16 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°ÅŸte Bursa’nın ‘2050 Vizyonu’

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin geleceğini şekillendirmek ve Bursa'yı daha yaşanabilir kılmak amacıyla hazırlanan 'Çevre Düzeni Planı' ve 'Bursa 2050 Vizyonu' projeleri için tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından kentin geleceÄŸini ÅŸekillendirmek ve Bursa’yı daha yaÅŸanabilir kılmak amacıyla hazırlanan ‘Çevre Düzeni Planı‘ ve ‘Bursa 2050 Vizyonu‘ projeleri için tanıtım toplantısı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleÅŸti.

Yapılan toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ergül Halisçelik, İznik Belediye Başkanı Kağan Melik Usta, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Erdem, Bursa Milletvekilleri Kayıhan Pala, Hasan Öztürk, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli, eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker katıldı.

PALA’DAN ‘BEDEL’ VURGUSU

Toplantıda konuÅŸan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala herkesin bir bedel ödemesi gerektiÄŸini falan bu bedelin Türk Lirası ya da Euro olmadığını söyledi. Pala,”Bu bedelin karşılığı 1998’de yapılan planlamanın esaslarına sadık kalarak yeni bir plan yapmaktır. Umuyoruz ki 2025’in  son günü gelmeden bu planı son haliyle sizlerle buluÅŸturmuÅŸ olacağız” dedi.

Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mustafa Bozbey‘in konuÅŸmasından satır baÅŸları şöyle;

Bursa’mızın geleceÄŸine yön verecek çok önemli bir adım atıyoruz. “Bursa 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı” ile çevresel, sosyal ve ekonomik kalkınmanın bütün olarak ele alındığı bir süreci baÅŸlatıyoruz.

Bursa’mız, binlerce yıllık tarihi, doÄŸası ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin en deÄŸerli kentlerinden biri. Ancak, bugünün koÅŸullarında kentlerimizi yalnızca büyümek için deÄŸil, dengeli bir ÅŸekilde geliÅŸmek için planlamalıyız. Ãœnlü mimar Daniel Burnham, kent planlaması ile ilgili “Küçük planlar yapmayın; bunların sihri insanları heyecanlandırmaz. Büyük planlar yapın; büyük hedefler koyun, çünkü büyük hedefler insan ruhunu hareketlendirir ve gelecek nesillerin hayran kalacağı kalıcı eserler bırakır.” der. Burnham, ÅŸehirlerin ve kamusal alanların geleceÄŸini ÅŸekillendirirken büyük bir vizyon ve geniÅŸ bir perspektifle planlama yapılması gerektiÄŸini vurgular.

Bizler de bu vizyondan hareketle, uzun vadeli ve büyük hedefler koyarak Bursa’mızı daha yaÅŸanabilir, sürdürülebilir ve herkes için eriÅŸilebilir hale getirmek için çalışıyoruz. Bursa’nın geleceÄŸi için saÄŸlam bir geliÅŸim stratejisi oluÅŸturmamızın ÅŸart olduÄŸunu biliyoruz. Dünyadaki yaÅŸanabilir kentlerin temelinde, planlama ajansı kurgusu ile gerçekleÅŸtirilen “baÅŸarılı bir kent uzlaşısı” bulunmaktadır. Bu uzlaşının saÄŸlanması için uluslararası kabul görmüş göstergeler ve ölçütler tanımlanmıştır. Tüm dünyada insanların karşı karşıya kaldığı ana sorunların çözümünü hedefleyen “sürdürülebilir kalkınma amaçları”nı benimsemekteyiz.

