24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Pet ÅŸiÅŸeden kumaÅŸa

Pet şişelerin geri dönüşümüyle elde edilen ipleri satın alarak kumaşa dönüştüren Bursalı tekstil firması, küresel markalara sürdürülebilir kumaş koleksiyonları hazırlıyor.

Seçen Tekstil Genel Müdürü Hilal Gülseçen, kadın giyim dokuma kumaÅŸ tasarımı ve üretimi yapan firmalarının 1984 yılında sanayici iÅŸ insanı Mehmet Gülseçen tarafından Bursa’da kurulduÄŸunu söyledi.

Åžu anda iplik büküm fabrikası ve tekstil firması olmak üzere iki ayrı üretim tesisine sahip olduklarını aktaran Gülseçen, “Yıllık 2,5 milyon metre kumaÅŸ üretim kapasitesine sahibiz. 4 yıldan beri sürdürülebilirliÄŸi kendimize vizyon olarak belirledik. Koleksiyonumuz tamamen geri dönüştürülmüş polyesterden olan geri dönüşüm grup ve yine doÄŸaya ve çevreye katma deÄŸer saÄŸlayan natürel elyaf gruplarından oluÅŸuyor.” dedi.

Gülseçen, doğadan toplanan pet şişelerin yurt dışında bir firma tarafından belli bir sistemde eritildikten sonra tekrar geri kazandırılıp polyester iplik haline getirildiğini, bunları da satın alarak tesislerinde kumaşa dönüştüklerini anlattı.

Uluslararası geçerliliÄŸe sahip GRS olarak adlandırılan belgelerinin bulunduÄŸunu, bu standartlara göre üretim yaptıklarını dile getiren Gülseçen, “Ä°pliÄŸin firmaya giriÅŸinden bitmiÅŸ ürün olarak firmadan çıkışına kadar bütün süreçte ürün bu sertifika ile seyahat ediyor. Konfeksiyon haline yani kumaÅŸtan elbise haline geldiÄŸinde de dünya üzerindeki dolaşımını GRS dediÄŸimiz sertifikayla gerçekleÅŸtiriyor. Koleksiyonlarda GRS sertifikalı yüzde 100 geri dönüştürülmüş ürünlere çok yoÄŸun bir ilgi var.” diye konuÅŸtu.

“Ãœretimimizin yüzde 40’ı direkt ihracata gidiyor”

Ä°hracat rakamlarını her geçen yıl daha da artırarak Türkiye’ye katma deÄŸer saÄŸladıklarını vurgulayan Gülseçen, yeni dünya düzeninde sadece üretmenin deÄŸil temiz üretimin asıl mesele olduÄŸuna inandıklarını belirtti.

Karbon izlerini olabildiğince aşağı çekmek ve sürdürülebilir kumaşlar üretmenin yeni yollarını sürekli araştırıp takip ettiklerini, bu konuda kafa yorduklarını anlatan Gülseçen, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Konu sürdürülebilirlik olduÄŸu zaman tüm dünyanın standardı haline gelmiÅŸ iplik markaları üretim portföyümüzde yer almakta. Ä°ÅŸ birlikçilerimiz sayesinde ürünlerimiz sürdürülebilirlik konusunda dünya giyim markalarından her daim geçer not alıyor. Ãœrünlerimiz baÅŸta Almanya, Ä°spanya, Polonya, Ä°ngiltere olmak üzere Avrupa pazarında yer alıyor. Ãœretimimizin yüzde 40’ı direkt ihracata gidiyor. DiÄŸer yüzde 40’ı ise ihracatçı firmalara veriyoruz. Dolaylı yoldan onlar vasıtasıyla ürünlerimiz yurt dışına gidiyor. Yüzde 20’si de iç pazara gidiyor. Åžu anda 22 ülkeye ihracat yapıyoruz.”

Gülseçen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasıyla büyük hazır giyim markalarının bu ürünlere çok daha ciddi anlamda taleplerinin olduğunu söyledi.

SürdürülebilirliÄŸin eskiden çok fazla kullanılan moda kelime olarak algılanırken Kovid-19’un yaÅŸattıklarıyla herkesin ajandasında olmazsa olmaz bir konu haline geldiÄŸine dikkati çeken Gülseçen, “Firma olarak koronavirüs dönemini çok ciddi anlamda sipariÅŸ ve üretimlerle geçirdik. Dünya buraya doÄŸru kayıyor. Yapalım mı yapmayalım mı deÄŸil aslında bir zaruret ve zorunluluk haline geldi.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mobilya sektöründen ihracat rekoru

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.