

“REKABET GÜCÜMÜZ ZAYIFLIYOR”

Ham madde sıkıntısı sektörde ne gibi sorunlara neden oluyor?

“Türk hazır giyim sektörü pandemi sürecinde rakiplerine göre pozitif ayrıştı. Ancak hammadde maliyetleri nedeniyle fiyat tutturamama riski ile karşı karşıyayız. Eğer soruna kısa vadede çözüm üretemezsek rekabet gücümüz zayıflayacak ve konjonktürel olarak ülkemize dönen siparişleri kaçırma riski ile karşı karşıya kalacağız. Hammadde temininde yaşanan sorunlar nedeniyle termin süremiz uzuyor. Bu da ‘hız’ avantajımızı kaybetmemize, rekabet gücümüzün zayıflamasına neden oluyor”

“EK VERGİLERİN KALDIRILMASI İSTİYORUZ”

 Hammadde ile ilgili krizin çözümü için ne yapılması gerekiyor?

“Bizim hammaddeye içeriden veya ithalat yaparak hızlı ve doğru bir fiyatla ulaşmamız gerekiyor. Müşterilerimizin talep ettiği ürünlerin bir kısmı Türkiye’de üretilmiyor. İstedikleri ürünü üretebilmemiz için ara mamül ithalatı yapmamız gerekiyor. Söz konusu ara mamüllerde vergi ve anti damping vergisiyle karşı karşıya kaldığımızda ürünün maliyeti arttığından ihracat fiyatımız yükseliyor. Rekabet gücümüzü kıran bu ek vergilerin bir yıllık dönem için kaldırılmasını talep ediyoruz. Bize çözüm olarak önerdikleri Dahilde İşleme Belgesi ciddi bir proses gerektirdiği için takip ve organizasyonunu yapmak çok zor. Çözüm olarak ihracatın belli bir oranı kadar iplik veya kumaş ithalatına izni verilmesini öneriyoruz.”

 “ETİKETLERE YÜZDE 60 ZAM”

 “Hammadde maliyetlerindeki artışın tüketiciye yansıması nasıl oldu?

“Maliyetlerdeki artışın tüketiciye esas yansımalarını yeni sezon ürünleri raflara çıktığında göreceğiz. 2022’de hazır giyim fiyatlarında yıllık bazda en az yüzde 50- 60 düzeyinde artış olacağını söyleyebilirim. İhracatta ise birim fiyatların yüzde 20 düzeyinde artacağını öngörüyorum. Haziran 2022’den önce bir normalleşme olabileceğini düşünmüyorum.”

 “YEŞİL DÖNÜŞÜMDE DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Türkiye’nin imzasını attığı Paris anlaşması ve Yeşil Mutabakat ile ilgili görüşleriniz nedir? Sektörünüz bu konuda neler yapacak?

Türk hazır giyim sektörü ihracatının yüzde 65’e yakın bölümünü AB ülkelerine yapıyor. Dolayısı ile özellikle AB Yeşil Mutabakatı sektörümüzü çok yakından ilgilendiriyor. Ülkemizden her yıl milyarlarca dolarlık alım yapan markalar 2025’ten itibaren tedariklerinde sürdürülebilirlik uyumu arayacak. AB 2026’dan itibaren sınırda karbon vergisi uygulaması başlatacak. Bizim bütün bunlara hazır olmamız gerekiyor. Karbon emisyonunu azaltmak, enerji verimliliğini artırmak, yeşil enerji, daha az su tüketimi ve dönüştürülebilir malzeme kullanımı temel önceliklerimiz olmalı. Dönüşüm için yeni yatırımlar yapmak zorundayız. Dolayısıyla finansman erişimi ve devlet destekleri önemli.

Rekabet.net

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Navlunların artış trendi devam etmekte”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.