26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İnşaatlar duracak mı? “1 Milyon TL’nin altında ev kalmayacak!”

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç; sektörde yaşanan fiyat artışları devam ederse işi durdurma noktasına geleceklerini söyledi. Devletin acil müdahale etmesi gerektiğini belirten Andıç, “3+1 daireye 1 Milyon TL’nin altında sahip olmak mümkün olmayacak” dedi.

Özge Comba Alkış

İnşaat sektörü, fiyat artışları ve hammaddeye ulaşmada yaşanan sıkıntılar nedeniyle alarm vermeye başladı. İç piyasada özellikle demir, çelik ve betonda yaşanan fiyat artışları sektörü işi durdurma noktasına kadar getirdi.

Rekabet.net’e konuşan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç; “Son bir yılda demir, çimento ve betonda yüzde 150 dolaylarında zam gördük. Devlet acilen müdahale etmeli. Yoksa inşaatlar duracak. 1 Milyon TL’nin altında ev kalmayacak” dedi.

İşte Andıç’ın sektörde yaşanan krize dair açıklamaları ve çözüm önerileri;

MALZEMEYE YÜZDE 150 ZAM

“2018 yılında faiz ve döviz artışıyla başlayan sıkıntılar pandemiyle birlikte artarak devam etti..  Tedarik zinciri bozuldu, malzemeye ulaşma noktasında sektör temsilcileri inanılmaz zorluklar yaşadı. Fiyat artışı sürekli artarak devam etti. 2020 yılını bitirdiğimizde demir, çimento ve betonda inanılmaz fiyat artışları oldu.  Yüzde 150 dolaylarında zam gördük.

ÇİMENTO FİYATINDAKİ ARTIŞ

“Özellikle çimento fiyatlarındaki artışlar anlaşılabilir değil. Çünkü hammadde kaynakları büyük oranda yerli…”

FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?

“Bu noktada ihracat önümüze geliyor. Çoğu malzeme üreticileri ciddi anlamda ihracata yöneldiler. Biz ihracat olmasın demiyoruz. Ancak ihracat yaparken iç piyasayı görmezden gelirseniz büyük sorun ortaya çıkar. Bu yüzden sektör temsilcileri yatırımlarını daraltmak zorunda kaldı.”

“DEVLET ACİLEN MÜDAHALE ETMELİ”

“Malzemelerdeki fiyat artışlarına devletin acilen müdahale etmesi gerekiyor. İç piyasaya malzeme vermeyen firmalara cezalar kesildi. Ama bu yeterli olmadı. Ahşap ürünler, ihracı kayda bağlı olan ürünler listesinde olmasına rağmen zam görmeye devam ediyor. İç piyasanın ihtiyacının ölçülmesi lazım. Ticaret Bakanlığı’nın iç piyasanın ihtiyacı karşılandıktan sonra yurt dışına ihracat yapılmasına izin vermesi gerekiyor. Anormal fiyat artışlarında da Rekabet Kurulu’nun devreye girerek, fiyat artışlarını dizginlenmesi gerekiyor.”

İNŞAATLAR DURACAK MI?

“Sektör temsilcilerinin bu yönde çalışmaları olduğu doğru. Bu zamlarla yatırım yapabilmek mümkün değil. Kamu müteahhitlerinde batma riski daha fazla. 2020 mayıs ayından 2021 mayıs ayına kadar demirin fiyatı yüzde 127 arttı. Eğer böyle devam ederse ve müdahale edilmezse artık iş durdurma gündeme gelecektir.”

“1 MİLYON TL’NİN ALTINDA DAİRE KALMAYACAK”

“Durum böyle devam ederse ev fiyatları da fahiş olarak artacak. Bursa özelinde bakarsak 3+1 daireye 1 Milyon TL’nin altında ulaşmak mümkün olmayacak.  Şu andaki düşünün ev fiyatlarını hala zamlar yansıtılmamış durumda. Bursa’da şehrin büyümesindeki yavaşlık, imarlı alanların çok ağır açılması nedeniyle arazi maliyetleri de çok yükseliyor. Örneğin bir buçuk sene önce dönümü 1 milyon lira olan bir yer, bugün üç buçuk milyon mertebesine gelmiş durumda. Bursa’da bu anlamda ekstra bir sıkıntı var. Bu da fiyatların artmasına sebep oluyor”

“KONUT KREDİ KAMPANYASI BAŞLAMALI”

Özellikle kamu bankaları eliyle konut kredi kampanyalarının başlatılması gerekiyor. İlk defa dükkan, ofis, konut alacak kişilere harç, tapu, KDV indirimleri yapılmalı. Geç kalınmamalı…”

“REKABET KALİTEDE OLUŞMAYA BAŞLADI”

“Son 15 yılda müteahhitlik sektörü ciddi bir şekilde gelişti. Daha kurumsal olma yolunda ilerlediler. Artık rekabet kalitede oluşmaya başladı. Bizim de özlediğimiz tablo budur. Bizim sektörde fiyat rekabeti çok doğru olmaz. Çünkü yatırım maliyeti yüksek olan bir sektörüz.”

Rekabet.net

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“TÜRKİYE REKABETTE 5 ADIM GERİLEDİ!”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.