“YAÅžANABÄ°LÄ°R YEŞİL BURSA İÇİN BÄ°R PLANLAMA AJANSI KURUYORUZ”

Tüm kent sakinlerinin, ayrımcılık gözetmeksizin saÄŸlıklı ve güvenli bir çevrede yaÅŸayacağı kentli haklarının saÄŸlanması için; Bursa’nın fiziksel, kültürel, sosyoekonomik yapısını yansıtan somut ve soyut deÄŸerleri tarif eden kent kimliÄŸinin belirlenmesi, korunması ve canlandırılması için; geleneksel merkeziyetçi bir yönetim anlayışı yerine, katılımcı yönetim modelinin hayata geçirilebilmesi için; sosyal, ekonomik, ekolojik ve fiziksel açıdan kendi varlığını devam ettiren ve gelecek kuÅŸaklara yaÅŸam kalitesi yüksek, sürdürülebilir bir kent bırakmak için; “yaÅŸanabilir yeÅŸil Bursa” için bir planlama ajansı kuruyoruz. Ajansımızın adı Bursa Planlama Ajansı, BURSAPLAN‘dır. Kentimizin geleceÄŸine yönelik sürdürülebilirlik odaklı çözümler geliÅŸtirecek, planlama, projelendirme ve tasarım çalışmalarında kurumsal koordinasyonu saÄŸlayacak, kamu yararını önceleyecek, yenilikçi ve katılımcı bir planlama anlayışı benimseyecek olan Bursa Planlama Ajansı; belediyemiz bünyesinde oluÅŸturulan plan, proje, tasarım ve koordinasyon ekibidir. Bursa Plan, en tepede “kent vizyonunu” ortaya koymaktadır. Bu vizyona ulaÅŸabilmek adına; tüm paydaÅŸlarla birlikte, uyum içinde çalışacaktır. Kent politikalarını, kentli ile geliÅŸtirecek, kurumsal ve kurumlar arası koordinasyonu saÄŸlayacaktır. Bursa’nın tarihsel mirasından aldığı güçle tüm sektörlerde yükselmesini, sosyal yatırımlarla kültürel seviyesini arttırmasını, doÄŸası ve yeÅŸiliyle dirençli bir kent olma yolundaki kararlılığını yansıtan logomuz ise aynı zamanda kentimizin simgelerinden çınar aÄŸacının gücünü vurgulamaktadır.

“GÜÇLÃœ BÄ°R ÅžEKÄ°LDE GELECEÄžE UZANMA KARARLILIÄžIMIZI SÄ°MGELEMEKTEDÄ°R”

Çınar aÄŸacı, Bursa’mızın köklü geçmiÅŸini, dayanıklılığını ve büyüme potansiyelini temsil etmektedir. Logomuzda yer alan çınar, kökleriyle kentin derin tarihine, dallarıyla da geleceÄŸe uzanmaktadır. YeÅŸilin tonlarıyla çevreye olan baÄŸlılığı ve sürdürülebilirliÄŸi ön plana çıkaran logomuz, Bursa’nın kaybettiÄŸi deÄŸerleri yeniden kazanma, çınar gibi köklü ve güçlü bir ÅŸekilde geleceÄŸe uzanma kararlılığımızı simgelemektedir. Bursa’mıza iliÅŸkin yapılacak tüm faaliyetler; ajans bünyesindeki mekansal projeler, veri, istatistik, kent koordinasyonu, eÄŸitim, organizasyon, iletiÅŸim birimlerimiz tarafından iÅŸbirliÄŸi ile yürütülecektir. Bu kapsamda 88 teknik uzman, idari ve destek ekiplerle birlikte, toplam 125 personel görev alacaktır.

“ÇEVRE DÃœZENÄ° PLANI ÇALIÅžMALARINI BAÅžLATTIK”

Tüm planlama çalışmaları; ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları; sivil toplum örgütleri; üniversiteler; Bursa halkı ve özel sektör temsilcilerinin katılımları ile gerçekleÅŸtirilecektir. Bursa Planlama Ajansı; plan, proje ve koordinasyon çalışmalarını Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi‘mizde toplam 1400 metrekare kapalı alanda gerçekleÅŸtirecektir.

