25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Türkiye’den 120 ülkeye kozmetik ihracatı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde yeni pazarlara giren kozmetik sektörü, ihracatını artırmaya devam ediyor.

Kozmetik Ãœreticileri ve AraÅŸtırmacıları DerneÄŸince (KÃœAD) Antalya’da düzenlenen 5. Uluslararası Kozmetik Kongresi’nde sektör temsilcileri, yerli ve yabancı akademisyenler eÅŸliÄŸinde çevreye, cilde dost ürünleri ve sıfır karbon salımı saÄŸlayacak ambalajları deÄŸerlendirdi.

KÃœAD BaÅŸkanı Levent Kahrıman, AA muhabirine, kozmetik sektörünün Türkiye’de 1800’lü yılların sonlarına dayandığını, küçümsenmeyecek bir tarihe sahip olduÄŸunu söyledi.

Türkiye’de kozmetikte genellikle yabancı firmaların hakim olduÄŸu gibi bir algı bulunduÄŸuna dikkati çeken Kahrıman, ülkede 100 yılı devirmiÅŸ kozmetik ÅŸirketlerinin bulunduÄŸunu kaydetti.

Bunları yansıtabilmek için kongre kapsamında da küçük bir müze oluşturduklarını, kokuları, kozmetik alanında kullanılan malzemeleri müzede sergilediklerini anlatan Kahrıman, müze ile kozmetiğin tarihine de ışık tuttuklarını dile getirdi.

Kahrıman, Türkiye’nin gül memleketi olduÄŸunu, bir dönem temizlik için kullanılan sabunun da Türk giriÅŸimci tarafından ilk defa güzellik için kullanıldığını ifade etti.

Türkiye’nin dünyada kozmetik alanında önemli bir ülke konumunda olduÄŸuna iÅŸaret eden Kahrıman, “SaÄŸlık Bakanlığının verilerine göre 3 bin 600 civarında üretim yeri var. Avrupa’da ve Orta DoÄŸu’da birçok firmanın üretimi burada yapılıyor. Alternatif üretim merkeziyiz. Çok iyi kremler, parfümler, ÅŸampuanlar üreten bir ülkeyiz. Çok fazla insan kaynağımız ve çok fazla çeÅŸitliliÄŸimiz var. Biyo, doÄŸal ve teknolojik kozmetik artık ülkemizde, AR-GE’leri yapılan ülkeler arasında. Türkiye de bir kozmetik ülkesi olacak.” diye konuÅŸtu.

Salgın sürecinde kozmetik ürünlerine talep arttı

Kongre başkanı Fuat Arslan da Türk kozmetik firmalarının sadece ülke genelinde değil, dünyada önemli bir potansiyele ulaştığını söyledi.

Sektörde ihracatın ithalatın önünde olduğunu aktaran Arslan, 1,1 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini, cari açığın olmadığı ender sektörlerden biri olduklarını dile getirdi.

Arslan, sürekli gelişme kaydeden sektörün, salgın sürecinde de önemli bir ivme kazandığını bildirdi.

Sektörün salgın sürecine çok çabuk entegre olabildiÄŸini anlatan Arslan, “Pandemi sürecinde yeni yaklaşımlar, yeni tüketici alışkanlıklarındaki deÄŸiÅŸiklikler kozmetiÄŸe olan ilgiyi artırdı. Özellikle hijyen ürünleri kategorisinde pandemi döneminde inanılmaz yüksek oranlarda satışlar gerçekleÅŸtirildi. Salgın sürecinde sektör küçülmedi, tam aksine daha fazla büyüme kaydetti. Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen sektör, özellikle son 2 yıldır yüzde 20 seviyesinde büyüme gerçekleÅŸtirdi.” diye konuÅŸtu.

Dünya kozmetik sektörünün ticaret hacminin ilerleyen yıllarda 500 milyar dolara yükselmesinin beklendiÄŸine dikkati çeken Arslan, Türkiye’nin de bu pastadan payını artırarak almaya devam edeceÄŸini belirtti.

“Türkiye, kozmetikte marka olma yolunda”

Arslan, Türk ürünlerine ilginin her geçen yıl arttığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Sektörümüz coÄŸrafi konum, genç kuÅŸak gibi farklı avantajları çok iyi kullanmakta. Önümüzdeki süreçlerde Türkiye’nin bir kozmetik üretim üssüne dönüşmesini bekliyoruz. Global markalarla artık yerel yöneticilerle iÅŸ birliÄŸi geliÅŸtirme noktasındalar. Ä°hracat noktasında özellikle pandemi sürecinde yeni pazarlara açılma imkanı bulduk. Daha önce ihracat yapmadığımız pek çok ülkeye iÅŸ birliÄŸi geliÅŸtirdik. En çok ihracatı hala Irak bölgesine yapıyoruz. ABD, Avrupa, Uzak DoÄŸu’da birçok ülkeye ihracat kanalları oluÅŸturduk. 120 ülkeye ihracat yapıyoruz. Gelecek yıl da beklenenin üzerinde bir ihracat gerçekleÅŸmesini bekliyoruz.”

Türk firmaların da çok başarılı işlere imza attıklarını vurgulayan Arslan, uluslararası fuarlara katılım oranlarını yükselttiklerini, kendilerini her zaman yeni trendlere hazırladıklarını kaydetti.

Arslan, Türkiye’den en fazla ihracatın saç, cilt bakım ürünleri, renkli kozmetik ve hijyen ürünlerinde gerçekleÅŸtirildiÄŸini ifade ederek, “Türkiye kozmetik noktasında bir marka olma yolunda ilerliyor.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Metruk binalara adres bildirimine izin yok

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.