BildiÄŸiniz gibi; Bursa’nın yürürlükteki 1998 yılı onaylı 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı 2020 yılı projeksiyonlu olarak hazırlanmıştır. Türkiye’de ilk çevre düzeni planının yapıldığı kent olan Bursa’mız, bugün yürürlükteki en eski çevre düzeni planına sahiptir. Bu plan, zamanının ÅŸartlarına göre oldukça katılımcı ve bilimsel yöntemlerle gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olmasına raÄŸmen, projeksiyon hedef yılını aÅŸtığı, çağın gerekliliklerini ve kentimizin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıktır. Önceki dönemlerde yeni çevre düzeni planları hazırlanmasına yönelik çalışmalar yürütülmüş ancak onay süreçleri tamamlanamamıştır.
Bu doÄŸrultuda, hep birlikte oluÅŸturacağımız yeni vizyonla kentimizi 2050 yılına ulaÅŸtıracak, ÅŸu ana kadar anlattığımız tüm hedeflerin gerçekleÅŸtirilmesinin ilk adımı olan çevre düzeni planı çalışmalarını baÅŸlattık. Alanında uzman akademisyenlerimizin ve paydaÅŸlarımızın katkılarıyla oluÅŸturacağımız 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı, Bursa’mızın kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir büyümeyi saÄŸlayacaktır.

“BÃœTÃœNCÃœL BÄ°R YOL HARÄ°TASI OLACAKTIR

Bu plan, kentimizin yeÅŸil kimliÄŸini yeniden ortaya çıkarmak üzere stratejilerin belirlendiÄŸi, bütüncül bir yol haritası olacaktır. 3 milyonu aÅŸkın bir nüfusa sahip Bursa’mızda Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Kestel, Gürsu ilçelerini merkez, batıda MustafakemalpaÅŸa ve Karacabey, doÄŸuda İnegöl, YeniÅŸehir, kuzeyde Mudanya, Gemlik, kuzeydoÄŸuda Orhangazi, güneyde Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ilçelerini kapsayacak planlama bölgeleri olarak ele alacağız.

“ORTAK AKILLA VE BÄ°LÄ°MLE BURSA’MIZA HÄ°ZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bölgeleme yöntemi sayesinde, kentsel stratejilerin geliÅŸtirilmesinde, benzer yerleÅŸmeler arasında koordinasyonu saÄŸlamış olacağız. Bu noktada, planlama çalışmalarımıza katkı sunan tüm paydaÅŸlarımıza, akademik oda temsilcilerimize ve deÄŸerli bilim insanlarımıza teÅŸekkür etmeyi bir borç biliyorum. Sizin katkılarınız, Bursa’mızın geleceÄŸini inÅŸa ederken en büyük güvencemizdir.  Bursa Planlama Ajansımızın yürüteceÄŸi çalışmalar, veriye dayalı, katılımcı ve bilimsel bir akılla, kentimizin tüm dinamiklerini dikkate alarak ÅŸekillendirilecektir. Tarımda sanayiye, turizmden kent kimliÄŸine kadar birçok alanda ortaya koyacağımız bu vizyon, yarının Bursa’sını inÅŸa etme hedefimizin bir parçasıdır. Bursa 2050 Vizyonu, yeÅŸil Bursa hayalimize bir adım daha yaklaÅŸmamızı saÄŸlayacak; çocuklarımıza, torunlarımıza daha yaÅŸanabilir, daha güzel bir kent bırakmamıza vesile olacaktır. Hep birlikte, ortak akılla ve bilimle Bursa’mıza hizmet etmeye devam edeceÄŸiz.

“BURSA PLANINI HEP BERABER OLUÅžTURACAÄžIZ”

Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mustafa Bozbey, soru ve öneri kısmında söz aldı. Bozbey, “YaÅŸanalabilir bir Bursa, her yaÅŸtan insanın keyifle, huzurla yaÅŸayacağı bir Bursa planını hep beraber oluÅŸturacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Koşuya Bursalıların akın etti

HIZLI YORUM YAP